1515

Nära att utvisas – nu delar han scen med Jane Walerud

Bruce Yinhe är programmeraren som var på väg att utvisas ur Sverige på grund av en teknikalitet. Nu står det klart att han får vara kvar – och bland annat dela scenen med affärsängeln och Erlang-vurmaren Jane Walerud.

Brinner för Erlang: Utvecklaren Bruce Yinhe och affärsängeln Jane Walerud.
Brinner för Erlang: Utvecklaren Bruce Yinhe och affärsängeln Jane Walerud.

I somras såg det ut som att Erlang-programmeraren Bruce Yinhe skulle utvisas från Sverige. Nu står det klart att han får stanna – i alla fall ett tag till.

”Det finns fortfarande en risk att jag utvisas när mitt arbetsvisum löper ut sommaren 2018. Det är ju giltigt två år i taget”, förklarar Bruce Yinhe.

Han är född i Nanjing, Kina, utanför Shanghai. Till Sverige kom han som 18-åring, 2009 och började studera programmering vid Göteborgs universitet följande år. Sedan dess har han bland annat jobbat på it-konsulten Erlang Solutions.

Jane Walerud är verkligen engagerad.

Men 2016 införde Migrationsverket striktare kontroller på utländska medborgare i Sverige, något Di Digital har rapporterat återkommande om. Sedan dess behöver en person med arbetesvisum kunna uppvisa att man kontinuerligt fått den lön och de förmåner man utlovats.

Det är dessa krav som var nära att få Bruce Yinhe utvisad.

”Jag fick halvtidslön under sex månader då jag gick ner i arbetstid för att studera vid KTH. Men när jag förlängde mitt visum i somras riskerade jag plötsligt att utvisas. Detta eftersom lönevillkoren inte hade varit uppfyllda ”månad för månad” på grund av Migrationsverkets nya regler”, förklarar Bruce Yinhe.

Läs mer: Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Situationen löste sig då Bruce Yinhe lyckades skicka in en förlängningsansökan precis innan han började få halvtidslön i mars i fjol.

Migrationsverkets väntetider har blivit alltför långa.

”Migrationsverket vet ännu inte att jag har tagit studieledighet. Nu återstår risken att jag utvisas sommaren 2018 då jag behöver förlänga mitt arbetsvisum igen”, säger han.

Bruce Yinhe är erfaren inom Erlang, programmeringsspråket som utvecklades på Ericsson och bland annat användes till att bygga den första versionen av Klarnas betaltjänst (NTL).

Läs om Jane Waleruds Klarna-resa: ”Utan Erlang, inget Klarna”

En person som är engagerad i Erlangs fortlevnad är affärsängeln Jane Walerud. De två har kontakt med varandra då Bruce Yinhe är en av organisatörerna vid forumet Sthlm Erlang Meetup.

Under måndagen var Jane Walerud (NTL) gäst vid ett av gruppens evenemang.

”Jane Walerud är verkligen engagerad. Hon stod på scen och svarade på frågor om entreprenörskap”, säger Bruce Yinhe.

Affärsängeln tog även tillfället i akt att slå ett slag för att påskynda behandlingstider för migranter som fått anställning i Sverige.

”Flyktingtrycket är givetvis en stor utmaning för Migrationsverket. Men det medför tyvärr att människor som har fått anställning av bolag hamnar långt bak i kön. Väntetiderna har blivit alltför långa, både för de anställda och för företagen. Det borde vi fixa”, säger hon till Di Digital.

Mer om detta fall och Migrationsverkets utviningar i senaste Digitalpodden, se nedan.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


Lyssna på veckans avsnitt här:

https://embed.acast.com/digitalpodden/pomegranatesmiljardnotering-dreamsexpansionochapplesnyalurar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Foto:


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?