1515

Moor-partner kliver av – går till en startup

Riskkapitalisten Bengt Häger är så imponerad av sitt portföljbolag Universal Avenue att han börjar som finanschef. Därmed sätter han punkt för tiden som partner på Moor.

Bengt Häger är ny finanschef på Universal Avenue.
Bengt Häger är ny finanschef på Universal Avenue.

”Som investerare träffar man ibland bolag där man känner att ’det här är grejen’, och av dem var Universal Avenue det tydligaste”, säger Bengt Häger, partner på Moor.

Riskkapitalbolaget Moor investerade i Universal Avenue första gången 2014 och Bengt Häger har sedan dess varit bolagets styrelseordförande.

”Jag har verkligen lärt känna teamet och blivit positivt överraskad om och om igen”, säger han.

Nu väljer han alltså att sluta på jobbet som en av fem partners på riskkapitalbolaget Moor för att bli finanschef på Universal Avenue.

”Att investera i unga bolag är på många sätt det roligaste jobbet som finns så det var inget lätt val att sluta. Men här kände jag att jag inte vill sitta på läktaren”, säger han. 

Avhoppet är det andra från Moor på kort tid. Nyligen lämnade även Mikael Moreira sin roll som partner för ett jobb på advokatbyrån Synch

Universal Avenue tog i fjol in drygt 40 miljoner kronor från riskkapitalbolagen Northzone, Moor och Salesforce Ventures. Bolagets affärsidé är att koppla samman varumärken med frilansande fältsäljare. Säljarna arbetar mot provision och utbildning, träning och säljunderlag sköts via Universal Avenues webbplattform och app.

Eftersom kommunikationen sker via plattformen kan en ny kampanj rullas ut inom loppet av några minuter.

 

Vi har en massa välutbildade ungdomar som vill ha extrainkomster

 

”Det är ett par stora trender som samverkar. Dels har vi en massa välutbildade ungdomar som vill ha extrainkomster, till exempel i södra Europa där ungdomsarbetslösheten är hög. Dels vill många ha flexibla jobb där de själva kan bestämma när och var de arbetar”, säger Bengt Häger.

Den situationen, kombinerat med företag som snabbt vill få ut nya produkter och tjänster på marknaden, innebär ett guldläge för Universal Avenue, enligt Bengt Häger.

”Tajmingen är perfekt. Vi använder digital teknik för att komma förbi matchningsproblemen på arbetsmarknaden”, säger han.

Läs mer: Salesforce köper in sig i Universal Avenue

Universal Avenue är just nu inne i en kraftig tillväxtfas när de expanderar till nya marknader. Bengt Hägers huvuduppdrag blir att se till att inga hinder ligger i vägen för tillväxten.

”Om vi pekar ut en plats på kartan som vi vill till ska det inte finnas några hinder för att ta oss dit. Finansieringen, juridiken och HR måste alltid ligga steget före”, säger han. 

Läs även: Ännu en partner lämnar Moor


Innehåll från Synology IncAnnons

Håll er data säker med en hybrid lagringsmodell

Det finns en förutfattad mening om att alla bör migrera sina data till molnet för att helt eliminera all lagring on-premise. Detta kan emellertid innebära enorma risker, inte minst med tanke på de återkommande attacker mot molnleverantörer som inträffat det senaste året. Det innovativa NAS-företaget Synology Inc ser därför allt mer intresse för en hybridmodell.

– Det är smartare, säkrare och snabbare att välja hybridlagring, säger Jeremie Francois på Synology Inc.

De senaste två åren har antalet attacker mot molnleverantörer och -tjänster ökat. De flesta av dessa leverantörer har rigorösa säkerhetslösningar på plats, men detta till trots är RansomCloud och dataintrång tyvärr ett faktum, vilket gör att företag riskerar omfattande förluster. Situationen understryker det stora behovet av att synkronisera och backa upp sin information, även om man väljer molnet som huvudsaklig lagringsmetod. 

– Att lagra data i molnet är flexibelt och effektivt, men är ingen garanti mot ransomware och andra cyberhot. Att ha en backup-lösning mot molnet på plats är både smartare och säkrare – på så vis riskerar du inte att förlora data vid en attack mot molnet, säger Jeremie, som är Business Development Manager på Synology.

Snabb och enkel access

En av de organisationer som tidigt under pandemin insåg vikten av att säkra sina data, var finska högskolan Tampere. Under början av 2020 kämpade högskolan med att anpassa sig till distansarbete och pandemins snabba förändringar; Tampere använde redan tidigare Microsoft 365, men snarare som ett komplement än som primär arbetsmiljö. Det innebar att över 1 000 medarbetare och 18 000 studenter hade filer och dokument i Microsofts moln. 

– Microsoft har förvisso en backup-tjänst, men datan raderas efter 30 dagar om du inte prenumererar på deras premiumtjänster.

Därför vände sig Tampere till Synology. Det erfarna företaget uppfyllde alla kriterier och kunde tillsammans med högskolan skapa en strategi för all datahantering. 

– En avgörande faktor var att vi inte licensierar våra produkter och tjänster. Det är kritiskt för en så stor organisation; förutom de 19 000 aktiva användarkonton vi redan har nämnt, finns ett behov av att kunna bibehålla data från tidigare studenter. Resultatet är att otroliga 70 000 konton behöver skyddas, vilket med en licensbaserad lösning skulle ha blivit en mycket dyr historia.

Helt integrerad med Microsoft 365

Det är framförallt när man vill återskapa filer och e-mail som man märker bristerna hos de flesta back-up-lösningar. Med Synology Active Backup kan varje användare vid Tampere komma åt samtliga filer som tillhör deras egna Microsoftkonto. Portalen integreras helt sömlöst med kontosystemet via Microsoft Cloud. 

– Vi är övertygade om att det är bästa praxis att bidra till att göra dessa arbetsflöden smidigare och enklare, i synnerhet eftersom det hjälper användarna att agera säkrare på lång sikt.

Synkroniserar i realtid

En annan klient som har valt Synologys lösningar är Lonely Leap, ett team av oberoende mediestrateger. Lonely Leap ville skaffa sig kontroll över sin infrastruktur på över 200TB data, för att undvika återkommande kostnader för molnlösningar. Upplägget skulle inkludera alla distansarbetare och frilansare för att säkerställa tillförlitligt och effektivt arbete på distans. Lonely Leap implementerade därför Synology Drive som ryggraden i sin infrastruktur, med målet att både tillhandahålla distansarbetarna möjlighet till filsynkronisering i realtid och trygga säkerhetskopior mellan kontoren i London och Stockholm.  

– Med andra ord: alla som arbetar hemifrån synkroniserar i realtid med centralnoden i Sverige. Denna nod synkroniserar i sin tur med en lokal nod i London, så att datan backas upp på minst tre olika platser. På så vis kan medarbetarna också samarbeta på projekt i realtid.

Modernt, effektivt och pålitligt

Noderna integreras också enkelt med Lonely Leaps existerande LTO och interna bandbibliotek – en fortsatt populär metod för långsiktig arkivering – vilket i sin tur ger ytterligare redundans.

– Synology kunde därmed lösa en komplex situation genom att introducera en modern, effektiv och pålitlig infrastruktur som stöttade distansarbete, samtidigt som den gav ökad säkerhet i och med effektiva back-up-lösningar och trygga säkerhetskopior – till en mycket lägre kostnad. Det är något vi är stolta över, avslutar Jeremie. 

Läs mer om Synologys erbjudande här  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?