1515

Miljonregn över plattform för hjärnhälsa – ska till Tyskland

Sara Walléns digitala plattform Mindmore, som hjälper sjukvården att enklare testa patienter för sjukdomar som demens och depression, fyller på kassan med 11,5 miljoner kronor. Nu vill hon exportera affären till Tyskland. 

Sara Wallén är vd och medgrundare av Mindmore.
Sara Wallén är vd och medgrundare av Mindmore.Foto:Pax Engstrom (Di).

Det svenska bolaget Mindmore vill göra det enklare för sjukvården att testa patienter. Deras digitala plattform mäter kognitiva förmågor genom att bland annat testa minne, språk, exekutiva funktioner och reaktionssnabbhet. Resultaten används som underlag vid utredningar av bland annat demens, depression och utmattningssyndrom. Mindmore grundades 2017 av Sara Wallén och bygger på en idé hon fick på psykologprogrammet.

Nu tar bolaget in 11,5 miljoner kronor i en nyemission, vilket innebär att man mer än fördubblar det riskkapital som plockats in sedan starten. Entreprenören Håkan Svanberg kliver in som ny delägare genom sitt investeringsbolag Svanberg & Co Invest, liksom Anders Göranssons invsteringsbolag Soläng Invest. De gör därmed statliga Almi Invest och Elekta-grundaren Laurent Leksell, som också går in med pengar i kapitalrundan genom sitt investeringsbolag Leksell Social Ventures, sällskap på Mindmores ägarlista. 

”Det känns otroligt roligt att stänga denna runda och kunna fokusera helhjärtat på att hjälpa fler patienter att uppnå bättre hjärnhälsa. Prio har varit att få in finansiärer som tror på vår vision”, säger Sara Wallén i en kommentar.

Teknikplattformen är CE-märkt i Europa och testerna kan till exempel utföras på en surfplatta. Mindmore började sälja tjänsten enligt en prenumerationsmodell i början av förra året och har i dagsläget ett 50-tal kunder runt om i landet, främst vårdkliniker men även företag samt universitet och högskolor. Kapitaltillskottet ska finansiera en vidare expansion i Sverige, men även hjälpa till att etablera bolaget i Tyskland. 

Sara Wallén och Mindmore vann Di Digitals pitchtävling Health Tech Pitch Day 2020.

Läs mer: Prisregn över digital plattformen Mindmore

Läs mer: Gör det enklare att testa demenspatienter – tar in 7,5 miljoner 


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?