1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Modelon stänger anmälan till First North i förtid – tungviktare som kunder

Nästa vecka introduceras Lundabolaget Modelon på First North. Mjukvarubolaget har på fredagen stängt möjligheten för intresseanmälan då erbjudandet övertecknats. 

Magnus Gäfvert är vd för Modelon som har bland annat biltillverkaren Tesla som kund.
Magnus Gäfvert är vd för Modelon som har bland annat biltillverkaren Tesla som kund.

Modelon är en spin-off från universitetet i Lund, med utveckling och försäljning av mjukvarulösningar som hjälper bolagets kunder att digitalisera sin produktutveckling inom bland annat fordonsindustrin och kraftverksindustrin. I Modelons kundstock finns exempelvis de globala fordonsbolagen Tesla, MAN Group, Daimler, samt NASA JPL som bygger och styr satelliter och rymdsonder.

Sedan starten för cirka 15 år sedan har bolaget vuxit till cirka 100 anställda, fördelade på tio kontor i Sverige och utlandet. Huvudkontoret finns i Lund som är kärnan för bolagets produktutveckling och försäljning.

”I alla år har vi helt hållet med egen kraft skapat tillväxt från Ideon i Lund. Idag är vi i hög grad internationaliserade med kontor i Europa, Nordamerika och Asien”, säger Magnus Gäfvert, vd för Modelon.

På onsdag nästa vecka inleds handeln med Lundabolagets aktier på First North. I och med börsintroduktionen tar bolaget även in 150 miljoner kronor i en nyemission. Samtidigt erbjöd huvudägaren, Modelons grundare, befintliga aktier för 50 miljoner kronor samt en möjlig övertilldelningsoption på 30 miljoner kronor.

Bolaget valde på fredagseftermiddagen att stänga intresseanmälan då det redan inkommit överstigande erbjudandet på sammanlagt 230 miljoner kronor. Den Luxemburg-baserade aktivistfonden Accendo Capital har tecknat den allra största andelen som ankarinvesterare.

Pengarna ska gå till att öka Modelons försäljnings- och marknadsföringsinsatser, samt stärka produktutvecklingen. Den mjukvara som Modelon hittills har byggt upp lägger man nu också i en ny molnbaserad plattform som bolaget lanserade förra året, som gör det möjligt för användare att ansluta till och använda appar via internet.

”De globala möjligheterna i affären är så pass stor att vi nu tar in pengar från kapitalmarknaden, både för att kunna accelerera vår kommersiella verksamhet och driva tillväxt genom att investera mer i vår mjukvaruplattform”, säger Magnus Gäfvert.

I fjol uppgick Modelons nettoomsättning till drygt 112 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på 10,5 procent jämfört med 2019. Det justerade rörelseresultat landade på närmare 20 miljoner kronor.


Innehåll från SavelendAnnons

Enastående framgångsrikt Q2 för SaveLend

Efter sommarens börsnotering har har P2P-investeringsplattformen SaveLend haft fortsatt vind i seglet, med stora onboardingar och rekordmånga nya kunder.

– Vi ser det stora intresset som ett kvitto på att detta är ett vinnande koncept, säger vd Ludwig Pettersson.

Läs mer om SaveLends plattform 

Under sommaren börsnoterades investerings- och sparplattformen SaveLend med en överteckning på cirka 680 procent och har nu över 2000 aktieägare. Sedan dess har såväl investerare som aktieägare på plattformen ökat. 

Dessutom har fastighetsförvaltaren Fastum och fackförbundet Akavia genomgått framgångsrik onboarding på faktureringsplattformen och bidragit med kraftigt ökade transaktionsvolymer.

– Vi har haft tydliga finansiella mål på att växa 25 procent organiskt varje år – dessa mål kommer vi att överträffa och vi ser fram emot att sätta upp nya mål inför nästa år. Det fanns en viss oro för att en så stark utveckling skulle anstränga vår organisation, men vi har upprätthållit vår leveranskapacitet utan problem, även under hög belastning. Därmed har vi också fått bekräftelse på plattformarnas skalbarhet.

Överträffar uttalad målsättning

Nyfikenheten på kreditinvesteringar blir allt större, vilket SaveLends peer-to-peer-plattform är ett levande bevis på. Krediter anses vara ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta och avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde än andra tillgångsslag, eftersom det inte är avhängigt börsen i samma utsträckning. Detta har resulterat i att vi kontinuerligt har överträffat vår uttalade målsättning om att leverera 7-9 procents avkastning, vilket vi givetvis avser fortsätta med, betonar Ludwig.

Under augusti presenterades också SaveLends mycket positiva resultat för Q2. Plattformens samlade kapital ökade till 373 miljoner kronor jämfört med 222 miljoner kronor 2020, och snittavkastningen på utlånat kapital låg fortsatt mycket högt, på 10,7 procent. Samtidigt ökade nettoomsättningen med hela 75 procent. 

Med Europa som sitt spelfält

För närvarande är SaveLend aktiva i Sverige, Finland och Polen, vilka är stora marknader för kreditinvesteringar. Fokus ligger i dagsläget på att fortsätta befästa sin närvaro här, men i framtiden är målet att göra hela Europa till företagets spelfält. Ludwig konstaterar dock att det förutsätter en välutvecklad bankinfrastruktur, med fortsatt fokus på automatisering och bra tillgång till kreditdata. 

– Det finns alltid mycket att tänka på när man etablerar sig på nya marknader, men vi har en effektiv och smart modell med enorm potential. Det kommer att bli spännande att vidareutveckla den, avslutar Ludwig.

Sätt igång att investera i SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?