1515
Annons

Mobiloperatörsutmanare siktar mot en halv miljard i omsättning

I våras knoppade den digitala mobiloperatören Telness av sin tekniska plattform i ett eget bolag. Nu har man landat tre stora företagskunder som ska sälja växellösningar under egen flagg.

Martina Klingvall är grundare och vd för Telness och Sara Rasmussen är kommersiell chef på systerbolaget Telness Technologies.
Martina Klingvall är grundare och vd för Telness och Sara Rasmussen är kommersiell chef på systerbolaget Telness Technologies.

Den digitala mobiloperatören Telness har beskrivit sin plattform som ett ”Spotify för telekombranschen”. Uppstickaren har utmanat de traditionella operatörernas ”virtuella” mobilabonnemang – som Halebop, Hallon och Vimla – med en molnbaserad lösning, och säljer även digitala telefonväxlar till små och medelstora företag.

I våras bröt Telness ut sina molntjänster i systerbolaget Telness Tecnhnologies för att kunna licensiera dem till andra företag. Tjänsterna bygger på Telness digitala mobiloperatör och växellösning, och affären går ut på att andra företag kan sätta sitt eget varumärke på dem.

Hittills har Telness Technologies fått in tre stora kunder. Den första kunden är den svenska telekomåterförsäljaren Cloudgruppen som den här veckan lanserar en växellösning under eget namn.

”Prognosen var att stänga tre kunder inom tolv månader, istället gjorde vi det på tre månader”, säger Sara Rasmussen, kommersiell chef på Telness Technologies.

Cloudgruppen omsätter 45 miljoner kronor och hade en tillväxt på 164 procent i fjol, berättar Sara Rasmussen.

”De har ambitionen att behålla samma tillväxtakt i år, vilket vår gemensamma satsning är en förutsättning för”, säger hon.

Kunderna betalar en mindre avgift för att licensiera växellösningen, men det är först när de får betalt av sina kunder som Telness Technologies kan räkna hem i en intäktsfördelning per användare.

För att bland annat ro avtalet med Cloudgruppen i hamn har Telness tagit in 15 miljoner kronor i en brygginvestering från några av de befintliga investerarna. Bland dem finns det Göteborgsbaserade familjeägda investeringsbolaget JCE Investments och affärsängeln Viveka Ekberg som bland annat varit vd för PP Pension, jobbar som styrelseproffs och är Telness styrelseordförande.

Under förra året omsatte Telness 15 miljoner kronor – upp från 7,7 miljoner kronor året innan. Sedan starten 2016 har bolaget tagit in totalt 65 miljoner kronor i riskkapital. Bland andra också från Ownit-grundarna Stefan Tengvall och Johan Ekberg, och Andreas Bernström, grundare bakom telekombolaget Sinch och styrelseordförande i bland annat Mathem och Pleo.

”Intresset har växt mycket snabbare än vad vi trodde sedan vi lanserade Telness Technologies och vi har en stark 'pipeline' med potentiella kunder”, säger Telness grundare och vd Martina Klingvall.

Verksamheten i Telness, som säljer mobilabonnemang till konsumenter, tickar också på. Tjänsterna säljs till exempel via Elgiganten och antalet kunder har gått över 10 000, från 9 000 april i år. Kundbasen beräknas växa med 100 procent per år.

I dag har de båda bolagen 30 anställda, men beräknar att dubblera antalet till nästa år.

”Vi satsar på att omsätta 500 miljoner kronor och med nuvarande tillväxttakt skulle det bara ta ett par år att komma dit”, säger Sara Rasmussen.

Telness Technologies kortsiktiga strategi går ut på att närma sig medelstora telekombolag i Sverige, men långsiktigt handlar det om att även ha stora internationella operatörer på kundlistan.

”Satsningen görs parallellt, men säljcyklarna är längre bland de globala aktörerna”, säger Martina Klingvall.

Sara Rasmussen lägger till att de internationella affärerna handlar om partnerskap med bolag som vill lansera helt digitala mobiloperatörer till sina kunder.

”Vi har en plattform som är anpassad för hela kedjan fram till slutkund, har låga driftskostnader och kan lanseras inom sex månader”, säger Sara Rasmusson.

Läs också: Mobiloperatörutmanare dubblar omsättningen – säljer teknik till konkurrenterna

 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?