1515

Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas

Sjukvårds- och folkhälsoministern Gabriel Wikström ställer sig positiv till digitala vårdcentraler men anser att ersättningssystemet måste ändras. ”Dagens ersättningssystem gör incitamenten för höga för att öppna digitala vårdcentraler.”

Idrotts-, social- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till 2025.
Idrotts-, social- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till 2025.Foto:Erik Nylander/ TT

Gabriel Wikström (S) är ansvarig minister för idrott, sjukvård och folkhälsa i Sverige. Därav hamnar digitaliseringen av sjukvården på hans bord.

”Vår generation och den som kommer efter oss är vana att leva våra liv på nätet. Att inte digitalisera vården för att ligga i takt med resten av samhället kommer att skapa en  förtroendeklyfta och därför är utvecklingen mot digitala vårdcentraler helt rätt. Men med den utvecklingen uppkommer det en hel del problem”, säger Gabriel Wikström.

De digitala vårdcentralerna, som drivs av startupbolag som Min Doktor (NTL) och Kry (NTL), har nyligen kritiserats av bland annat företrädare för läkarkåren för att vara för kostsamma för samhället. Enligt patientlagen från 2015 kan patienter söka vård varsomhelst i Sverige. 

Den här ersättningsnivån gör det väldigt lönsamt att öppna en digital vårdcentral och få marginal på besöken.

När Jönköpings landsting likställde digitala vårdbesök med läkarbesök blev det möjligt för Kry och Min Doktor att, med hjälp av en samarbetspartner i länet, ta emot patienter från hela landet. Kritiken baseras på att ersättningen, som patientens hemmalandsting betalar, är mer än vad digitala vårdcentraler borde ta betalt, eftersom digital vård är billigare. 

”Vi har ersättningssystem och regelverk som inte riktigt har hängt med i utvecklingen”, säger Gabriel Wikström.

”Den här ersättningsnivån gör det väldigt lönsamt att öppna en digital vårdcentral och få marginal på besöken.” 

Läs även: Kry: ”Onlinevård är inte dyrare än fysisk vård” 

Enligt Gabriel Wikström behöver lagen inte nödvändigtvis förändras däremot ersättningssystemet, vilket är något som Sveriges kommuner och landsting, SKL, redan har börjat utvärdera.

”Att ändra ersättningssystemet kommer att gå mycket fortare än att ändra nationella regelverk. Problemet här är egentligen inte att det finns privata initiativ utan problemet är att det offentliga inte har gjort det här långt tidigare.”

Min Doktor och Kry har tillsammans tagit in 190 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns riskkapitalbolagen Creandum (NTL), Index Ventures (NTL), EQT Ventures (NTL) samt entreprenörerna Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL), grundare av ryska Avito. 

Problemet här är egentligen inte att det finns privata initiativ utan problemet är att det offentliga inte har gjort det här långt tidigare.

Ersättningssystemet, som enligt Gabriel Wikström ska vara på plats inom några år, kommer att minska intäkterna för de digitala vårdcentralerna.

Även patientsäkerheten har varit en brinnande fråga när det gäller kritiken mot Kry och Min Doktor. De har bland annat anklagats för att öka antibiotikaförskrivningen, eftersom de inte gör fysiska undersökningar. Det här är däremot något som Gabriel Wikström tror att man kommer tillrätta med genom ändringar i ersättningssystemet.

”Om det finns incitament att behandla så många patienter som möjligt över en dag, då finns det en risk att man bygger in ett intresse som gör att man inte tar lika stor hänsyn till patientsäkerheten. Och särskilt om verksamheten är så ny att man inte riktigt vet hur man ska hantera den. Med ett ersättningssystem som är anpassat för digitala lösningar då kan man också förbättra säkerheten.”

”Det här ju avarter och problem som är till för att lösas men huvudinriktningen är bra.”

Läs även: Halv miljard till digital vård 2016 

Regeringen har som mål att göra Sverige till det bästa landet i världen inom e-hälsa år 2025. Enligt Gabriel Wikström borde Sverige ha alla möjligheter att nå målet.

”Vi har bland de bästa förutsättningarna för att göra det. Vi borde vara bäst redan idag men jag tycker inte riktigt att vi är det. Vi har ännu inte lyckats samordna våra processer och peka ut en riktning”, säger Gabriel Wikström.

Enligt Gabriel Wikström har ett av problemen varit att det finns väldigt många aktörer i sektorn, från kommuner och landsting till branschorganisationer och privata vårdgivare, och de har saknat en gemensam handlingsplan. 

”Ta bara investeringar i nya IT-system. Dessa har ju skett i olika takt i olika landsting. Nu börjar man samordna sig, vilket är bra.” 

Vi borde vara bäst redan idag men jag tycker inte riktigt att vi är det.

För att nå målet att bli världens bästa land inom e-hälsa har regeringen satt upp en handlingsplan där det bland annat ingår en samarbetsorganisation för att tydliggöra ansvarsområden och se till att visionen blir verklig.

”Staten ska vara den ledande aktören som ska ange en inriktning och ansvara för att koordinera de här aktörerna”, säger Gabriel Wikström.

Läs mer: 7 startupbolag som vill digitalisera vården
Foto:
Från vänster topp: Kry, Competencer, Doctrin och Visiba.

Foto:


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?