1515

Nevs-chefen: Förarlösa taxibilar en tidsfråga

Fordonstillverkaren Nevs självkörande bilar ska rulla på Stockholms gator i början av 2022. ”Bilindustrin är mer intressant än någonsin”, berättar Anna Haupt, medgrundare av börsnoterade Hövding och Nevs nuvarande mobilitetschef, i Di Digitals podd Startup Stories.

Anna Haupt är medgrundare till Hövding och chef för självkörning på Nevs.
Digitalpodden
Anna Haupt är medgrundare till Hövding och chef för självkörning på Nevs.

Nevs förarlösa bil ”Sango” är planerad att lanseras om 18 månader – och enligt Anna Haupt ser bolaget ut att hålla tidsramen.

”Men först måste vi bland annat bestämma vilka gator bilarna ska köra på och sedan skicka en ansökan till Transportstyrelsen. Vår dialog har varit bra och jag uppfattar myndigheten som progressiv, de förstår att det är hit industrin är på väg”, säger hon i Di Digitals intervjupodd Startup Stories.

Anledningen till att självkörande bilar främst varit ett föremål i fiktion handlar inte om att tekniken inte finns, menar Anna Haupt, utan att bilindustrin själva motverkar utvecklingen. 

”Behovet av självkörande flottor av det här slaget är enormt. Efterfrågan från storstäderna finns redan. Enda anledningen till att produkterna inte finns är för att det är just bilindustrin som ska leverera dem”, säger hon.

Anna Haupt har en bakgrund som industridesigner och är en av de två grundarna av det börsnoterade bolaget Hövding, som utvecklar en cykelhjälm baserad på airbagteknik. I dag leder hon utvecklingen kring självkörande bilar hos Nevs.

”Industrin vet att när självkörande flottor lanseras kommer volymen av privatägda bilar minska radikalt, vilket leder till att de själva håller tillbaka utvecklingen och skyndar lite lagom långsamt.” 

Om man jämför med liknande tjänster, exempelvis Uber, varför ska kunderna välja er?

”Förarlösa bilar har inga chaufförer som måste avlönas, så vår tjänst kommer att bli billigare. Det kommer att bli billigare än att åka taxi, men lite dyrare än kollektivtrafik. Men det gör också att fler i praktiken får tillgång till bilens fördelar utan att behöva äga en egen bil.” 

Och vem blir den typiska kunden? 

”Just nu jobbar vi med ett antal features som kommer att attrahera vissa typer av människor. Men överlag är målsättningen att de som ofta kör bil i storstaden vill åka med oss istället.”

Snackar vi jobbpendling eller taxiresor?

”Definitivt jobbpendling, men också taxiresor. I framtiden kommer taxibilarna vara självkörande”, säger Anna Haupt. 

Lyssna på hela intervjun med Anna Haupt här: 

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?