1515

Miljonerna regnar över spelundret från Upplands Väsby

Känner du till spelutvecklaren Robert Topala? Det borde du göra. Hans bolag Robtop Games  drog in över 82 Mkr i fjol – med en vinstmarginal nära 97 procent.

I ett lummigt bostadsområde snett bakom Fresta Kyrka i Stockholmsförorten Upplands Väsby döljer sig ett av Sveriges mest framgångsrika spelföretag.

Robtop Games, som bolaget heter, står bakom megasuccén Geometry Dash, ett rytmbaserat plattformsspel för Iphone, Android, PC och Mac. Spelet lanserades redan i augusti 2013 men det var först ett knappt år senare, i april 2014, som bolaget Robtop Games AB bildades.

Den senaste officiella nedladdningssiffran för Geometry Dash är från vintern 2015. Då hade spelet laddats ned över 80 miljoner gånger. Siffran är sannolikt betydligt högre idag.

k90y6PIzIaE

Spelets skapare är den 29-årige doldisen Robert Topala. Han är även vd och, jämte sin far, ensam styrelseledamot i Robtop Games.

Av Robtop Games första årsredovisning, som inkom till Bolagsverket i början av februari, går det för första gången att utläsa hur mycket pengar som framgångssagan faktiskt dragit in.

För perioden 9 april 2015 till och med 30 juni 2015 redovisar bolaget en omsättning på 82,4 Mkr – med ett rörelseresultat på 79,7 Mkr. Det ger Robtop Games en vinstmarginal på hisnande 97 procent.

Di Digital har förgäves sökt Robert Topala för en kommentar. Han har aldrig kommenterat sina finansiella framgångar och ger ytterst sällan intervjuer. Men i  en gästkrönika på spelutvecklarsajten Gamasutra, publicerad under vintern 2015, berättar han om sina drivkrafter som spelskapare.

“Jag har älskat plattformsspel ända sedan första gången jag spelade Super Mario Brothers på NES”, skriver Robert Topala.  

Han började skriva spel när han pluggade till civilingenjör och säger sig vara självlärd som spelutvecklare.

“Det var roligt och mobilt höll verkligen på att ta fart, så jag tänkte att det kunde vara ett kul litet sidoprojekt som kanske kunde ge mig lite extra pengar”, skriver Robert Topala.

Att skapa den första versionen av Geometry Dash tog ungefär fyra månader:

“Men sedan dess har jag lagt mycker mer tid på att lägga till nya banor, skapa nytt innehåll och prova nya saker”, skriver Robert Topala.

Centralt i spelets framgång har varit möjligheten för dess användare att skapa eget innehåll i form av nya banor, skriver Robert Topala.  

“Jag vet att varje ny feature jag lägger till kommer användas på en miljon olika sätt som jag inte tänkt på. Det handlar inte bara om att behålla känslan av att det händer nya saker, det handlar om att skapa möjligheter för dig och dina användare att bygga på varandras kreativitet”, fortsätter han.

Läs även: Nu säljer Sverige mer spel än el

Läs även: Spel-inkubatorn Stugan gör comeback


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?