1515
Annons

Nasdaq: Fler noteringar innan sommaren

Under fredagen var det First North-premiär för saas-bolaget Oneflow. I en intervju med Di TV säger Nasdaqs noteringschef Adam Kostyál att det är ett mer avvaktande noteringsklimat jämfört med i fjol, men vid årets slut kommer Stockholm åter stå som vinnare som den mest aktiva marknadsplatsen i Europa. 

Adam Kostyál säger att intresset för noteringar är fortsatt stort, och att noteringen av Oneflow kommer öka sentimentet.
Adam Kostyál säger att intresset för noteringar är fortsatt stort, och att noteringen av Oneflow kommer öka sentimentet.

Enligt en sammanställning från Bloomberg som Di rapporterat om tidigare bidrog börsintroduktioner av techbolag som Hemnet, Revolution Race, Cint och Truecaller till att Stockholmsbörsen blev Europas näst största noteringsplats i fjol. Men vid årsskiftet sattes noteringsivern på paus. Adam Kostyál säger att intresset dock är fortsatt stort, och att noteringen av Oneflow kommer öka sentimentet att ta sig till börsen. 

”Vi har många bolag som är startklara och färdiga för att noteras, men väntar på rätt tillfälle”, säger Nasdaqs noteringschef till Di TV.

I början av mars ställde nätläkaren Doktor.se in sin notering på Stockholmsbörsens huvudlista och öppnade istället upp för en till kapitalrunda. 

”Det kommer ske en hel del affärer utanför börsen. Det är styrkan med vårt ekosystem – att vi kan stötta bolag i olika skeden. Men relevansen av börsen fortsätter vara där. Även om de reser kapital så jobbar de fortfarande med börsen som långsiktigt mål. Vi kommer se fler bolag komma in innan sommaren”, säger Nasdaqs noteringschef.

Läs mer: Experter: Här är bolagen som kan drabbas hårdast i techfrossan 

I veckan fick vindkraftbolaget Ox2 ta klivet upp till huvudlistan. Adam Kostyál tycker att systemet med First North och huvudlistan är en bra modell.

”Vi har fått över 100 bolag från First North till huvudlistan. Det är en fantastisk språngbräda, att vänja sig vid den publika miljön och sedan ta steget upp. Det som skiljer Ox2 är att de gjort det så snabbt.”

Flera av fjolårets nynoteringar har haft svårt att leva upp till förväntningarna. 

”Vi ser alltid över noteringskraven, men det är ingen revolution på gång. Vi ser över våra regelverk både gällande huvudlistan och First North, och det gör vi kontinuerligt.”

Förra året var det över 200 noteringar på Nordens börser. Hur många det blir i år vill Adam Kostyál inte sia om.

”Slutfacit är att Stockholm än en gång kommer vara den mest aktiva marknadsplatsen i Europa när det gäller antal bolag. Hur många det blir vet jag inte, men det viktiga är att det är rätt bolag som tar sig an plattformen på rätt sätt.  Och det är styrkan vi har – att kunna stötta små till mellanstora tillväxtbolag att ta sig till börsen. Och det är ganska unikt på en europeisk basis.”

Läs mer: Miljonklipp för börsprofilerna i medioker First North-debut

Läs mer: Investerare varnar: Risk för fler varsel och sänkta värderingar 


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?