1515

Nevs-chefen Anna Haupt går över till investerarsidan: ”Oerhört spännande”

Anna Haupt lämnar sitt jobb på Nevs, där hon ansvarade för bolagets satsning på självkörande bilar, för att bli investeringsdirektör på Industrifonden. ”Ett finare uppdrag kan jag inte tänka mig”, säger Anna Haupt.

Anna Haupt på Nevsfabriken.
Anna Haupt på Nevsfabriken.Foto:Patrik olsson

Entreprenören och industridesignern Anna Haupt har de senaste åren ägnat sig åt bilbranschen. På Nevs (tidigare Saab), var hon en del av ledningsgruppen och ansvarade för utvecklingen av Pons, ett mobilitetssystem av självkörande fordon för stadsmiljöer. 

”Mitt bidrag på Nevs var färdigt. Mobilitetssystemet, som jag har initierat och drivit fram till första prototyp, har nu kommit så pass långt att jag har lämnat över stafettpinnen till nästa team på Nevs som kommer att ro det i land.”

I sin nya roll på Industrifonden kommer hon att fokusera på investeringar i ”framtidens teknologier och lösningar på samhällsproblem”, vilket kan handla om allt från hållbar energi till elektromobilitet. 

”Det som lockade mig att börja på Industrifonden var framför allt, om man jämför med till exempel andra riskkapitalbolag, att Industrifonden har en långsiktighet och ett uppdrag att investera för folkets räkning. Och det tycker jag är både spännande, viktigt och ansvarsfullt”, säger Anna Haupt. 

Läs mer: Svenska elbilsbolaget utmanar med självkörande bilar – ska rulla i Stockholm nästa år

Anna Haupt är en av två grundare till airbagcykelhjälmen Hövding, som hon startade 2005 och tog från idé till börsnoterat bolag med 400 återförsäljare runt om i Europa och Asien. 

”Genom min bakgrund på Hövding vet jag att mycket makt för framtidens innovationer ligger i riskkapitalet och hur det placeras och fördelas. Entreprenörer, uppfinnare och forskare är driver innovation framåt, men de behöver kapitalet med sig för att verkligen förändra världen”, säger hon och fortsätter:

”Om riskkapitalet inte vågar vara tillräckligt innovativt så fastnar utvecklingen. Jag hoppas att jag genom Industrifonden kommer att kunna bidra till att trycka fram svensk innovation.”

Erfarenheten av att sitta som entreprenör på andra sidan bordet vid förhandlingar kan också gynna henne i rollen som investerare.

”Jag vet inte bara hur entreprenörer tänker, utan också vad de ofta gör fel i relation till investerare. De flesta investeringarna som presenteras kommer man att tacka nej till, men det ger också möjlighet att ge tips och råd på vägen för att entreprenörer ska förstå vad som saknas för att deras resa ska bli framgångsrik.”

Hon säger att tiden var rätt för att byta sida, eftersom både den pågående klimatkrisen och pandemin ”påverkar människors sätt att tänka, agera och vara”. Hon spår att det kommer komma nya affärsmodeller i kölvattnet av pandemin, som bygger på ”ett mer kollektivt tänkande.”

”Jag upplever att samhället har blivit mer individualistiskt och pandemin blev ett abrupt avbrott från det. Så jag förväntar mig att nya innovationer kommer att ha en större medvetenhet om att alla människor och individer också är den del av något mycket större, och att vi måste hjälpas åt för att lösa de utmaningar vi har framför oss”, säger hon och avslutar:

”Och det tycker jag är så oerhört spännande, att kunna få vara en kugge i den viktiga transformationen.”

Läs mer: Nevs-chefen: Förarlösa taxibilar en tidsfråga 


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?