Annons

Mitt i bruset möter Jarno Vanhatapio

Jarno Vanhatapio gästar Mitt i bruset för att berätta om vägen från att sälja trosor från en etta i Borås till att grunda två av av Sveriges största e-handlare Nelly och Na-kd.

När han för ett år sedan klev av som operativ slutade det med att nya vd:n hoppade av med buller och bång. För Ida Hansson Brusewitz berättar han om lärdomarna, omställningen till vinst, investeringarna och spanar om framtiden för e-handeln.

E-handelsentreprenören Jarno Vanhatapio, grundare till Nelly och Nakd, samtalar med nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz på Sophie's på Bank Hotel.
E-handelsentreprenören Jarno Vanhatapio, grundare till Nelly och Nakd, samtalar med nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz på Sophie's på Bank Hotel.Foto:Jesper Frisk

Han hade ett slitsamt arbete som resemontör och började drömma om ett nytt liv. En html-kurs och eget sparkapital blev grunden till första e-handelsbolaget Nelly NELLY 0,00% Dagens utveckling för tjugo år sedan. Efter några år köptes bolaget av Cdon och Jarno Vanhatapio gick vidare till att grunda Zoozoo och därefter modebolaget Na-kd, som idag omsätter miljarder. 

Se hela intervjun ovan där han berättar om sin entreprenörsresa och framtida planer.

Lyssna även på Mitt i bruset med Jarno Vanhatapio som podd här:

E-handelsentreprenören Jarno Vanhatapio, grundare till Nelly och Nakd, samtalar med nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz på Sophie's på Bank Hotel.
E-handelsentreprenören Jarno Vanhatapio, grundare till Nelly och Nakd, samtalar med nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz på Sophie's på Bank Hotel.Foto:Jesper Frisk
Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera