1515
Annons

Natural Cycles åker på bakslag i Storbritannien

I en ny dom förbjuder brittiska myndigheter den svenska p-appen Natural Cycles marknadsföra sig som "mycket tillförlitliga".

Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.
Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.Foto:Jesper Frisk

Den brittiska motsvarigheten till reklamombudsmannen Advertisting Standards Authority (ASA) har förbjudit den svenska preventivmedelsappen Natural Cycles att porträttera sin produkt som ”mycket tillförlitlig" (highly accurate) i sin marknadsföring. Det skriver The Guardian.

Redan i juli rapporterade Guardian att bolaget var under lupp i Storbritannien efter  misstankar om vilseledande marknadsföring.

Nu har domen fallit. ASA uppfattar att det är att vilseleda kunder efter att formuleringen förekommit i en annons på Facebook.

I annonsen beskriver Natural Cycles den egna appen att vara mycket tillförlitlig, certifierad och anpassningsbar för varje kvinnas menstruationscykel.

Men detta inlägg har resulterat i fem klagomål och förra månaden valde ASA att inleda en utredning kring appens effektivitet.

I sin dom uppger myndigheten att påståendet om säkerheten kan uppfattas som att appen är en pålitlig preventivmetod, vilket kan få kvinnor att börja använde den istället för andra etablerade preventivmetoder, inklusive de som varit mycket tillförlitliga för att förebygga oönskade graviditeter.

Natural Cycles har sagt att appen är till 99 procent säker vid perfekt användning och 93 procent säker vid typisk användning, vilket är i linje med andra preventivmedel som p-piller.

(Di Digital/Finwire)


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?