1515

Mionix tar gamingprodukter till börsen

Hårdvarubolaget Mionix är på väg att ta sina gamingprodukter till börsen. ”Med våra möss och tangentbord för gamers är vi på väg att göra samma resa som Beats och Urban Ears har gjort med hörlurar”, säger bolagets vd Carl Silbersky. 

Carl Silbersky investerade tidigt i Mionix och är i dag bolagets vd.
Carl Silbersky investerade tidigt i Mionix och är i dag bolagets vd.Foto:Fredrik Norrlid

Malmöbolaget Mionix utvecklar hårdvara för spelindustrin. Bland produkterna finns datormöss, tangentbord, headset och musmattor.

”Gamingmarknaden är enorm och växer globalt med 25 procent om året, men ingenting har hänt med utrustningen. Det är samma svarta trista utrustning som inte har utvecklats på tio år. Vår vision är att skapa en större skrivbordsupplevelse som ligger mer i tiden där design, innovation och färg är centralt”, säger Carl Silbersky.

Det är samma svarta trista utrustning som inte har utvecklats på tio år

Mionix grundades 2008. Tillsammans med Hampus Jakobsson och Magnus Kenneby investerade Carl Silbersky i Mionix relativt tidigt och i mitten av 2014 tog Carl Silbersky över vd-posten. Då jobbade 10 personer i bolaget, som omsatte 9 Mkr och gjorde en förlust på drygt 2,3 Mkr.

Läs mer: "Det är skönt att kunna cykla till sina bolag"

Carl Silbersky skalade snabbt ner antalet anställda till tre – en vd, en säljare och en ekonomichef – för att sedan bygga om bolaget från grunden. 

Bland annat gjorde Mionix en Kickstarter-kampanj för att finansiera arbetet med sin smarta mus, Mionix QG, som har inbyggda sensorer och kan känna av och registrera hur spelarens hjärtfrekvens och hud uppför sig. Det ger spelaren möjligheten att förstå när, var och hur han eller hon reagerade i spelet.

"Att utveckla och sälja hårdvara binder upp kapital. Vi har fört diskussioner med några riskkapitalbolag, men träffade kanske inte rätt aktör. Så istället vände vi bolaget till lönsamhet och med en tillväxt på 130 procent i år helt på egen hand och utan riskkapital, säger Carl Silbersky.

Med två månader kvar på räkenskapsåret 2015/16 ser Mionix ut att omsätta 23 Mkr och göra ett nollresultat.

”E-sport har gått från att vara något som ett fåtal tittade på och sysslade med till att bli en mainstreamsport som är bland de snabbast växande i världen i dag. Nästa år räknar jag med att vi ska omsätta mellan 75 och 100 miljoner kronor”, säger Carl Silbersky. 

Istället för att ta in riskkapital har Carl Silbersky börjat titta på möjligheten att börsnotera Mionix, sannolikt under 2017.

”Just nu sonderar vi terrängen, vi är ett konsumentbolag med kunder som har stark tilltro till oss och våra produkter så en notering passar oss ganska bra”, säger han. 

I samband med noteringen räknar Carl Silbersky med att behöva ta in kapital.

"Vi når break even i år och jag ser att vi kommer att fortsätta växa i en ännu snabbare takt under 2016 och 2017, samtidigt som vi förbättrar vår marginal. En notering säkerställer att vi kan fortsätta växa med 100–200 procent per år, och gör det möjligt att sprida ägandet bland personal och andra som visat intresse."

Beats och Urbanears är bra exempel på hur man parar design med mode och teknik

 

Mionix har distributionsavtal med aktörer på 40 marknader, där USA är den största. Enligt Carl Silbersky ligger bolagets möjlighet i att kombinera teknik och design.

”Tekniskt finns det många bra hårdvarubolag för konsumentprodukter där ute, men de har osäljbara produkter eftersom det de bygger är så fult. Där är Beats och Urbanears bra exempel på hur man parar design med mode och teknik”, säger Carl Silbersky. 

Minoix har 18 anställda, varav 8 i Sverige.

Läs mer: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?