1515

Minalyze lyfter i Australien – tar in mer kapital för att klara efterfrågan

Det digitala analysbolaget Minalyze har fått luft under vingarna i Australien. Med ett nytt kapitaltillskott på 10 miljoner kronor ska Göteborgsbolaget nu investera i fler instrument. 

Annelie Lundström och Mikael Arthursson är grundare av gruvtechbolaget Minalyze.
Annelie Lundström och Mikael Arthursson är grundare av gruvtechbolaget Minalyze.Foto:privat

Gruvindustrin kan antingen ses som en grundbult i många ekonomier eller som en av de smutsigaste och mest miljöpåverkande industrierna i världen. För Göteborgs startupbolag Minalyze, som förser gruvindustrin med analyser om materialet under ytan, ser man lite annorlunda på det. 

”Om vi ska bygga elbilar och byggnader eller producera mediciner, så kommer egentligen allt från marken. Det är väldigt intressant att se hur gruvindustrin är kopplad till ekonomin i övrigt”, säger Minalyzes medgrundare och vd Annelie Lundström.

Läs även: Göteborgs gruvtech-bolag tar in 10 miljoner – växer i Australien  

Bolaget som grundades 2010 har just fått till en stor affär med den statliga australiensiska forskningsorganisationen CSIRO, som ska köpa in bolagets analysinstrument. 

”Att CSIRO, som är ett väldigt framstående forskningsbolag, väljer att investera i vårt instrument är ett väldigt stort erkännande. Det ger oss trovärdighet men innebär också att vi behöver utveckla vår affärsmodell”, säger Annelie Lundström.

Tidigare har Minalyze antingen hyrt ut instrument till bolag eller analyserat de prover som bolag skickat in. Forskningsorganisationen CSIRO vill däremot äga det analysverktyg Göteborgsbolaget utvecklat. Det ökade intresset för produkten har skapat ett kapitalbehov hos Minalyze och bolaget har nu tagit in 10 miljoner kronor från befintliga ägare och en handfull andra investerare.

”Det är för att finansiera fler instrument. Vi har så stor efterfrågan för våra tjänster så vi behöver öka på vår maskinpark. Däremot räknar vi med att bli kassaflödespositiva i år”, säger hon. 

Minalyzer är instrumentet som gruvtechbolaget tillverkar för att analysera borrkärnor.
Minalyzer är instrumentet som gruvtechbolaget tillverkar för att analysera borrkärnor.Foto:Privat

Under 2017 hade bolaget en omsättning på 4 Mkr. 

Minalyze har fokuserat på gruvindustrin men har fått propåer från andra branscher som ser att instrumentet kan användas där. Däribland har det funnits intresse från olja- och gasutvinning, infrastruktur och för återställning av konstverk. 

”För två veckor sedan blev vi kontaktade av en konservator i Göteborg som restaurerar den kända statyn Kopparmärra. Hon ville veta vilka föroreningar som satt på statyn så hon kom med lite pulver och delar av statyn till våra lokaler i Göteborg där vi scannade det”, säger Annelie Lundström.

När Di Digital når henne är hon på en gruvkonferens i Skellefteå. Trots att Minalyze är ett svensk bolag anser Annelie Lundström att utvecklingen ibland går snabbare i andra delar av världen.

”Det går ganska långsamt i Sverige om man jämför med exempelvis i Australien. Planen är att jag och min kollega med våra familjer ska flytta dit. Det är svårt att arbeta med den tidsskillnaden vi har i dag mellan våra marknader, vi är alltid en dag efter när vi är här”, säger hon. 

Läs även: Svenska drönare ska förändra gruvindustrin  


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?