1515

Miljonsatsning på gratis arbetsplatser för startups

Internetstiftelsen i Sverige drar in nära 200 miljoner om året på att sälja .se-domäner. Nu satsar bolaget en del av pengarna på gratis kontorsplats för unga startupföretag i Stockholm.

Internetstiftelsen i Sverige satsar 5 - 10 Mkr om året på att etablera en öppen arbetsplats för startups och internetprojekt söder om Stockholm.
Internetstiftelsen i Sverige satsar 5 - 10 Mkr om året på att etablera en öppen arbetsplats för startups och internetprojekt söder om Stockholm.

En av den svenska internetsektorns dolda makthavare är Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Organisationen har sedan grundandet år 1997 haft ensamrätt på försäljning av .se-domäner på internet, en verksamhet som drar in stora pengar varje år. 

År 2015 redovisade IIS intäkter på 181,9 Mkr, en ökning med 8 procent jämfört med året innan.

IIS är en icke-vinstdrivande stiftelse med uppdraget att främja en positiv utveckling av internet i Sverige. I praktiken innebär det att miljonintäkterna plöjs ned i olika internetrelaterade projekt runt om i landet. IIS driver bland annat konferensen Internetdagarna, med den tillhörande avknoppningen Internet Discovery Day, och delar varje år ut ett antal miljoner kronor till olika projekt som “främjar internets utveckling”. 

Till våren 2017 flyttar IIS till nya lokaler i Hammarby Sjöstad strax söder om Stockholm. I samband med det inleder man också en rejäl satsning på unga startupföretag. 

Två våningsplan i de nya lokalerna, på sammanlagt ungefär 800 kvadratmeter, vigs åt kontors- och arbetsytor som är kostnadsfria att använda. 

Målet är att de nya lokalerna ska fungera som en knutpunkt för såväl hackers som forskare och företag i ett tidigt startupskede. Alla är välkomna i mån av plats, så länge de arbetar med någonting “internetrelaterat”.

Niklas Serén, projektledare på IIS, beskriver det som att organisationen försöker fylla “ett tomrum” på Stockholms internetscen.

“Det är underkänt att Stockholm inte har en sån här plats redan. På andra håll i världen sköts de ofta av stora företag som Google. Jag tycker att IIS är en bra avsändare, för vi har ingen annan agenda än att främja internets utveckling”, säger han. 

Det är underkänt att Stockholm inte har en sån här plats redan. 

Han är noga med att understryka att satsningen inte är tänkt att konkurrera med etablerade arbetsplatser som SUP46 och Epicenter. Internetstiftelsen jobbar mer på “gräsrotsnivå”, säger han.

“Det här är för bolag som inte riktigt är redo för sådant. Vi pratar om idéer som är mycket kantigare och tidigare. Det finns kanske inte en affärsidé över huvudtaget. Kanske är det just en sån sak som vi kan hjälpa till med”, säger Niklas Serén.

Foto:

Niklas Serén är projektledare på Internetstiftelsen. Foto: IIS

Ett av de två våningsplanen blir öppet för alla som arbetar “med något internetrelaterat”, med tillgång till arbetsplatser, kaffe och lunchservering. Det andra våningsplanet kommer upptas av vad IIS kallar för en “katalysator”. Där kommer utvalda bolag att erbjudas mer kontorsyta samt rådgivning och vägledning från experter inom teknik, utveckling och juridik.

“I ett tidigt skede är det sällan kapital som är det viktigaste. Snarare söker man kontakter, nätverk, kanske kontakt med en jurist eller bara någon som kan koda php. Man kan säga att vi vill vara en idéaccelerator snarare än en bolagsaccelerator”, säger Niklas Serén.

Totalt räknar IIS med att investera mellan 5 och 10 miljoner kronor om året i de nya lokalerna. Invigningen är planerad till våren 2017.

“Det här är en långsiktig satsning. Vi tror att internet i sig driver innovation, vilket i sin tur driver ekonomi och skapar jobb. Det finns en massa projekt där ute som inte har potential att bli en unicorn, men som kan vara väldigt bra för samhället i stort”, säger Niklas Serén.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?