1515

NCC:s startup rullar vidare till Danmark

NCC har lockat 2500 användare till sitt startupbolag Loop Rocks, som matchar utbud och efterfrågan av sten och jord mellan byggarbetsplatser. Nu ansluts även åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen, som lanseras i Danmark i maj. 

Loop Rocks, med chauffören Ulrika Sjöström, ansluter nu även åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen.
Loop Rocks, med chauffören Ulrika Sjöström, ansluter nu även åkerier och maskinuthyrare till marknadsplatsen.

I somras sjösatte NCC det egenutvecklade startupbolaget Loop Rocks. Tjänsten fungerar som en marknadsplats för det som i byggbranschen kallas sekundära byggmaterial, alltså sten, jord och fyllnadsmassor. Enligt NCC är denna sektor redan idag en mångmiljardindustri.

”Vi såg att det fans stora möjligheter att få ner kostnaderna inom denna sektor. Det gick även att förbättra för miljön genom att återanvända material som transporteras direkt”, säger Anders Torell digitaliserings- och affärsutvecklingschef på NCC Industry.

Läs mer: Byggjätten NCC startar marknadsplats – för grus och jord

Sedan lanseringen har Loop Rocks lockat stora byggbolag som NCC, Peab, Skanska och Svevia. Men även privatpersoner har börjat använda appen. Totalt rör det sig om 2 500 registrerade användare runt om i Sverige.

Projektet har utvecklats av ett litet team inom NCC som ett eget startup-bolag. Affärsmodellen går just nu ut på att ta ut en förmedlingsavgift.

”Än så länge är omsättningen låg. Men vi närmar oss kritisk massa i Sverige och kan skapa en riktig affär av detta nu under våren”, säger Anders Torell.

Nu står det klart att NCC vidareutvecklar Loop Rocks genom att bland annat ansluta åkerier till marknadsplatsen. Första lastbilen visas i Åre på evenemanget Business Forum under onsdagen.

”Vi ser detta som ett naturligt nästa steg för Loop Rocks där vi utmanar spelare som tjänar pengar på dagens ineffektiva hantering. Genom att ansluta åkerier, maskinuthyrare och miljökonsulter möjliggör vi smartare materialtransporter direkt mellan byggarbetsplatser”, säger Anders Torell.

Läs mer: Lunds universitet investerar i digitalt byggbolag

Åkarna äger sina bilar själva men får sina uppdrag direkt från Loop Rocks istället för att gå via åkerinäringen.

”Hanteringen av andrahandsmaterial är en mångmiljardindustri som fram till idag skötts med onödiga transporter och utsläpp. Med Loop Rocks bidrar vi till en cirkulär ekonomi där andrahandsmaterial transporteras och återanvänds direkt på ett effektivare sätt”, säger Anders Torell.

Loop Rocks har redan hanterat närmare en miljon ton sekundärmaterial och anslutit över 600 byggprojekt till plattformen.

”Vi ska lansera i Danmark i maj. Vi tittar även på att expandera söderut under året”, säger Anders Torell.

Foto:


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?