1515
Annons

NFT går in i nytt leasingbolag

Riskkapitalbolaget NFT Ventures investerar mellan 7-10 Mkr i Leaseonline, som förmedlar leasade bilar på nätet. Bolaget startades av två avhoppare från Toyota Sweden.

Johan Lundberg, vd NFT Ventures
Johan Lundberg, vd NFT VenturesFoto:Joey Abrait

NFT Ventures fortsätter att utmärka sig som en av Sveriges främsta investerare inom det växande området för ”fintech”, eller finansiell teknik. Efter investeringar i lån- och finansbolag som Lånbyte, Toborrow och Tessin har man nu vänt blicken mot branschen för leasade bilar.

Under onsdagen stod det klart att NFT köper in sig i nystartade Leaseonline.se, som jobbar i gränslandet mellan bil- och finansbranschen. Bolaget grundades for ett år sedan och tjänsten lanseras i mars. Hur mycket NFT går in med är hemligt, men enligt Di:s källor rör det sig om 7-10 Mkr för 20-30 procent av bolaget.

”Vi ser att privatleasing utgör cirka 10 procent av den svenska marknaden idag, mot 44 procent i Tyskland. Trenden går från att köpa, till att leasa, låna eller dela bil”, säger Johan Lundberg, vd för NFT Ventures.

Läs mer: Sajten som gör dig till fastighetsmogul

Bakom Leaseonline står Sverker Andersson och Sverker Carlsson, som fram till i fjol var kollegor på Toyota Sweden.

Bägge grundarna har lång erfarenhet från både bilmarknaden och it-branschen. Sverker Andersson var vd för Bilweb.se i slutet av 90-talet och Sverker Carlsson har en bakgrund från it-bolag som Icon Medialab, Abel & Baker och Hyper Island.

Målet med Leaseonline är att hjälpa kunder att söka, jämföra och välja privatleasingbil på nätet. Bolaget äger inga egna bilar utan tjänar pengar på olika förmedlingsavgifter. Närmaste konkurrenten är Carplus.

Läs mer: Ny utmanare inom digitala lån

”Carplus ägs av ett bilbolag som heter Hedin Bil. Vi är oberoende och hoppas erbjuda ett bredare erbjudande än de gör, med fler märken att välja på. På sikt ska man kunna hitta alla märken hos oss”, säger Sverker Andersson.

NFT Ventures startades i september 2014 med pengar från Bonnier News, som även äger Dagens Industri. Första fonden består av cirka 200 Mkr, varav hälften redan investerats i 14 portföljbolag, varav nio är officiella.

”Vi investerar bara i fintech. Vi vill ta en position i nästa generations banktjänster”, säger vd Johan Lundberg.

NFT Ventures reser just nu pengar till sin andra fond, som man hoppas ska innehålla lika mycket som den första.

”Inom en snar framtid ska vi resa en fond av samma storlek som vår första. Vem som investerar är inte klart ännu. Men vi vill ha in fler delägare och söker pengar från både svenska och utländska investerare”, säger Johan Lundberg.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?