1515
Annons

Nätläkarbolagen växer snabbt – Kry siktar på geografisk expansion

På fem år har nätläkarbolagen vuxit från 2 till 46 vårdcentraler, visar en kartläggning som Dagens Medicin gjort. Flest har Kry – som nu siktar på att kliva in i helt ny region.

Kry började bygga fysiska vårdformer i Stockholm och Lund.
Kry började bygga fysiska vårdformer i Stockholm och Lund.Foto:Lars Schröder

Företagen Doktor.se, Kry och Min Doktor har gjort sig kända som nätläkarföretag. Under 2017 var Doktor.se först ut med två fysiska vårdcentraler. Nu har de tre bolagen sammanlagt 43 stycken – dessutom öppnar Kry ytterligare två inom kort och Doktor.se en. Bara under 2022 har eller kommer 13 nya vårdcentraler att finnas under bolagens namn – och sannolikt blir det ännu fler.

Hälften av alla vårdcentralerna finns i Region Skåne och Stockholm. Norr om Uppsala finns bara två och Kry är ännu helt osynliga i den övre halvan av Sverige.

”När vi började lära oss att bygga fysiska vårdformer valde vi Lund och Stockholm, områden där många människor redan anlitade våra tjänster och där det fanns en stor befolkning. I framtiden är det absolut inte omöjligt att vi går in längre norrut, säger Claes Ruth, primärvårdschef vid Kry”, till Dagens Medicin.

Företaget är enligt honom nu i början av en utbyggnad i Västra Götalandsregionen, men hur omfattande är oklart. Det stora problemet för företaget är en generell brist på läkare som är specialister i allmänmedicin.

Kry har totalt 26 redan öppnade vårdcentraler – samt två på gång. Doktor.se får 16 när nästa vårdcentral öppnar i Vårberg, Stockholm. Min Doktor har bara två.

Doktor 24, ett fjärde bolag – har inga fysiska vårdcentraler.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?