1515

Musiktjänsten Soundcloud tar jättelån

Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud har tagit in drygt en miljard kronor i riskkapital. Men intäkterna dröjer - och bolaget har nu lånat ytterligare 300 miljoner kronor, kan Di Digital avslöja.

Eric Wahlforss och Alexander Ljung grundare av Soundcloud.
Eric Wahlforss och Alexander Ljung grundare av Soundcloud.Foto:Soundcloud

Soundcloud grundades 2007 av KTH-studenterna Eric Wahlforss och Alexander Ljung i Berlin. Musiktjänsten låter användare ladda upp och dela ljudfiler och hade för ett år sedan 175 miljoner användare över världen.

Men även om användarna strömmat till så har intäkterna lyst med sin frånvaro. 2013, som är det senaste resultatet som rapporterats, omsatte Soundcloud 111 Mkr och gjorde en förlust på 222 Mkr. Till skillnad från Spotify har Soundcloud ingen betald prenumerationslösning och har därför inte lyckats bygga någon stadig intäktskälla.

Läs mer: Nu är Spotify störst i världen

Soundcloud har istället levt på riskkapital från en rad internationella investerare. Totalt har bolaget tagit in en dryg miljard kronor i riskkapital från välrenommerade investerare som Kleiner Perkins, Institutional Venture Partners och Index Ventures. När Soundcloud senast tog in pengar, i början av 2014, värderades bolaget till 4,5 miljarder kronor.


Den svenskgrundade musiktjänsten Soundcloud beskrivs enklast som ett Youtube för musik och ljudklipp. Bolaget tog nyligen ett lån på 300 Mkr, kan Di Digital avslöja. Ägarna har dessutom gett Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 Mkr.

Nu kan Di Digital avslöja att Soundcloud har tagit in ytterligare finansiering. I maj lånade Soundcloud 35 miljoner dollar, motsvarande knappt 300 miljoner kronor, av det amerikanska bolaget Tennenbaum Capital Partners. Tennenbaum är specialiserade på just lånefinansiering till unga teknikbolag. Det framgår av dokument från brittiska Bolagsverket. 

Lånet kan tolkas som att Soundcloud har haft problem med att få in ny finansiering på annat vis. För ett år sedan rapporterade nämligen tidningen Wall Street Journal att Soundcloud var i slutfasen av att ta in 1,2 miljarder kronor i riskkapital. Av det blev det dock ingenting och ingen av Soundclouds tidigare investerare har skjutit till mer pengar till bolaget på snart två år.

Lånet kan tolkas som att Soundcloud haft problem med att få in ny finansiering på annat vis.

I november gav ägarna dessutom Soundcloud tillåtelse att låna ytterligare 600 Mkr genom att ge ut konvertibellån, även det enligt dokument från brittiska Bolagsverket.

Det skulle kunna peka på att ägarna letar efter en köpare till Soundcloud och därför inte vill spä ut sitt ägande genom att ge ut fler aktier.

Läs mer: Twitter backar om Soundcloud

Soundclouds vd Alexander Ljung lovade i fjol att lansera en betald prenumerationslösning likt Spotify för att öka bolagets intjäning. Lösningen har blivit försenad och sägs nu komma någon gång under 2016. För att den ska kunna bli av krävs att Soundcloud får till avtal med skivbolagsjättarna Universal och Sony, vilket de i dag saknar.

Soundclouds grundare har inte velat ställa upp på en intervju.

Läs mer: Vad blir nästa svenska miljardaffär? Här är bolagen som kan gå i Kings fotspår

Uppdatering: En talesperson för Soundcloud har enligt sajten tech.eu uttalat sig om lånet 

"Vi kan bekräfta att vi satt upp en kreditfacilitet med Tennenbaum Capital Partners i början av 2015", säger talespersonen. 


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?