1515

Nicklas Storåkers utmanar branschen med ny robotrådgivare

Nu tar den förre börs-vd:n och investeraren Nicklas Storåkers sats för att utmana finansbranschen. Inom kort lanseras robotrådgivaren Lysa.

Samtidigt trycker konkurrenten Opti på gasen.

Henrik Littecke, Bo Becker, Emilie Andersson, Nicklas Storåkers, Ingrid Lindquist och Patrik Adamson (vd).
Henrik Littecke, Bo Becker, Emilie Andersson, Nicklas Storåkers, Ingrid Lindquist och Patrik Adamson (vd).Foto:Jonas Eng.

Det är inte bara nätmäklare och digitala betal- och fakturatjänster som pressar finansbranschen. Internationellt har så kallade robotrådgivare börjat ta marknadsandelar från en lukrativ del av branschen, den ofta provisionsdrivna rådgivningen.

Läs mer: Fyra nya robotfirmor startar i Sverige 

Efter bara 18 månaders utvecklingsarbete lanserar nu ett gäng erfarna teknik- och finansproffs robotrådgivaren Lysa i Sverige. Alla nödvändiga tillstånd är på plats och bolaget är godkänt som värdepappersbolag av Finansinspektionen.

”Det här är den bästa sparprodukten som jag har stått bakom. Till ett mycket lågt pris får man den bästa riskjusterade avkastning som går att få”, säger Nicklas Storåkers.

Som tidigare vd under drygt ett decennium för nätmäklaren Avanza har han en gedigen erfarenhet av hur fajten med storbankerna tas.

I dag är Nicklas Storåkers vd för Pricerunner samt gör investeringar med Karl-Johan Persson och Nordstjernan i bolaget NS Intressenter. Tillsammans med grundarna Patrik Adamson, Henrik Littecke och Emilie Andersson har Nicklas Storåkers skjutit till riskkapital i Lysa. Samtliga åtta anställda i bolaget är delägare.

De vill inte uppge hur mycket pengar det handlar om, men enligt Bolagsverket tog Lysa in 20 Mkr i kapital så sent som i vintras.

Några förebilder för Lysa?

”Vi har bland annat tittat på stora amerikanska aktörer som Wealthfront och Betterment. De växer mycket snabbt nu”, säger Nicklas Storåkers.

Läs mer: Så ska Kinneviks robotrådgivare Betterment utmana bankerna 

Lysa är en investeringstjänst för alla sparare. Minsta insättning är en tusenlapp.

Den största poängen är att spararen, med eller utan rådgivningsstöd, anger vilken risknivå som är lämplig. Därefter hålls samma risknivå över tiden, exempelvis 70 procent aktier och 30 procent räntebärande tillgångar.

Läs mer: Kinnevik investerar halv miljard i robotrådgivare

”Jag är övertygad om att det här är framtidens kapitalförvaltning. Men skiftet går inte över en natt, vi står inför ett maratonlopp.”

Avgiften för att spara i Lysa ligger mellan 0,29 och 0,39 procent av kapitalet, och avgiften anges alltid i kronor.

”Även avgifter i underliggande fonder är inkluderade. De rabatter vi får av fondbolagen för att vi är en stor aktör går direkt in på kundens konto”, säger Patrik Adamson, vd och grundare.

”Vi har inga intressekonflikter med kunden och letar reda på bra produkter, som vi bara väljer om av- gifterna är låga”, säger han.

Lysas vd beskriver bolagets marginaler som lövtunna.

”På sikt behöver vi få in mycket pengar för att bli lönsamma”, säger han.

Hur gör ni fondurvalet?

”Fonderna utvärderas efter flera kriterier. De viktigaste är låga avgifter, följsamhet mot index och att de samspelar med övriga fonder så att kundens totala risk blir lägre.”

Fondurvalet görs tillsammans med Lysas investeringsråd, där en av medlemmarna är Bo Becker, professor i finansiell teori vid Handelshögskolan.

En konkurrent inom robotrådgivning är Opti (NTL), med finansprofilen Ann Grevelius (NTL) som en av medgrundarna. I bolagets mobilapp kan kunderna kostnadsfritt utvärdera sina fonder efter både pris och prestation. 80 procent av användarna sänker sina fondkostnader till bibehållen kvalitet, enligt Opti.

I slutet av sommaren räknar Opti med att lansera en portföljprodukt.

”Intresset är mycket stort, men det tar tid att bygga långsiktiga relationer. Med tanke på det låga förtroende som kunderna har för banker och rådgivare är vi övertygade om att marknaden är redo för nya aktörer och lösningar”, säger Ann Grevelius.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?