1515

Nätmäklarutmanare träder in i Sverige: "Vi är courtagefria"

Freetrade är på väg att lansera courtagefri värdepappershandel i Sverige.

”Kostnaden att handla aktier blir mycket lägre”, säger bolagets Sverigechef Karl Broomé i en intervju med Di tv.

Karl Broomé är Sverige-chef på Freetrade.
Karl Broomé är Sverige-chef på Freetrade.Foto:Amanda Lindgren, press

Freetrades tjänst gör att du kan handla i aktier, ETF:er och andra värdepapper helt utan courtage, den avgift man vanligtvis betalar för att handla i pappret. Bolaget ska även erbjuda fraktionshandel, vilket innebär att man köper en del av en aktie. 

Affärsmodellen är att likt Nordnet och Avanza ha ett gratis investeringskonto, men att även erbjuda premiumkonton med större utbud mot en månadsavgift. Freetrade tar dessutom en avgift på 0,45 procent i all handel med värdepapper som inte är i din hemmavaluta.

”Vi vill att alla människor ska ha tillgång till aktiemarknaden”, säger Karl Broomé.

Planen är att lansera innan årsskiftet. Bolaget väntar bara på tillstånd från Finansinspektionen, vilket har dröjt på grund av pandemin enligt Sverigechefen.

Tjänsten har hittills lockat över en miljon användare enligt bolaget. Freetrade tog in 69 miljoner dollar, motsvarande 590 miljoner kronor, i en runda i mars i år som leddes av amerikanska Left Lane Capital. Kapitalet skulle användas bland annat för att öka takten i Sverige.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?