1515

Nästa bakslag för Natural Cycles – utreds även i Storbritannien

Efter oönskade graviditeter har p-appen Natural Cycles stått under lupp av Läkemedelsverket på hemmaplan. Nu har den brittiska motsvarigheten till reklamombudsmannen även startat en utredning kring den svenska startupen.

Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.
Natural Cycles grundare Elina Berglund och Raoul Scherwitzl.Foto:Jesper Frisk (Di)

Sedan januari i år har Natural Cycles digitala preventivmedel utretts av Läkemedelsverket. Det efter att flera anmälningar kommit in till myndigheten från vårdgivare och sjukhus om oönskade graviditeter hos kvinnor som använt bolagets produkt.

Om myndigheten skulle komma fram till att brister finns kan det bli aktuellt med åtgärder, till exempel krav om att korrigera bruksanvisningen, eller än värre ett förbud på den svenska marknaden.

Men Läkemedelsverket har inte bedömt att läget är så allvarligt att man tvingats agera direkt. I stället väntas man bli klara med utredningen i september.

Läs mer:  Utredning får apoteken att tveka om Natural Cycles 

Nu kommer dock nästa bakslag för grundarna Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Den brittiska motsvarigheten till reklamombudsmannen, Advertisting Standards Authority (ASA), har inlett en utredning mot bolaget efter misstankar om vilseledande marknadsföring. Det rapporterar The Guardian.

Instansen har tagit emot tre anmälningar från privatpersoner kring en annons som publicerades på Facebook under 2017. Natural Cycles anklagas för att ha en missledande och dåligt underbyggt produktbeskrivning. I reklamen sades p-appen vara ett högst tillförligt preventivmedel som har testats i kliniska studier.

”Vi skulle kräva robusta bevis från vilket företag som helst för att stödja ett sådant påstående”‚ säger en talesperson från ASA till tidningen.

ASA har ännu inte fattat något beslut i frågan, men har lämnat preliminära rekommendationer till Natural Cycles. Företrädare hos den svenska startupen uppger att de accepterat att följa dessa, skriver The Guardian, men tillägger att alla deras annonser redan varit väl underbyggda och sanningsenliga.

Läs mer: Natural Cycles grundare om den hårda kritiken: ”Det blev riktigt jobbigt” 


Innehåll från LitiumAnnons

Har ditt företag rätt förutsättningar för en framgångsrik internationalisering?

Att expandera internationellt för ökad tillväxt har historiskt medfört stora insatser och en fysisk etablering med omfattande investeringar i allt från personal till lokaler. I och med ehandeln har förutsättningarna förändrats och det senaste årets snabba digitaliseringstakt har gett den digitala handeln en rejäl skjuts framåt. Men hur genomför man egentligen en lyckad internationalisering?

Läs Litiums guide till en framgångsrik internationalisering här 

Att nå nya marknader är betydligt enklare idag, men att etablera en internationell närvaro är inte utan utmaningar. Medan de flesta företag kan gynnas av att vända blicken mot nya marknader, drar vissa mer nytta av en internationell expansion än andra. 

– D2C-företag har till exempel ofta internationell expansion i tankarna redan tidigt i sitt bolagsbyggande. Så fort man satt den kommersiella modellen och fått igång försäljningen börjar många expandera internationellt, vilket gör att de kan växa mycket snabbt, säger Håkan Nylander, Chief Strategy Officer hos Litium. 

De företag som direkt kan ta sig in på nya marknader genom digitala lösningar behöver således hantera en betydligt mindre komplex internationalisering och kan i många fall genomföra sin expansion på flera marknader parallellt. Den data som samlas in under arbetet ger sedermera konkreta insikter, vilka skapar ett bättre beslutsunderlag inför fortsatta satsningar. 

– Att få i gång försäljningen är alltid den första utmaningen. Att noggrant kartlägga tillgängliga kanaler, den lokala marknadens villkor och potential och relevanta målgrupper är därför avgörande för att bedöma sina möjligheter. Generellt rekommenderar vi att börja litet för att komma i gång och att sedan skala upp i takt med att intresset ökar.

Tekniska förutsättningar för expansion

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är naturligtvis vilka lokala regulatoriska krav som måste efterlevas. För den som inte är insatt kan det verka som en djungel, så för den som är osäker rekommenderar Håkan att ta in hjälp utifrån, oavsett om hjälpen finns i det egna partnernätverket eller hos industriorganisationer som kan erbjuda rådgivning. Allt förutsätter emellertid att man har de tekniska förutsättningarna för en internationell expansion. 

– Utan en plattform som erbjuder rätt stöd för digital handel kan internationaliseringen bli en administrativ mardröm, med stora omkringliggande kostnader och betungande manuellt arbete. Därför har Litium utvecklat ett grundstöd för våra kunder, ett globaliseringsramverk med integrerat PIM, Product Information Management, som skapar rätt förutsättningar för effektivitet och kontroll vid inträde på nya marknader. 

Konfigureras efter behov

Håkan förklarar att Litium som plattform kan konfigureras helt efter kundens individuella behov, inklusive vilka produkter som ska säljas och hur, vilka marknader det gäller och genom vilka kanaler. I takt med att verksamheten växer på de nya marknaderna skalar plattformen upp, så att företaget på ett enkelt och effektivt sätt kan hantera sin internationella satsning. 

– Vår flexibla plattform för digital handel, med sitt avancerade stöd för såväl språk och valuta som logistik och olika betalsätt, blir en nyckelfaktor för de företag som vill genomföra en snabb och enkel internationalisering – oavsett den behovsbild som finns, avslutar Håkan Nylander.

Läs fler tips på hur en lyckad internationalisering genomförs i Litiums guide 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?