Annons

Moberg Pharmas grundare tar över Industrifonden

Statligt grundade Industrifonden investerar i onoterade teknik- och hälsobolag. Nu står det klart att Peter Wolpert, grundare av Moberg Pharma, tar över som vd efter David Sonnek som återvänt till Wallenberg-sfären.

”Mina 20 års erfarenhet som entreprenör blir en fördel”, säger Peter Wolpert som samtidigt tipsar om hur han bedömer bolag.

Peter Wolpert, grundare av Moberg Pharma, tar över som vd för Industrifonden.
Peter Wolpert, grundare av Moberg Pharma, tar över som vd för Industrifonden.

Industrifonden grundades redan 1979 och har sedan dess gjort omkring 1.000 investeringar. De senaste decennierna har fokus legat på bolag i tidig fas med inriktning på teknik och hälsa. I fonden ligger omkring 6 miljarder kronor och pengar återförs vid vinster eller försäljningar. Investeringarna brukar ligga på omkring 10–50 miljoner kronor.

”Industrifonden har en evergreen-struktur, vilket innebär att man kan gå in tidigt, ta risk och kan ha tålamod. Det roligaste som finns är att utveckla innovationsbolag till att bli världsbäst på marknaden i sin nisch, men man måste samtidigt bli världsbäst för att det ska bli något”, säger Peter Wolpert.

Han har själv en gedigen bakgrund som entreprenör där han grundade bioteknikbolaget Moberg Pharma MOB +2,19% Dagens utveckling 2006 och byggde upp en försäljning till 30 länder. Peter Wolpert bodde sedan flera år i USA när landet blev bolagets huvudmarknad. I dag är han tillbaka i Sverige och arbetar som rådgivare åt olika bolag samt är ordförande i Moberg Pharma som har ett börsvärde på 257 miljoner kronor. 

”Det blir en fördel när jag pratar med andra entreprenörer. Jag vet att det tar tid innan man får intäkter och vilka krav som ställs från marknaden.”

Industrifonden har i dag omkring 50 portföljbolag. Bland mer kända investeringar kan nämnas Cellavision, Arcam och inte minst Oatly. Stiftelsen gick in i havredrycksbolaget redan 2002 och har investerat omkring 170 miljoner kronor under åren. Trots att större delen av innehavet tidigare avyttrats var Industrifondens aktier värda 1,7 miljarder vid noteringen i maj.

Stiftelsen har en forskningsbaserad affärsmodell och har därför ett rykte om sig att kunna gå in i mer svårbedömda investeringar. 

”Om man investerar i life science och tech så behöver man förstå tekniken”, säger Peter Wolpert, som själv är civilingenjör i botten.

Enligt honom kommer det vara fortsatt fokus på banbrytande innovationer.

”Industrifonden är unik då man utöver det finansiella perspektivet med avkastning även bedömer vilken samhällsnytta bolaget ger. Kravet är att investeringen ska göra skillnad, det kan vara inom ett teknikområde eller på en marknad.”

I juni stod det klart att David Sonnek lämnar posten som vd för Industrifonden. Dessförinnan var han chef i 18 år för Wallenbergbankens SEB Venture Capital. Hans nya uppdrag är att leda investeringar i tidig fas för Wallenberg Investments.

Peter Wolpert tillträder den 1 mars då han behöver avsluta vissa uppdrag. Per Anell, tillförordnad vd, går då tillbaka till sin roll som senior investeringschef på Industrifonden.

Innehåll från OxceedAnnons

Därför använder SaaS-bolagen Oxceed till sin finansiella rapportering

Flexibelt, säkert och enkelt – det är några av anledningarna till att allt fler SaaS-bolag väljer Oxceed som rapporteringsverktyg. 

Oxceeds innovativa lösning ger företag en bättre överblick av sin ekonomi och underlättar arbetet med att ta fram rapporter och beslutsunderlag.

– SaaS-bolag rör sig snabbt, då är det en stor fördel att ha ett flexibelt och användarvänligt verktyg för att kunna skapa skräddarsydda rapporter och rätt beslutsunderlag, säger Jonathan Bernelöv, CFO på Oxceed.

Bolag inom SaaS-branschen behöver ofta ta snabba beslut och är i behov av tillgång till data i realtid. Med Oxceeds lösning kan SaaS-bolagen titta på nyckeltal som skiljer sig från andra branscher och affärsmodeller. Dessutom synkas Oxceed automatiskt med bokföringssystemet, vilket gör att all data förs in automatiskt och minimerar risken för fel. Många av SaaS-bolagen som arbetar med Oxceed nyttjar även möjligheten att göra en likviditetsbudget för tolv månader framåt. 

– Det är ett kraftfullt verktyg som uppskattas av många. Likviditeten är i många fall det viktigaste för ett SaaS-bolag att hålla koll på. Du behöver kunna prognostisera löpande på ett enkelt sätt för att alltid ha en uppdaterad bild av din burn rate och din cash runway. Det är möjligt i vår lösning, säger Jonathan Bernelöv. 

Ladda ner: 10 nyckeltal för SaaS-företag

Skräddarsyr och målgruppsanpassar rapporter

I Oxceeds verktyg kan bolag skräddarsy rapporter med egna nyckeltal, vilket är en vanlig orsak till att SaaS-bolag väljer Oxceed. En annan anledning är möjligheten att kombinera icke-finansiella data med bokföringsdata i rapporterna, dessa funktioner gör att bolag på ett smidigt sätt kan ta fram vikiga nyckeltal som till exempel snittintäkt per kund. 

– Att skapa nyckeltal av finansiella och icke-finansiella data och få det presenterat på ett standardiserat sätt i rapporter som sätter siffrorna i ett sammanhang är något som värderas högt av SaaS-bolagen. Att kunna skräddarsy rapportmallar gör det också lätt att bygga rapporter för olika målgrupper, något som är värdefullt för bolag som exempelvis vill skapa tydliga rapporter för investerare, säger Jonathan Bernelöv. 

Underlättar rapportering för techbolag

SaaS-bolaget Zynca, som arbetar med att automatisera rekryteringsprocesser, har valt Oxceed för att underlätta sin rapportering. Zyncas CFO Zeljko Arezina använder Oxceed som ett stöd för att effektivisera verksamheten och menar att verktyget både sparat tid och gett företaget en bättre överblick av ekonomin. 

– Genom Oxceed kan jag gå in både på en mer övergripande nivå och göra en mer detaljerad analys för att hitta de ställen där vi är ineffektiva, säger Zeljko Arezina och lägger till: 

– Att föra in data manuellt medför alltid en risk för fel. Med Oxceed elimineras den riskfaktorn, vilket är helt fantastiskt. Techbranschen är extremt kapitalkrävande och det är därmed viktigt att ta rätt beslut om kostnader och investeringar, något som Oxceed verkligen underlättar för oss. 

Läs vidare: Techbolag i tillväxt effektiviserar med Oxceed

 

Mer från Oxceed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oxceed och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera