1515
Annons

Miljonregn över betaltopparna

Trots att det gått två år sedan Izettle köptes upp av jätten Paypal kan de två grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson fortsatt skatta sig lyckliga hela vägen till banken. Kompensationen till vd:n och styrelsen ökade kraftigt under 2019.

Izettles grundare Magnus Nilsson och Jacob de Geer.
Izettles grundare Magnus Nilsson och Jacob de Geer.Foto:Press.

Det svenska betalbolaget Izettle köptes 2018 upp av den amerikanska jätten Paypal för hela 19,2 miljarder kronor. Grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, som blev it-miljardärer vid affären, hade dessförinnan planer på att ta sin skapelse till Stockholmsbörsen till en hälften så hög värdering. 

Uppköpet fortsätter betala av sig för Izettles toppchefer, visar bolaget färska årsredovisning. Under 2019 ökade lönerna och andra ersättningar till bolagets styrelse, där Magnus Nilsson är ordförande, samt till vd:n Jacob de Geer och summerades till totalt 69 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan och knappt fyra gånger högre än 2017.

I årsredovisningen skriver bolaget att det skett ”en förbättring i det kompensationspaket som Izettle erbjuder” till de anställda för att ”anpassa sig till Paypals utbud”.

Svenska Dagbladet var först att rapportera om nyheten.

Läs mer: Spelet bakom Paypals svenska köp: Så stängdes hemliga jätteaffären 

Izettle redovisar numera i första hand provisionsintäkter från transaktioner på tio europeiska marknader i Sverige. Verksamheten i Latinamerika och försäljningen av de fysiska kortdosorna redovisas separat sedan Paypals köp.

Det svenska bolaget omsatte officiellt 1,2 miljarder kronor i fjol, en tillväxt motsvarande 39 procent på årsbasis. Men i realiteten bör koncernens totala intäkter, om man räknar in alla delar av verksamheten som numera är separerade, ha landat på 1,9-2 miljarder kronor enligt Di Digitals uppskattning.

Sedan starten 2010 har Izettle noterat stora förluster och växt med hjälp av riskkapital. Resultatet för fjolåret är svårtolkat, eftersom stora engångsposter kopplat till förvärvet tagits upp på resultaträkningen. Rensat för dessa transaktioner landade rörelseförlusten på ungefär 350 Mkr, i linje med tidigare år.

Läs mer: Ett år efter affären: Paypal plockar ut hälften av Izettles tillgångar i Sverige 

Vid utgången av 2019 hade Izettle 485 anställda i sitt svenska bolag, men planen är att merparten av dessa ska flyttas över till Paypals lokala dotterbolag i år.

Under våren har coronapandemin lamslagit samhällen och världsekonomin. Izettle har många småföretag på kundlistan, som tvingats stänga ned sina verksamheter tillfälligt eller permanent. 

Izettle uppger att pandemin ”saknar motstycke i modern tid” och att påverkan kan bli kännbar, men konstaterar samtidigt att deras ägare Paypal har en stark balansräkning som kan hjälpa bolaget genom stormen.

”Izettle har för avsikt att fortsatt fokusera på att hålla en hög tillväxttakt under 2020 men givet den rådande situationen med Covid-19 är det svårt att uttala sig om vilka konsekvenser pandemin kommer få”, skriver bolaget. 

Läs mer: Paypals vd till Di Digital: Vi jagar fler svenska bolag 

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera