Annons

Movs storsatsar i Sverige med nya elcyklar

Svenska Movs utvidgar sitt sortiment med två nya helt egenbyggda elcykel-modeller: Nörd och Ergo. Med de nya modellerna hoppas cykelabonnemangstjänsten få fler att välja cykeln. Samtidigt skrotar bolaget tillfälligt Europa-planerna – och fokuserar helt på den svenska marknaden.

De nya cykelmodellerna Nörd och Ergo.
De nya cykelmodellerna Nörd och Ergo.Foto:Movs

”Kan man bli lönsam i Stockholm så finns det goda förutsättningar att lyckas i Europa”, säger Movs vd och medgrundare Mikael Klingberg.

För den breda massan är Movs ett relativt nytt namn, men för cykelintresserade är de inga nykomlingar. Bolaget, som funnits sedan 2004, är ett av de största i Sverige inom lätta fordon såsom mopeder, motorcyklar, elcyklar, tillbehör och reservdelar, och har till dags dato sålt över 50.000 fordon. Movs har också varit med och utvecklat kända varumärken som Vässla, Niu och Lifebike.

Först i fjol tog varumärket steget ut på den mer publika arenan med sin abonnemangstjänst där man kan prenumerera på antingen en cykel, en elcykel, en elmoped eller en elsparkcykel – antingen på ett obundet 30-dagarsabonnemang eller för ett år. 

Mikael Klingberg, vd och Jonas Rundqvist, chefsdesigner, på Movs.
Mikael Klingberg, vd och Jonas Rundqvist, chefsdesigner, på Movs.Foto:Movs

Nörd, som beskrivs som mer teknisk avancerad, passar den framåtlutade cyklisten som gillar att trampa på själv. Modellen saknar helt växlar men känner själv av hur mycket motorn ska hjälpa till. Ergo har tagits fram för den som bryr sig inte lika mycket om detaljerna utan mest sitta i sadeln och luta sig tillbaka medan cykeln tar en till dit man ska.

”Vårt mål har varit att nå så många som möjligt med de här två modellerna, då kan man inte bara göra superdesignade cyklar, de måste också vara funktionella. Storstadsbon kräver båda och det har inte funnits tidigare. Målet är ju att få fler att cykla och där tror jag att vi kan göra skillnad”, säger Klingberg.

Den enklare modellen, Ergo, kostar från 645 kronor i månaden att hyra. Nörd är en hundring dyrare. I abonnemanget ingår, förutom själva fordonet, lås, hemleverans och Movs så kallade Butlerservice. Det innebär att man får hjälp med service och reparationer inom 48 timmar. Ambitionen är att det ska vara betydligt billigare än ett månadskort på SL som i dag ligger på 970 kronor. 

I fjol var mer än var femte cykel som såldes i Sverige eldriven. I sin helhet är den en marknad som beräknas vara värd nästan 650 miljarder kronor globalt 2030. Det stora intresset har fått flera svenska uppstickare att satsa på elcyklar. Cake presenterade nyligen den kraftfulla arbetshästen Åik – en elcykel med en prislapp på 65.000 kronor som i första hand vänder sig till den kommersiella sektorn. Vässla lanserar snart elcykeln Pedal, som med sin avskalade design vänder sig till trendmedvetna storstadsbor. Mikael Klingberg uppskattar att det finns flera svenska uppstickare som satsar.

”Både Vässla och Cake är väldesignade som Movs, men Movs riktar sig mot breda massan storstadsbor. Cakes nya elcykel vänder sig till B2B och last mile delivery, medan Vässla är en mer nischad elcykel om man utgår från design och funktion. Vi portionerar oss olika, vilket jag tycker är positivt”, säger han.

I somras anslöt sig Svea Bank och Jula Holdings som ägare till bolaget, vilket innebar att bolaget fick in 45 nya miljoner. Pengarna skulle främst användas till att expandera till flera större städer i Europa. Men det tuffa ekonomiska klimatet har fått Movs på andra tankar. Nu fokuserar man på sina marknader i Sverige.

”Vi vill visa att vår affärsmodell funkar i Sverige trots att vi har en kort säsong. Kan vi bli lönsamma här finns det goda förutsättningar att bli lönsamma i städer som Paris, Berlin och Madrid”, säger Klingberg.

LÄS OCKSÅ
Cake gasar med ny elcykel: ”dubblar vår användarbas”
Vässla lanserar ”elcykel för alla” i storstäder

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera