Annons

Myndighetsrapport: Mängden riskkapital ökar kraftigt

Mängden investerat riskkapital är nu tillbaka på nivåerna innan finanskrisen. Det visar färsk statistik från myndigheten Tillväxtanalys. 

Mängden investerat riskkapital är på rekordhöga nivåer i Sverige.
Mängden investerat riskkapital är på rekordhöga nivåer i Sverige.

2021 blev ett rekordår för den europeiska techsektorn, som tog emot runt 900 miljarder kronor i investeringar under året, enligt Di Digitals siffror.

Nu bekräftar färsk statistik från myndigheten Tillväxtanalys att även 2020 sticker ut för svenska portföljbolag, som under året ser en en kraftig ökning av mängden riskkapital, venture capital. 

”Sedan 2015 ser vi att investeringarna ökar och mellan 2019 och 2020 ser vi en särskilt kraftig ökning”, säger Torbjörn Danell, analytiker på Tillväxtanalys. 

Myndigheten sammanställer årligen en rapport om riskkapitalinvesteringarna i Sverige, som bygger på data från Svenska Riskkapitalföreningen, SVCA.

Totalt uppgick det investerade riskkapitalet till 4,81 miljarder kronor, vilket är en ökning med 26,5 procent jämfört med året innan. Investeringarna från utländska firmor ökade med saftiga 61 procent, vilket är den kraftigaste ökningen under 2020. De svenska privata fonderna ökade sina investeringar med 7,8 procent.

”Jag vill inte spekulera i varför det har ökat, men det vi kan säga är att vi är tillbaka på nivåerna innan finanskrisen vad gäller storleken på de totala investeringarna”, säger Torbjörn Danell.  

Hur tror ni att det kommer att utvecklas?  
”Det ser stabilt ut just nu, men utvecklingen beror ju så klart på omvärlden. De senaste åren har vi sett en tydlig trend och så länge det inte händer något extremt eller oväntat så är min gissning att det kommer att fortsätta öka.” 

Läs mer: Trettio ”enhörnings-grundare” backar svensk miljardfond 

Innehåll från ProactAnnons

Hybrid cloud – men var borde jag spara mitt data?

Molnteknologi är i dag en av de viktigaste faktorerna för en stark tillväxt. Att kombinera lokalt data med molntjänster möjliggör en flexibilitet som ger goda förutsättningar för nya affärsmodeller att växa fram. Här kommer Proacts gedigna erfarenhet av datalagring in.

Förr var det tillgängligheten av data som var fokus och utmaning för många organisationer, man jobbade hårt med exempelvis spegling av data mellan sina datacenter, vilket var tekniskt jobbigt och kostsamt. I dag är det enklare, nu är det dataskydd och säkerhet som seglat upp som den viktigaste frågan. I samband med den ökade konsumtionen av molntjänster ställs alla organisationer inför utmaningen hur och var deras värdefulla data ska lagras och skyddas. Många tjänster tillhandahåller lagring i själva applikationen, men detta är ofta inte optimalt då man skapar öar av data, menar Mattias Tamme, Presaleschef på Proact.

– Tänk på att ingen annan älskar ditt data som du, data är ofta en organisations mest värdefulla tillgång! 

För ökad kontroll pekar dock trenden på att fler och fler verksamheter idag väljer att kombinera lokalt lagrade data med molntjänster, en så kallad hybridlösning. Här ligger Proact i framkant, med skräddarsydda lösningar som matchar såväl den egna verksamheten som slutkundens krav.

Erfarenhet av säkra lagringslösningar

Proact är ett svenskgrundat men numera internationellt it-bolag med specialistkompetens inom molntjänster och lagring. Efter 28 år inom data management har man tillsammans med teknikleverantörer såsom NetApp, Commvault, Rubrik med flera utvecklat den erfarenhet som krävs för att skapa agila, kostnadseffektiva och säkra lagringslösningar, oavsett var man väljer att lagra sina data.  

Det kan vara ett avancerat och riskabelt jobb att flytta stora mängder data, och i synnerhet om informationen ska vara tillgänglig under perioden den flyttas. Molnplattformen Proact Hybrid Cloud är utvecklad i syfte att förenkla IT-infrastrukturen och därmed frigöra tid och skapa flexibilitet och frihet för verksamheten. Det är helt upp till kunden var ens data ska lagras: lokalt, hos Proact, i ett publikt moln – eller i en hybrid av samtliga alternativ.

– Vår definition av hybrid cloud handlar om att hitta den rätta mixen av olika typer av IT-lösningar som erbjuder en dynamisk flexibilitet, utan tekniska hinder. Kunden väljer externa eller interna IT-leverantörstjänster beroende på projekt, typen av data och legala krav, säger Mattias Tamme.

Säkerhet i flera lager

Med stora mängder data som är kritisk för verksamheten blir säkerhetsaspekten viktigare än någonsin, och något som alltid behöver tas i beaktning. Här har Proact stor erfarenhet att skydda organisationer mot till exempel ransomwarehot.

– Säkerhetslandskapet har ändrats markant, det räcker inte längre med brandväggar och antivirussystem, man behöver bygga säkerhet i flera lager och designa med inställningen att man garanterat förr eller senare kommer att drabbas av någon typ av intrång, säger Tamme och lyfter komplexiteten i att planera för sin datalagring.

– Allting passar inte i molnet och allt passar inte i samma moln. I dag har kunder en mer nyanserad och mogen moln-strategi än för ett par år sedan då publika moln var lösningen på alla problem. Nu ser vi i stället att många bygger sina egna privata moln – ”cloud on the ground”-organisationer – och de allra flesta kör hybrida miljöer. Det ger friheten att välja den bästa plattformen för varje enskild uppgift och möjliggör på så vis agilitet, avslutar Mattias Tamme. 

 

Mer från Proact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Proact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera