1515

Nevs-chefen: Förarlösa taxibilar en tidsfråga

Fordonstillverkaren Nevs självkörande bilar ska rulla på Stockholms gator i början av 2022. ”Bilindustrin är mer intressant än någonsin”, berättar Anna Haupt, medgrundare av börsnoterade Hövding och Nevs nuvarande mobilitetschef, i Di Digitals podd Startup Stories.

Anna Haupt är medgrundare till Hövding och chef för självkörning på Nevs.
Digitalpodden
Anna Haupt är medgrundare till Hövding och chef för självkörning på Nevs.

Nevs förarlösa bil ”Sango” är planerad att lanseras om 18 månader – och enligt Anna Haupt ser bolaget ut att hålla tidsramen.

”Men först måste vi bland annat bestämma vilka gator bilarna ska köra på och sedan skicka en ansökan till Transportstyrelsen. Vår dialog har varit bra och jag uppfattar myndigheten som progressiv, de förstår att det är hit industrin är på väg”, säger hon i Di Digitals intervjupodd Startup Stories.

Anledningen till att självkörande bilar främst varit ett föremål i fiktion handlar inte om att tekniken inte finns, menar Anna Haupt, utan att bilindustrin själva motverkar utvecklingen. 

”Behovet av självkörande flottor av det här slaget är enormt. Efterfrågan från storstäderna finns redan. Enda anledningen till att produkterna inte finns är för att det är just bilindustrin som ska leverera dem”, säger hon.

Anna Haupt har en bakgrund som industridesigner och är en av de två grundarna av det börsnoterade bolaget Hövding, som utvecklar en cykelhjälm baserad på airbagteknik. I dag leder hon utvecklingen kring självkörande bilar hos Nevs.

”Industrin vet att när självkörande flottor lanseras kommer volymen av privatägda bilar minska radikalt, vilket leder till att de själva håller tillbaka utvecklingen och skyndar lite lagom långsamt.” 

Om man jämför med liknande tjänster, exempelvis Uber, varför ska kunderna välja er?

”Förarlösa bilar har inga chaufförer som måste avlönas, så vår tjänst kommer att bli billigare. Det kommer att bli billigare än att åka taxi, men lite dyrare än kollektivtrafik. Men det gör också att fler i praktiken får tillgång till bilens fördelar utan att behöva äga en egen bil.” 

Och vem blir den typiska kunden? 

”Just nu jobbar vi med ett antal features som kommer att attrahera vissa typer av människor. Men överlag är målsättningen att de som ofta kör bil i storstaden vill åka med oss istället.”

Snackar vi jobbpendling eller taxiresor?

”Definitivt jobbpendling, men också taxiresor. I framtiden kommer taxibilarna vara självkörande”, säger Anna Haupt. 

Lyssna på hela intervjun med Anna Haupt här: 

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?