1515

Mötestjänsten Shoutaway fick plats hos prestigeinkubatorn

Bara ett bolag fick godkänt av Handelshögskolans blytunga jury. Nu hoppas Gustaf Hegelund och Theodor Tell på ett snabbt genombrott för tjänsten Shoutaway.

Gustaf Hegelund och Theodor Tell driver tjänsten Shoutaway
Gustaf Hegelund och Theodor Tell driver tjänsten ShoutawayFoto:Privat

Di Digital har tidigare berättat om toppnamnen som rekryterats till Handelshögskolans startup-inkubator SSE Business Lab. Sedan i somras är det bland andra Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Cristina Stenbeck och King-grundaren Sebastian Knutsson som avgör vilka startups som får plats i inkubatorn. Dessutom fungerar de som rådgivare för de antagna bolagen.

Nu står det klart att bara ett bolag fick godkänt under höstens första antagningsrunda. Det är det nystartade Shoutaway, som drivs av Handelsstudenterna Gustaf Hegelund och Theodor Tell.

Shoutaway är en app där användaren kan göra tidsbegränsade incheckningar, såkallade shouts. Tanken är att den ska användas för att berätta för vänkretsen var man befinner sig, till exempel för att bjuda in till en spontan middag eller after work.

“Vi vill att folk ska gå från att sitta och scrolla på mobilen till att träffa varandra på riktigt. Det handlar om att visa var ens vänner finns på riktigt, en väldigt enkel funktion som ingen kanal riktigt lyckas med idag”, säger Gustaf Hegelund.

Appen lanseras nu i veckan och blir gratis att använda. På sikt hoppas bolaget kunna tjäna pengar på betalda “shouts” från företag, till exempel restauranger som vill marknadsföra ett tidsbegränsat erbjudande till folk som befinner sig i närheten.

“Målet är 220 000 nedladdningar under de första tolv månaderna. Appen är färdigutvecklad och inskickad till Apple. Nu ska vi jobba med lansering och marknadsföring”, säger Gustaf Hegelund.

Platsen i Handelshögskolans inkubator är ovärderlig, menar de två grundarna:

“Dels får vi ett kontor att jobba på men också saker som juridisk rådgivning, hjälp med sökmotoroptimering och annat. Det är extremt värdefullt att kunna ta kontakt direkt med personer som Sebastian (Siemiatkowski, reds anm) och de andra bolagen som sitter där. Det blir mycket tips och tricks som man kan ta åt sig”, säger Theodor Tell.

Redan nu har rådgivarnas kontaktnät gett avkastning:

Förutsättningen för allt vi vill göra är att vi får in en investerare i bolaget och vi söker intelligent kapital. Sebastian Siemiatkowski hjälpte oss att få kontakt med Niklas Zennström från Atomico. Vi ska träffa Atomico, förhoppningsvis i London nästa vecka, och pitcha vår idé för dem”, säger Gustaf Hegelund.

Bland de andra bolagen i Handelshögskolans inkubator märks Weld, som nyligen tog in finansiering från Candy Crush-skaparna Tommy Palm och Alexander Ekvall, samt Bolånegruppen, som hjälper låntagare att förhandla med bankerna.


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?