1515

New York-börsens blunder: Hissade schweiziska flaggan

New York-börsen ville hedra Spotifys svenska arv vid tisdagens börspremiär. Men något gick fel - och det blev den schweiziska flaggan som vajade på Wall Street istället.  

En schweizisk flagga fick pryda börshuset i New York i samband med Spotifys första handelsdag.
En schweizisk flagga fick pryda börshuset i New York i samband med Spotifys första handelsdag.Foto:Sven Carlsson
Efter drygt 15 minuter upptäckte New York-börsen sitt misstag. Nu pryds fasaden av den svenska flaggan.
Efter drygt 15 minuter upptäckte New York-börsen sitt misstag. Nu pryds fasaden av den svenska flaggan.Foto:Sven Carlsson

Dagen till ära har New York-börsens ståtliga fasad på Wall Street beklätts med en gigantisk banderoll med Spotifys logga. Inför premiärhandeln som startar klockan 15:30, svensk tid, ville dessutom New York Stock Exchange hylla streamingjättens ursprung med en svensk flagga.

Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. 

”Vi tittade upp mot byggnaden och plötsligt såg vi en schweizisk flagga. Det är bevisligen börsens nonchalanta personal som inte vet skillnaden mellan Schweiz och Sverige”, säger Sven Carlsson, reporter på Di Digital, som är på plats i New York och rapporterar om noteringen.

Den felaktiga flaggan tilläts hänga kvar på byggnaden i ungefär en kvart, enligt Sven Carlsson, innan börspersonalen skyndade ut och rättade till misstaget med den blågula fanan.

”Amerikanerna har ingen jättebra koll. Det är fullt med svenska tv-team på plats och det här tar nog ner alla oss svenskar på jorden litegrann. Det var ett otroligt komiskt inslag på Spotifys stora dag”, säger Di Digitals reporter Sven Carlsson.

Efter drygt 15 minuter upptäckte New York-börsen sitt misstag. Nu pryds fasaden av den svenska flaggan.
Efter drygt 15 minuter upptäckte New York-börsen sitt misstag. Nu pryds fasaden av den svenska flaggan.Foto:Sven Carlsson.

En säkerhetsvakt på New York Stock Exchange bekräftade senare för Di Digital att det rörde sig om ett misstag.

Den felaktiga flaggan hissades just som prissättningen av Spotify-aktien pågick för fullt inne i börshuset, vid klockan 8 amerikansk tid och vid 14-tiden här i Sverige.


Innehåll från TableauAnnons

Kraften i data – Tableau rustar bankerna inför framtiden

Den pågående transformationen av finansbranschen innebär stora utmaningar för de företag som ännu inte anpassat sin verksamhet till den digitala verklighet vi lever i. Den världsledande analysplattformen Tableau hjälper bolag att bli mer digitala, datadrivna och rustade inför framtiden. 

– Att förändra hur du ser på och hanterar din data hjälper dig att driva din digitala transformation, säger Fredrik Holmgren, nordisk säljchef på Tableau Software. 

Pandemiåret 2020 har drivit fram och skyndat på den digitala utveckling som redan pågått länge. För finansbranschen innebär det att förlegade system och manuella processer måste bytas ut snabbt och ge plats åt nya arbetssätt samt kompletteras med ny, relevant kompetens. Många banker och finansbolag använder fortfarande äldre system som skapar stora utmaningar för verksamheten.

Tableaus erbjudande går ut på att stötta verksamheter på data- och digitaliseringsresan. Detta genom att bland annat samla data från olika källor och på ett säkert sätt skapa en gemensam analysbild som påskyndar den insiktsdrivna affärsstrategin. Det i sin tur frigör potentialen hos medarbetarna att förstå viktiga frågor och hur de ska arbeta mot gemensamma lösningar. 

– Sammanhållningen och gemenskapen inom verksamheten är helt central för att man ska lyckas och genom att erbjuda medarbetare ett analysverktyg via självbetjäning får medarbetaren en större frihet att se nya affärsmöjligheter utan att behöva vänta på IT och IT frigör tid till annat, säger Fredrik Holmgren.

Viktigt att förstå kundernas behov

Den digitala eran kommer med ökade krav på bankernas service. Tableau ser att nyckeln till ett bra kundbemötande är att möta kundernas behov på djupet; hur komplext ärendet än är måste kundupplevelsen vara snabb och friktionsfri.

– Det handlar inte längre om att svara på förändringar på marknaden, det handlar om att förstå kundbehov och att möta dem innan konkurrenterna gör det. Banker kan växa med upp till 27,5% bara genom att förbättra deras kundupplevelse, säger Fredrik Holmgren.

Men det är inte bara kraven på kundbemötande som behöver ses över. Regleringar när det gäller data- och integritetsfrågor skärps i takt med den digitala utvecklingen och för att uppfylla de nya lagkraven krävs en förbättrad datakapacitet. Fredrik lyfter vikten av att vara proaktiv. 

– När reglerna skärps är det viktigt att vara beredd. Dina uppgifter kan ge dig full insyn i risk, försäljning och kundnytta och att samtidigt samla in dem kan bidra till att förekomma eventuella framtida lagkrav.

Kraften i data

Kraften i data är stark. Den kan hjälpa till att övervinna kostnads- och processineffektivitet, förbättra riskhanteringen samt ge finansiella organisationer verktyg att identifiera nya hot samt förutsäga och varna för potentiellt bedrägeri.

– Att välja den digitala vägen handlar inte bara om framtiden för finansbranschen, utan man bör agera redan idag. Företag som inte anpassar sig till den nya digitala verkligheten står inför mycket verkliga och växande risker. Data ligger i hjärtat av denna omvandling, avslutar Fredrik Holmgren.

 

Mer från Tableau

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tableau och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?