1515

Molnbolaget siktar mot börsen i USA – med svensk toppchef

Amerikanska Snowflake, som erbjuder datalagring i molnet till andra företag, närmar sig en notering i USA. En av toppcheferna på bolaget är svenskan Denise Persson.

Denise Persson är global marknadschef på Snowflake. Bolaget har sitt huvudkontor i San Mateo, Kalifornien.
Denise Persson är global marknadschef på Snowflake. Bolaget har sitt huvudkontor i San Mateo, Kalifornien.Foto:Press.

Molntjänstföretaget Snowflake, som grundades 2012, siktar mot en börsnotering.

Bolaget har lämnat in en konfidentiell ansökan till den amerikanska finansinspektionen SEC, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Affärsidén består av att erbjuda andra företag ett datalager i molnet genom en prenumerationstjänst. Snowflakes kundlista överstiger i dag 2 000 företag.

En av toppcheferna på bolaget är svenskan Denise Persson, som ansvarar för Snowflakes globala marknadsföring.

”Det som skiljer de framgångsrika företagen i dag från de som faller bakom är att de drivs att data”, sa hon till Di Digital i en intervju i juni 2019.

Läs mer: Hon sålde bolag till Google – nu styr Denise Persson på en av Silicon Valleys snabbast växande enhörningar

Bolaget tog i början av 2020 in 479 miljoner dollar i nytt kapital. Bland delägarna finns det välrenommerade riskkapitalbolagen Sequoia och Dragoneer, som tillsammans även har investerat i svenska Klarna, samt molnjätten Salesforce.

Snowflake värderades till 12,4 miljarder dollar, eller cirka 115 miljarder kronor, i transaktionen.

Enligt Bloomberg kan noteringen bli av inom några månader. Snowflake har avböjt att kommentera uppgifterna.

Läs mer: Salesforce går under radarn – växlar upp i Sverige


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?