1515
Annons

Moberg Pharmas grundare tar över Industrifonden

Statligt grundade Industrifonden investerar i onoterade teknik- och hälsobolag. Nu står det klart att Peter Wolpert, grundare av Moberg Pharma, tar över som vd efter David Sonnek som återvänt till Wallenberg-sfären.

”Mina 20 års erfarenhet som entreprenör blir en fördel”, säger Peter Wolpert som samtidigt tipsar om hur han bedömer bolag.

Peter Wolpert, grundare av Moberg Pharma, tar över som vd för Industrifonden.
Peter Wolpert, grundare av Moberg Pharma, tar över som vd för Industrifonden.

Industrifonden grundades redan 1979 och har sedan dess gjort omkring 1.000 investeringar. De senaste decennierna har fokus legat på bolag i tidig fas med inriktning på teknik och hälsa. I fonden ligger omkring 6 miljarder kronor och pengar återförs vid vinster eller försäljningar. Investeringarna brukar ligga på omkring 10–50 miljoner kronor.

”Industrifonden har en evergreen-struktur, vilket innebär att man kan gå in tidigt, ta risk och kan ha tålamod. Det roligaste som finns är att utveckla innovationsbolag till att bli världsbäst på marknaden i sin nisch, men man måste samtidigt bli världsbäst för att det ska bli något”, säger Peter Wolpert.

Han har själv en gedigen bakgrund som entreprenör där han grundade bioteknikbolaget Moberg Pharma MOB +2,92% Dagens utveckling 2006 och byggde upp en försäljning till 30 länder. Peter Wolpert bodde sedan flera år i USA när landet blev bolagets huvudmarknad. I dag är han tillbaka i Sverige och arbetar som rådgivare åt olika bolag samt är ordförande i Moberg Pharma som har ett börsvärde på 257 miljoner kronor. 

”Det blir en fördel när jag pratar med andra entreprenörer. Jag vet att det tar tid innan man får intäkter och vilka krav som ställs från marknaden.”

Industrifonden har i dag omkring 50 portföljbolag. Bland mer kända investeringar kan nämnas Cellavision, Arcam och inte minst Oatly. Stiftelsen gick in i havredrycksbolaget redan 2002 och har investerat omkring 170 miljoner kronor under åren. Trots att större delen av innehavet tidigare avyttrats var Industrifondens aktier värda 1,7 miljarder vid noteringen i maj.

Stiftelsen har en forskningsbaserad affärsmodell och har därför ett rykte om sig att kunna gå in i mer svårbedömda investeringar. 

”Om man investerar i life science och tech så behöver man förstå tekniken”, säger Peter Wolpert, som själv är civilingenjör i botten.

Enligt honom kommer det vara fortsatt fokus på banbrytande innovationer.

”Industrifonden är unik då man utöver det finansiella perspektivet med avkastning även bedömer vilken samhällsnytta bolaget ger. Kravet är att investeringen ska göra skillnad, det kan vara inom ett teknikområde eller på en marknad.”

I juni stod det klart att David Sonnek lämnar posten som vd för Industrifonden. Dessförinnan var han chef i 18 år för Wallenbergbankens SEB Venture Capital. Hans nya uppdrag är att leda investeringar i tidig fas för Wallenberg Investments.

Peter Wolpert tillträder den 1 mars då han behöver avsluta vissa uppdrag. Per Anell, tillförordnad vd, går då tillbaka till sin roll som senior investeringschef på Industrifonden.

 


Innehåll från AccountorAnnons

Accountor: ”Stark koppling mellan digitalisering och kundnöjdhet”

”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.
”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.

Historiskt har redovisning varit ett analogt fält, med papper och pärmar som givna inslag i arbetsprocessen. De senaste åren har det dock skett en snabb förändring med digitalisering som motor. I utvecklingens framkant ligger redovisningsbyrån Accountor, som kan visa på vinster som jämnare kvalitet och nöjdare kunder.

Företag som outsourcar ekonomihanteringen till Accountor krokar arm med en byrå som inte bara hakat på det här med digitalisering, utan som har det som grund för hela verksamheten.

– Jag sa vid något tillfälle att vi ska bli redovisningsbranschens Spotify, vilket har stannat kvar hos många av våra medarbetare. Det jag menade med det påståendet är att Spotify har förändrat och förbättrat musikbranschen i grunden genom digitalisering, och det är just detta vi gör – fast inom redovisning, bokföring och lön, säger Magnus Högvall, vd på Accountor. 

Robotar ger ökad kvalitet

Accountor har varit på väg mot en digitaliserad verksamhet under en längre tid, men det senaste året har företaget tagit stora kliv. I dag är många av processerna kopplade till ekonomihanteringen delvis automatiserade. 

– Våra konsulter använder bland annat robotar för repetitiva arbetsmoment där det finns kvalitetsrisker. Gör man ett visst moment av transaktionskaraktär många gånger kan det ske misstag. När den här processen är automatiserad höjer det kvaliteten och lassar arbetsbörda från konsulterna, som får mer tid för rådgivning, säger Magnus Högvall. 

Digitalisering = nöjdare kunder

Att använda digitalisering som ett verktyg för att fördjupa kundrelationer är ett viktigt inslag i Accountors filosofi, berättar Cecilia Drugge, head of process improvement. 

– Vi ser en stark koppling mellan digitalisering, ökad kvalitet och långsiktiga kundrelationer. Under vår senaste kundundersökning blev detta särskilt tydligt. Sedan vi digitaliserat fler processer i lönearbetet är kunderna mer nöjda och mer benägna att rekommendera oss till affärsbekanta eller vänner, säger Cecilia Drugge. 

Hon beskriver digitaliseringsresan som ett normaltillstånd för Accountor – att digitalisera för att skapa mervärde för kunderna är inte något företaget gör vid ett tillfälle, för att sedan vara redo för framtiden. Magnus Högvall håller med, och pekar på en stark utveckling inom AI och maskinlärning som kommer att kräva nya kliv framåt.

– Vi är uppmärksamma på vad som händer på marknaden och ödmjuka inför att det inte går att förutse exakt hur allting kommer att utvecklas. Men vi tror att det kommer hända mycket som gör det lättare för företag att fokusera på sin kärnverksamhet och driva business. Och där i bakgrunden ska vi finnas och hjälpa till, säger Magnus Högvall.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?