Flexibel uthyrning av kontorsmöbler och designmöbler från mer än 50 välkända varumärken. Det är affärsidén bakom startupbolaget Beleco som startades 2017 och lanserade sin tjänst året därpå. Bolagets ”möbelabonnemang” bygger på mjukvara som är anpassad till både företag och dess medarbetare, som kombinerar jobb på kontor med arbete i hemmet.
Bolaget växer fort. I fjol dubblade man omsättningen till närmare 9 miljoner kronor. Förlusten landade på kring 5 Mkr, vilket är flera miljoner kronor lägre än under 2020.
”Vi växlar upp och spår en omsättning på 19 miljoner kronor i år. Förlusten är budgeterad till cirka 10 miljoner”, säger medgrundaren Sebastian Rudenstam.
Han har nyligen tagit över vd-rollen från Marie Rudenstam, som han grundat bolaget med. Hon lämnar nu det operativa för en plats i Belecos styrelse.
”Forskningen visar att det är bättre för miljön att låta producenterna fortsätta äga möblerna.”
For att finansiera sin tillväxtresa tar bolaget in 20 miljoner kronor i en nyemission. Rundan, som värderar bolaget till mer än 100 Mkr, leds av riskkapitalbolagen Alfvén & Didrikson och Veq, där Alfvén & Didrikson är delägare. Även existerande investerare som Almi Invest Green Tech fond är med och satsar.
Läs mer: Alfvén & Didrikson in i Veq – ska investera 100 miljoner kronor
”Beleco sitter på nyckeln till det cirkulära samhället, och den förflyttning som alla branscher behöver göra från en traditionell linjär ekonomi. De är även pionjärer inom den förvandling som nu sker inom arbete och vår syn på vad en arbetsplats är”, säger Måns Alfvén, partner på Alfvén & Didrikson.
Pengarna ska bland annat användas till en nordisk expansion, som kan påbörjas redan i år.
”Vi lägger även mycket pengar på att utveckla vår mjukvara Beleco Workspace just nu. Den används av flera av våra stora kunder som Kry”, säger Sebastian Rudenstam.
När blir ni lönsamma?
”Inte de närmaste åren. Fokus ligger just nu på tillväxt och vi planerar en större kapitalrunda, en a-runda, till hösten eller våren”, säger vd Sebastian Rudenstam.
Belecos huvudkonkurrent på området är Nornorm, en svensk-dansk satsning för flexibla inredningslösningar på prenumeration. Bolaget har Ikea som delägare, vilket Di Digital rapporterade om i fjol.
”Skillnaden är att Nornorm köper och ägar möblerna själva. Det funkar för dem, eftersom Ikea är storägare. Men forskningen visar att det är bättre för miljön att låta producenterna fortsätta äga möblerna. De har då ett incitament att bygga produkter som håller över tid, vilket minskar nyproduktionen. Vi äger inga möbler utan är ett plattformsbolag, i likhet med Uber, Spotify och Airbnb”, förklarar vd:n.
Beleco har idag över 400 företagskunder i Sverige, däribland Kry, Budbee och Pleo. De erbjuds lösningar till kontor, samt flexibla och skalbara hemmakontor, genom Beleco Workspace. Mjukvaran hanterar även frågor kring förmånsbeskattning och efterlevnad av arbetsmiljölagen och ger översikt över samtliga medarbetare och dess hemarbetsplats. Medarbetare kan även själva lägga beställningar på produkter som arbetsgivaren har valt att de får välja mellan.