1515

Mitt i krisen: Poddbolaget tar in 21 miljoner

Podcastplattformen Podme, som utmanar Acast och Spotify, tar in 21 miljoner kronor och expanderar utomlands. Merparten av kapitalet kommer från det norska mediebolaget Schibsted.

Pontus Ogebjer, investeringschef på Schibsted, och Podmes vd Johan Strömberg.
Pontus Ogebjer, investeringschef på Schibsted, och Podmes vd Johan Strömberg.

Med Schibsted SCHB -0,29% Dagens utveckling som partner storsatsar Podme på att förbättra sitt premiumerbjudande och fortsätta sin tillväxt.

”Vi har förmånen av att vara i ett av de marknadssegment som står sig väl i rådande corona-kris och vi är givetvis tacksamma för investerarnas förtroende. Att nu kunna satsa ännu mer på våra kreatörer och ge våra lyssnare riktigt bra podcastunderhållning känns fantastiskt”, säger Johan Strömberg, vd och grundare av Podme.

Merparten av de 21 Mkr kommer från det norska mediebolaget Schibsted. Även finska Gorilla Capital är med i rundan. 

”Podme har på kort tid bevisat sin affärsmodell inom podcasts. Detta i kombination med att det finns strategiska synergier med många andra Schibsted-bolag gör Podme till ett väldigt intressant bolag som vi tror mycket på”, säger Pontus Ogebjer, investeringschef på Schibsted och styrelsemedlem i Podme.

Schibsted investerade först i Podme under våren 2019, i en kapitalrunda på totalt 8,2 Mkr. Nu ökar mediekoncernen således sitt ägande i plattformen. 

Läs mer: Schibsted investerar i svenskt poddbolag – utmanar Acast och Spotify 

Podme erbjuder en prenumerationsmodell där lyssnarna betalar 69 kronor per månad för att få tillgång till reklamfria, exklusiva avsnitt av ett 20-tal poddar. 

Tjänsten lanserades i slutet av 2017 och har på kort tid lyckats nå ”tiotusentals betalande prenumeranter”.

Man har attraherat podcasttitlar som Rättegångspodden, En Mörk Historia och Mordpodden. Utöver samarbetet med etablerade titlar växlar Podme även upp utvecklingen av egna originaltitlar.

”Vi är ständigt på jakt efter de bästa podcastidéerna och samarbetar med de flesta av branschens talangfulla produktionsbolag för att berika podcastunderhållningen med nya spännande titlar”, säger vd:n Johan Strömberg.

Vad ska ni göra med pengarna?

”Vi ska investera i nya titlar och ta vårt första steg utanför Sverige med ett nytt land innan sommaren.”

Under 2018, bolagets senast redovisade räkenskapsår, omsatte Podme 4,5 Mkr och gjorde en förlust på 4 Mkr. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?