1515

Natural Cycles grundare om den hårda kritiken: ”Det blev riktigt jobbigt”

Natural Cycles grundare Elina Berglund bemöter kritiken efter anmälningarna till Läkemedelsverket. I Di Digitals podd Startup Stories berättar hon även om resan från partikelfysiker vid Cern till byggandet av världens första digitala preventivmedel.

Elina Berglund Scherwitzl är medgrundare av den omtalade preventivappen Natural Cycles.
Elina Berglund Scherwitzl är medgrundare av den omtalade preventivappen Natural Cycles.Foto:Joey Abrait.

Natural Cycles är den första appen som har blivit certifierad som preventivmedel. Bolaget lanserade sin app 2014 och har idag över 600 000 användare. Man har även tagit in över 300 miljoner kronor i riskkapital, av bland andra EQT Ventures.

Men resan dit har varit krokig, och är det fortfarande. Natural Cycles har under 2018 anmälts till Läkemedelsverket efter att flera kvinnor har blivit oönskat gravida samtidigt som de använt Natural Cycles som preventivmedel. 

Läs även: Färre nya användare efter anmälningarna av Natural Cycles 

I Di Digitals podcast Startup Stories berättar grundaren Elina Berglund Scherwitzl om hur hon reagerade när nyheten om anmälningarna nådde henne och hur den spreds över världen. 

”Jag blev först förvånad att de blev så stor uppståndelse av de här 38 oönskade graviditeterna. Det görs ungefär 40 000 aborter i Sverige per år. Sen blev det en jättestor uppståndelse kring det här och då blev det riktigt jobbigt”, säger Elina Berglund.

Jag utvecklade Natural Cycles från början för att jag tyckte att det här är en produkt som behövs på marknaden.

Elina Berglund har ett förflutet som partikelfysiker vid Cern, där hon var med i arbetet att hitta den nobelprisade Higgspartikeln. Det var när arbetet på Cern var avslutat som hon startade appen tillsammans med sin man Raoul Scherwitzl. 

”Jag utvecklade Natural Cycles från början för att jag tyckte att det här är en produkt som behövs på marknaden. Det är många kvinnor som inte använder något skydd alls för att de mår dåligt av hormonella preventivmedel. Som forskare tänkte jag att om jag gör något gott så kommer allt att gå bra efter det, det var lite naivt”, säger Elina Berglund i intervjun för Startup Stories.

Lyssna på intervjun med Elina Berglund här:

https://embed.acast.com/startupstories/elinaberglund-naturalcycles-

Du hittar även Startup Stories på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Startup Stories? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Recensera podden här eller kontakta oss på Twitter, Facebook eller via mejl.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?