1515
Annons

Netflix rusar och tar sikte på tv-tronen – närmar sig SVT

Streamingjätten Netflix framfart i Sverige fortsätter. Enligt en ny prognos från Comparitech kommer bolaget att omsätta över 780 miljoner kronor under andra kvartalet – en årstakt på 3,3 miljarder.

Streamingjätten bakom serien ”The Crown” har en omsättning i Norden som pekar på att de snart inte längre kan betraktas som en utmanare.
Streamingjätten bakom serien ”The Crown” har en omsättning i Norden som pekar på att de snart inte längre kan betraktas som en utmanare.

Det har varit lätt att jämföra streamingtjänst mot streamingtjänst – Viaplay, C More och HBO Nordic mot Netflix NFLX -6,57% Dagens utveckling . Men i takt med att den internationella jätten växer är det snart inte längre bara streamingtjänster Netflix konkurrerar med – det är all tv.

SVT är förstås den tydliga ettan inom svensk tv vad gäller räckvidd. Antalet ”betalande kunder” är i praktiken alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst.

Avgiften, ca 1300 kronor per år, är också snarlik vad Netflixkunder betalar i snitt; knappt 100 kronor i månaden, närmare 1200 kr per år.

Netflix har för första gången brutit ut antalet tittare per region, vilket gjort att Comparitech med lite större säkerhet kunnat säga hur många betalande kunder bolaget har i respektive land.

Läs mer: Svenska doldisbolaget textar åt Netflix – köps upp

I sammanställningen listas totalt 20 länder, däribland Sverige och Norge.

USA är den givna ettan på listan med 63 miljoner betalande kunder och en omsättning under första kvartalet 2020 på över 20 miljarder kronor.

Brasilien och Storbritannien kommer en bit bakom med 15 respektive 13 miljoner prenumeranter.

Sverige hade enligt Comparitech 2,38 miljoner betalande Netflixkunder under första kvartalet, med en total omsättning på 740 miljoner kronor. 

Prognosen för andra kvartalet – med tillskotten som kommit under coronakrisen – beräknas till 2,7 miljoner kunder och en omsättning på 840 miljoner kronor.

Skulle Netflix kunna behålla så många betalande tittare även efter coronakrisen kan året sluta på över 3 miljarder kronor, bara i Sverige.

Och om inte den stadigt växande inkomstkakan är huvudvärk nog för de lokala tv-bolagen har Netflix också kommit att bli en konkurrent om innehållet. Under 2019 gjorde produktionen ”Störst av allt” stor succé och i år väntas den första svenska långfilmen ha premiär på Netflix, kallad ”Red dot”.

Läs mer: Netflix gör sin första svenska film: ”Vill investera mer i Norden”

De stora svenska tv-aktörerna – bortsett SVT – särredovisar inte enbart svenska intäkter, vilket gör en direkt jämförelse svår. 

Nordic Entertainment Group, med TV3 och Viasatkanalerna och on-demand-tjänsten Viaplay, omsatte 15 miljarder 2019, men över flera marknader.

Teliaägda TV4-gruppen, som bland annat innefattar C More, omsatte drygt 8 miljarder, men omfattar även utbud i Finland.

SVT fick 5 miljarder kronor genom public service-avgiften 2019.


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?