1515
Annons

Miljoner till Zennströms duschbolag

Malmöföretaget Orbital Systems kan stå inför sitt stora genombrott. Nu tar bolaget in minst 32 miljoner kronor i nytt kapital för att slå igenom i USA.

Niklas Zennström är en av huvudinvesterarna i Orbital Systems.
Niklas Zennström är en av huvudinvesterarna i Orbital Systems.

Orbital Systems har utvecklat en dusch som sparar så mycket som 90 procent av vattnet som används. Miljöteknikbolaget har vunnit mängder av priser och lovprisats i media. I slutet av förra året rekryterade Orbital Systems (NTL) den tidigare Tesla-höjdaren Peter Carlsson (NTL) som ny produktionschef. 

Peter Carlsson gick, enligt bolaget, samtidigt in som investerare. Några pengar har dock inte synts till i bolagets officiella handlingar. Men i bolagets färska årsredovisning framgår att Orbital Systems i våras fick in minst 32 miljoner kronor i nytt kapital till sitt amerikanska dotterbolag.

Vem eller vilka, utöver Peter Carlsson, som investerar är okänt. Bland Orbital Systems största investerare finns Skype-grundaren Niklas Zennström, Oriflame-familjen af Jochnick, det Malmöbaserade investeringsbolaget Dendera Venture och entreprenören Peter Enberg som grundat Kung Markatta. Totalt har Orbital Systems tagit in drygt 80 miljoner kronor i riskkapital (NTL).

Orbital Systems med grundaren Mehrdad Mahdjoubi vill själva inte kommentera investeringen, som gjorts i form av ett konvertibellån, mer än att den är "ett av flera instrument som ingår i en större finansieringsplan som drivs av Orbital Systems Inc".

Läs mer: Den svenska Tesla-höjdaren hoppade av – blir affärsängel

Orbital Systems omsatte i fjol 1 miljon kronor och gjorde en förlust på 18 miljoner kronor. Planen är dock att komma igång med volymförsäljning i slutet av 2016, vilket skulle kunna ge ordentlig fart på omsättningen. Det är just detta som är Peter Carlssons uppdrag i bolaget, han var ansvarig för att skala upp Teslas produktion och ska nu göra detsamma i Orbital Systems. 

”Airbnb för husbilar” går samman med svensk konkurrent

Det schweiziska bolaget Mycamper ville slå sig in på campingmarknaden i fjol, med sin tjänst som låter kunder hyra ut husbilar och husvagnar till varandra. Nu investerar de i stället i sin svenska branschkollega Housecar – för att växa i Norden.

Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.
Grundarna bakom Housecar. Översta raden från vänster: Nicolas Cohen och Rickard Magnusson. Nedersta raden från vänster: Anders Lisspers och Farshad Tajik.Foto:Press.

Under 2020 lanserade det schweiziska bolaget Mycamper sin tjänst i Sverige. Deras plattform är ett sorts ”Airbnb för husbilar och husvagnar”, där privatpersoner kan hyra ut campingfordon till varandra. Affärsmodellen består av att bolagen tar runt 20 procent av uthyrningskostnaden i avgift. 

Men det har funnits flera lokala aktörer på marknaden, som fick ett uppsving i fjol när många svenskar valde att fira sin semester på hemmaplan i spåren av coronapandemin. 

Nu investerar Mycamper i sin svenskgrundade branschkollega Housecar.

”Vi är imponerade över deras snabba tillväxt. Strategiskt är det en stor fördel för oss att investera i ett grundarteam som kan den nordiska marknaden. Tillsammans är vi övertygade om att vi på ett effektivt sätt kommer att kunna skala”, säger Michele Matt vd för Mycamper, i en kommentar.

Läs mer: ”Airbnb för husvagnar” rullar ut – vill lifta med svemester-trenden

Affären är värd runt 5 miljoner kronor, vilket innebär att Mycamper blir delägare i Housecar tillsammans med grundarna.

Målsättningen är nu att tillsammans bygga den största delningstjänsten för fritidsfordon i Norden. Det kommer ske under svenska Housecars varumärke, dit det schweiziska bolaget flyttar alla sina tillgångar.

Redan före coronapandemin var Sverige dock det land i Europa med flest campingfordon per capita. Det finns i dag 100 000 husbilar och 290 000 husvagnar i landet.

”2021 har börjat fantastiskt. Vi är nära att nå förra årets bokningar redan nu”, säger Rickard Magnusson, vd och medgrundare på Housecar.

De tre andra grundarna bakom bolaget är Nicolas Cohen, Farshad Tajik och Anders Lisspers. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera