1515

NHL-proffset investerar i växtbaserad fisk: ”Nästa nya trend”

Foodtech-bolaget Hooked Seafood tar in 5 miljoner kronor i en finansieringsrunda för att lansera den första svenska växtbaserade tonfiskprodukten. Bland investerarna finns tidigare NHL-proffset Mattias Weinhandl. 

Till vänster: Hooked Seafoods Tom Johansson och Emil Wasteson. Till höger tidigare hockeyproffset Mattias Weinhandl.
Till vänster: Hooked Seafoods Tom Johansson och Emil Wasteson. Till höger tidigare hockeyproffset Mattias Weinhandl.
Foto:Henrik Lenngren

Under våren 2021 lanseras Hooked Seafoods första produkt, tonfiskersättaren 'toona', som består av sojabönor, solrosolja och alger, på flera restauranger i Sverige. Det rör sig om kafékedjor, salladsbarer och sushirestauranger.

Bland investerarna finns det svenska investmentbolaget Pluscap, grundat av bland andra före detta hockeyproffset Mattias Weinhandl.

”Som tidigare elitatlet har jag alltid varit väldigt intresserad av hur maten påverkar vår hälsa. Växtbaserad fisk är nästa stora trend när det gäller alternativ till animaliska produkter, och Hooked har förutsättningarna att bygga något stort, som bidrar till att driva matsystemet i en bättre riktning”, kommenterar NHL-veteranen.

Bolaget kommer även lansera ersättare för lax, calamari och räkor.
Bolaget kommer även lansera ersättare för lax, calamari och räkor.

Hooked Seafood startades för drygt två sedan av Tom Johansson och Emil Wasteson. Medgrundare är även bolagets forskningschef, Peter Liu.

Idén växte fram när duon såg vilka utmaningar den ökade fiskkonsumtionen har som delvis bidragit till att en tredjedel av världens fiskbestånd i dag är överfiskade. 

En stor del av den ökande efterfrågan handlar dock om odlad lax. 

”82 procent av all lax vi äter i Europa kommer från farmerna i Norge, som nu är så maximerade och täta att de behöver bekämpningsmedel för att hållas rena. Samtidigt släpper de ut mycket koldioxid och fiskavföring som är skadligt för våra hav”, kommenterar Tom Johansson. 

För Tom Johansson, som är uppvuxen i Stockholms skärgård, var det en yngre syster som gjorde honom mer uppmärksam på problemet.

”Vi har alltid ätit mycket fisk men när min syster blev vegan började hon ifrågasätta vad vi åt, och hon hade mycket kunskaper om fiskens miljö- och hälsopåverkan”, berättar han.

De få fisksubstitut som syskonen hittade på marknaden höll dock inte måttet i varken smak eller näring.

Läs mer: Food tech-bolaget tar in 10,5 miljoner kronor för att odla grönkål 

Samtidigt såg Tom Johansson under sin tid på konsumentvarujätten Procter & Gamble hur marknaden alltmer skiftade mot en en mer växtbaserad diet.

Med de två insikterna föddes idén till Hooked Foods, efter att ha blivit ihopkopplad med Emil Wasteson som då jobbade med ett startup-bolag inom matsvinn. 

Tillsammans med Peter Liu, som forskat inom livsmedelsutveckling och näring, satte trion igång med att utveckla produkterna i samarbete med ledande forskningsinstitut inom området i Göteborg. 

En viktig ingrediens är soja, en råvara som ibland utpekas som en miljöbov då regnskog skövlas.

”Soja är ett fantastiskt bönprotein som är hållbart när det kommer från rätt ställen. Majoriteten av problemen med soja härstammar från djurföda som storföretag vill producera så billigt som möjligt. Eftersom klimatet är grunden i allt vi gör är vår soja hållbart producerad utan någon koppling till skogsskövling”, kommenterar Tom Johansson. 

Den första produkten till lansering är tonfisk, men substitut för lax, calamari och räkor är också på gång.

”Proteinnivån i vår 'toona' är hög på 17 procent, vilket är i linje med tonfisk. Med algerna har vi inte riktigt lyckats komma upp i samma omega 3-nivåer, så där har vi lite att jobba på. Men toonan har bra näring och riktigt god smak så vi är glada över att äntligen få lansera den i Sverige.”


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?