1515

Nationalekonom: Vartannat jobb kan försvinna

Inom 20 år kan mer än hälften av jobben i Sverige vara ersatta av robotar, enligt nationalekonomen Stefan Fölster.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet.Bild:Sofia Sabel

De senaste fem åren har automatiseringen bidragit till att runt 450.000 jobb har försvunnit i Sverige, bedömer Stefan Fölster, chef för den marknadsliberala tankesmedjan Reforminstitutet. I en rapport för Stiftelsen för strategisk forskning från 2014 uppskattar han dessutom att 53 procent av dagens anställda inom 20 år kommer att ha ersätts av digital teknik.

Bland annat räknar han med att nästan 200.000 jobb försvinner inom detaljhandeln och drygt 170.000 inom vården. Risken för en bokföringsassistent att bli ersatt av en dator är 97 procent, för en ingenjör 56,4 procent och för en företagsekonom 46,2 procent.

Ändå anser Stefan Fölster att en robotskatt är en mycket dålig idé, bland annat för att den enligt honom i praktiken skulle vara en skatt på exportindustrin.

Han anser att det svenska samhället under överskådlig tid kan kompensera för automatiseringens effekter och skapa nya jobb istället för dem som försvunnit. Det gör man enligt honom genom att fortsätta sänka skatten på arbete och framför allt på arbetsintensiva tjänster genom till exempel rut- och rotavdrag.

Läs mer: Nu börjar debatten om robotskatt
Foto: Claes-Göran Flinck, Jesper Frisk, Fredrik Sandberg/ TT

"När man lägger en skatt på konsumtion i stället hämmar man inte investeringar och produktion i näringslivet."

Att beskatta kapital hårdare är enligt honom i praktiken omöjligt, då kapitalet är lätt att flytta till andra länder.

Läs mer: Han tror att robotar kommer ta hälften av alla jobb

På längre sikt tror Stefan Fölster att datorer blir bättre än människor på det mesta - men inte heller då tror han att människor kan sluta arbeta och leva på basinkomst som samlas in genom robotarnas arbete.

"Jag tror att vi skapar löne- och bidragssystem som ger incitament att försöka bjuda ut sin arbetskraft, även om många inte lyckas."


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?