1515

Nevs-chefen Anna Haupt går över till investerarsidan: ”Oerhört spännande”

Anna Haupt lämnar sitt jobb på Nevs, där hon ansvarade för bolagets satsning på självkörande bilar, för att bli investeringsdirektör på Industrifonden. ”Ett finare uppdrag kan jag inte tänka mig”, säger Anna Haupt.

Anna Haupt på Nevsfabriken.
Anna Haupt på Nevsfabriken.Foto:Patrik olsson

Entreprenören och industridesignern Anna Haupt har de senaste åren ägnat sig åt bilbranschen. På Nevs (tidigare Saab), var hon en del av ledningsgruppen och ansvarade för utvecklingen av Pons, ett mobilitetssystem av självkörande fordon för stadsmiljöer. 

”Mitt bidrag på Nevs var färdigt. Mobilitetssystemet, som jag har initierat och drivit fram till första prototyp, har nu kommit så pass långt att jag har lämnat över stafettpinnen till nästa team på Nevs som kommer att ro det i land.”

I sin nya roll på Industrifonden kommer hon att fokusera på investeringar i ”framtidens teknologier och lösningar på samhällsproblem”, vilket kan handla om allt från hållbar energi till elektromobilitet. 

”Det som lockade mig att börja på Industrifonden var framför allt, om man jämför med till exempel andra riskkapitalbolag, att Industrifonden har en långsiktighet och ett uppdrag att investera för folkets räkning. Och det tycker jag är både spännande, viktigt och ansvarsfullt”, säger Anna Haupt. 

Läs mer: Svenska elbilsbolaget utmanar med självkörande bilar – ska rulla i Stockholm nästa år

Anna Haupt är en av två grundare till airbagcykelhjälmen Hövding, som hon startade 2005 och tog från idé till börsnoterat bolag med 400 återförsäljare runt om i Europa och Asien. 

”Genom min bakgrund på Hövding vet jag att mycket makt för framtidens innovationer ligger i riskkapitalet och hur det placeras och fördelas. Entreprenörer, uppfinnare och forskare är driver innovation framåt, men de behöver kapitalet med sig för att verkligen förändra världen”, säger hon och fortsätter:

”Om riskkapitalet inte vågar vara tillräckligt innovativt så fastnar utvecklingen. Jag hoppas att jag genom Industrifonden kommer att kunna bidra till att trycka fram svensk innovation.”

Erfarenheten av att sitta som entreprenör på andra sidan bordet vid förhandlingar kan också gynna henne i rollen som investerare.

”Jag vet inte bara hur entreprenörer tänker, utan också vad de ofta gör fel i relation till investerare. De flesta investeringarna som presenteras kommer man att tacka nej till, men det ger också möjlighet att ge tips och råd på vägen för att entreprenörer ska förstå vad som saknas för att deras resa ska bli framgångsrik.”

Hon säger att tiden var rätt för att byta sida, eftersom både den pågående klimatkrisen och pandemin ”påverkar människors sätt att tänka, agera och vara”. Hon spår att det kommer komma nya affärsmodeller i kölvattnet av pandemin, som bygger på ”ett mer kollektivt tänkande.”

”Jag upplever att samhället har blivit mer individualistiskt och pandemin blev ett abrupt avbrott från det. Så jag förväntar mig att nya innovationer kommer att ha en större medvetenhet om att alla människor och individer också är den del av något mycket större, och att vi måste hjälpas åt för att lösa de utmaningar vi har framför oss”, säger hon och avslutar:

”Och det tycker jag är så oerhört spännande, att kunna få vara en kugge i den viktiga transformationen.”

Läs mer: Nevs-chefen: Förarlösa taxibilar en tidsfråga 


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?