”Kan man bli lönsam i Stockholm så finns det goda förutsättningar att lyckas i Europa”, säger Movs vd och medgrundare Mikael Klingberg.
För den breda massan är Movs ett relativt nytt namn, men för cykelintresserade är de inga nykomlingar. Bolaget, som funnits sedan 2004, är ett av de största i Sverige inom lätta fordon såsom mopeder, motorcyklar, elcyklar, tillbehör och reservdelar, och har till dags dato sålt över 50.000 fordon. Movs har också varit med och utvecklat kända varumärken som Vässla, Niu och Lifebike.
Först i fjol tog varumärket steget ut på den mer publika arenan med sin abonnemangstjänst där man kan prenumerera på antingen en cykel, en elcykel, en elmoped eller en elsparkcykel – antingen på ett obundet 30-dagarsabonnemang eller för ett år.

Nörd, som beskrivs som mer teknisk avancerad, passar den framåtlutade cyklisten som gillar att trampa på själv. Modellen saknar helt växlar men känner själv av hur mycket motorn ska hjälpa till. Ergo har tagits fram för den som bryr sig inte lika mycket om detaljerna utan mest sitta i sadeln och luta sig tillbaka medan cykeln tar en till dit man ska.
”Vårt mål har varit att nå så många som möjligt med de här två modellerna, då kan man inte bara göra superdesignade cyklar, de måste också vara funktionella. Storstadsbon kräver båda och det har inte funnits tidigare. Målet är ju att få fler att cykla och där tror jag att vi kan göra skillnad”, säger Klingberg.
Den enklare modellen, Ergo, kostar från 645 kronor i månaden att hyra. Nörd är en hundring dyrare. I abonnemanget ingår, förutom själva fordonet, lås, hemleverans och Movs så kallade Butlerservice. Det innebär att man får hjälp med service och reparationer inom 48 timmar. Ambitionen är att det ska vara betydligt billigare än ett månadskort på SL som i dag ligger på 970 kronor.
I fjol var mer än var femte cykel som såldes i Sverige eldriven. I sin helhet är den en marknad som beräknas vara värd nästan 650 miljarder kronor globalt 2030. Det stora intresset har fått flera svenska uppstickare att satsa på elcyklar. Cake presenterade nyligen den kraftfulla arbetshästen Åik – en elcykel med en prislapp på 65.000 kronor som i första hand vänder sig till den kommersiella sektorn. Vässla lanserar snart elcykeln Pedal, som med sin avskalade design vänder sig till trendmedvetna storstadsbor. Mikael Klingberg uppskattar att det finns flera svenska uppstickare som satsar.
”Både Vässla och Cake är väldesignade som Movs, men Movs riktar sig mot breda massan storstadsbor. Cakes nya elcykel vänder sig till B2B och last mile delivery, medan Vässla är en mer nischad elcykel om man utgår från design och funktion. Vi portionerar oss olika, vilket jag tycker är positivt”, säger han.
I somras anslöt sig Svea Bank och Jula Holdings som ägare till bolaget, vilket innebar att bolaget fick in 45 nya miljoner. Pengarna skulle främst användas till att expandera till flera större städer i Europa. Men det tuffa ekonomiska klimatet har fått Movs på andra tankar. Nu fokuserar man på sina marknader i Sverige.
”Vi vill visa att vår affärsmodell funkar i Sverige trots att vi har en kort säsong. Kan vi bli lönsamma här finns det goda förutsättningar att bli lönsamma i städer som Paris, Berlin och Madrid”, säger Klingberg.
LÄS OCKSÅ
Cake gasar med ny elcykel: ”dubblar vår användarbas”
Vässla lanserar ”elcykel för alla” i storstäder