1515

Nets vd öppnar för köp av Bankgirot

Danska börsjätten Nets öppnar för fler förvärv i Sverige. I blickfånget står Bankgirot, som idag ägs gemensamt av sju banker. 

Nets vd Bo Nilsson. Foto: Nets
Nets vd Bo Nilsson. Foto: Nets

Genom en serie uppköp har danska Nets på några år seglat upp som ett av Nordens största betalbolag. Bolagets börskurs har visserligen fallit med drygt 20 procent sedan noteringen i september. Men börsvärdet på cirka 31 miljarder kronor är ändå en god bit över exempelvis Klarnas senaste värdering på 19 miljarder kronor.

”Vi är en ledande aktör inom betalningar i Norden. Som exempel kan nämnas att vi förvaltar och behandlar närmare 36 miljoner betalkort i Norden”, säger Bo Nilsson, vd för danska Nets, med verksamhet inom kortbetalningar och e-handel.

I korta drag är Nets ett resultat av flera sammanslagningar, genomförda av riskkapitalbolagen Advent och Bain Capital. Bara i Sverige har Nets de senaste åren investerat drygt tre miljarder kronor i bolagsförvärv:

  • Sommaren 2014 köpte man svenska Payzone för cirka 200 miljoner kronor. Bolaget är aktivt inom kortterminaler i den svenska handeln.
  • I slutet av 2014 köpte man ut svenska börsbolaget Dibs för cirka 790 miljoner kronor.
  • I december 2015 köpte man Nordeas bolag Kortaccept i en affär värd cirka 2,2 miljarder kronor. I samband med detta blev Nets en stor aktör på marknaden för det som kallas inlösning av korttransaktioner, det vill säga kedjan mellan kortterminalen och handlarens bank.

Nu är bolaget återigen på krigsstigen i Sverige.

”Vi vill bli nummer ett inom massbetalningar för företag. Vi är öppna för att växa organiskt eller genom förvärv i Sverige”, säger Nets vd Bo Nilsson i en exklusiv intervju med Di Digital.

Läs mer: Bambora snor Danske Bank från Nets

Nets är redan nu starka inom ”massbetalningar” i Norge och Danmark. Vilka svenska bolag som Nets tittar på vill Bo Nilsson inte uppge. Men en given kandidat är Bankgirot, som ägs sju banker. Bankgirot hanterar ett transaktionsflöde på cirka 50 miljarder kronor dagligen och förvaltar även bankernas mobilapp Swish med drygt fem miljoner användare i Sverige.

Läs mer: Huggsexa bland Europas betalbolag
Foto:
Bamboras vd Johan Tjärnberg, Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Nets vd Bo Nilsson och Izettles grundare Jakob de Geer.

Bankgirots vd Torbjörn Ericsson vill inte kommentera en möjlig framtida strukturaffär.

”Alla frågor om ägande hänvisas till ägarna”, säger han.

Vid sidan av Bankgirot är även startupbolaget Trustly (NTL) och betaljätten Klarna (NTL) inne på denna marknad. Men både dessa bolag har verksamhet i över ett dussin länder.

Läs mer: Trustly: Norska banker blockerade oss

”Vårt mål är att vara störst i Norden och Baltikum. Vi är inte intresserade av att bli en europeisk eller global aktör i detta läge”, säger Bo Nilsson.

Läs mer: Izettle lanserar ny tjänst – lovar lönsamhet i år

Även Izettle är med på Nets karta.

”Vi håller ett öga på Izettle. De har varit duktiga på att nå ut till mindre handlare. Men ett uppköp är nog inte aktuellt eftersom de är internationella. Men jag vill inte utesluta ett samarbete i framtiden”, säger Nets vd Bo Nilsson.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


För mer om Klarnas köp av Billpay lyssna på senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/klarnastyskakop-technoteringarochelonmusksdubblastolar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?