1515

Miljoner till Zennströms duschbolag

Malmöföretaget Orbital Systems kan stå inför sitt stora genombrott. Nu tar bolaget in minst 32 miljoner kronor i nytt kapital för att slå igenom i USA.

Niklas Zennström är en av huvudinvesterarna i Orbital Systems.
Niklas Zennström är en av huvudinvesterarna i Orbital Systems.

Orbital Systems har utvecklat en dusch som sparar så mycket som 90 procent av vattnet som används. Miljöteknikbolaget har vunnit mängder av priser och lovprisats i media. I slutet av förra året rekryterade Orbital Systems (NTL) den tidigare Tesla-höjdaren Peter Carlsson (NTL) som ny produktionschef. 

Peter Carlsson gick, enligt bolaget, samtidigt in som investerare. Några pengar har dock inte synts till i bolagets officiella handlingar. Men i bolagets färska årsredovisning framgår att Orbital Systems i våras fick in minst 32 miljoner kronor i nytt kapital till sitt amerikanska dotterbolag.

Vem eller vilka, utöver Peter Carlsson, som investerar är okänt. Bland Orbital Systems största investerare finns Skype-grundaren Niklas Zennström, Oriflame-familjen af Jochnick, det Malmöbaserade investeringsbolaget Dendera Venture och entreprenören Peter Enberg som grundat Kung Markatta. Totalt har Orbital Systems tagit in drygt 80 miljoner kronor i riskkapital (NTL).

Orbital Systems med grundaren Mehrdad Mahdjoubi vill själva inte kommentera investeringen, som gjorts i form av ett konvertibellån, mer än att den är "ett av flera instrument som ingår i en större finansieringsplan som drivs av Orbital Systems Inc".

Läs mer: Den svenska Tesla-höjdaren hoppade av – blir affärsängel

Orbital Systems omsatte i fjol 1 miljon kronor och gjorde en förlust på 18 miljoner kronor. Planen är dock att komma igång med volymförsäljning i slutet av 2016, vilket skulle kunna ge ordentlig fart på omsättningen. Det är just detta som är Peter Carlssons uppdrag i bolaget, han var ansvarig för att skala upp Teslas produktion och ska nu göra detsamma i Orbital Systems. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?