1515

Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup

Foodtech-bolaget Hakuna Mat utvecklar ”framtidens insektsmat” med stöd från statliga Vinnova. Men nu tvingar Miljöförvaltningen i Göteborg bolaget att stänga ned sin verksamhet.

Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.
Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.

Insekter på tallriken är ingen ovanlighet utanför Europa, men enligt EU:s regler så räknas insekter som ett ”nytt livsmedel” och måste därför godkännas av EU-kommissionen. Det har ännu inte skett.

Under tiden verkar många av Europas insektsmatföretag i en rättslig gråzon. Den svenska tillverkaren Qvicket (NTL) har tvingats sälja sitt syrsmjöl över internet via ett bolag Nederländerna, där myndigheterna i nuläget tolererar deras verksamhet.

I Sverige är man inte lika tolerant. Göteborgsbaserade Hakuna Mat fick i början av året ett bidrag av statliga innovationsmyndigheten Vinnova på en halv miljon kronor för att utveckla en klimatsmart proteinkälla. Bolagets prototyp är en färs på mjölmask och syrsor.

Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt.

I bidraget ingick även en möjlighet att ställa upp i en smaktävling anordnad av Vinnova den 16 november. Men efter ett beslut av Göteborgs Miljöförvaltning är frågan om de ens kan låta juryn smaka.

Företaget fick upphöra med sin webbshop i somras och nu har Miljöförvaltningen satt stopp för de provsmakningsmöten de har anordnat för att testa sin mat på presumtiva kunder.

”Vi har informerat de som testat om att det inte är ett livsmedel och att de smakar på egen risk, vi trodde då att vi hade anpassat oss tillräckligt”, säger Ellen Gellerbrant från Hakuna Mat.

”Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt, det känns lite sådär”, säger hon.

Förut fanns det en lydelse i livsmedelslagen om att icke godkänd mat kunde ätas i slutna sällskap men den har sedermera tagits bort. I dag får man i princip bara äta sådan mat i privata sammanhang mellan hemmets fyra väggar.

Foto: Privat

Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat.

Det företag som vill få ett livsmedel godkänt måste själva skicka in en ansökan till en kontrollmyndighet i något av EU:s medlemsländer där de bevisar säkerheten hos livsmedlet. Experter från alla medlemsländer får komma in med synpunkter och europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) kan också vid behov anlitas.

Men enligt svenska Livsmedelsverket har det inte inkommit någon ansökan på EU-nivå.

”Det märkliga är att det inte kommit in någon ansökan i EU. Därmed finns det inget att riskutvärdera. Flera länder har mer erfarenhet och kunskap om insekter”, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Hakuna Mat har nyligen fått ställa in två event där de skulle erbjuda provsmakning och de vet nu inte hur de ska gå vidare.

Troligen kan de inte delta i Vinnovas egen smaktävling, som de har mottagit bidrag för att vara med i.

Ellen Gellerbrant är minst sagt frustrerad över situationen.

”Jag har full förståelse för att nya livsmedel måste testas innan folk kan äta dem. Det tråkiga är bara att Livsmedelsverket ser det så svartvitt i jämförelse med andra länder vilket leder till att vi hamnar så mycket efter andra företag där ute”, säger hon.

Pia Gustafsson på Miljöförvaltningen har viss förståelse för att det beslutet kan framstå som drastiskt men menar samtidigt att lagen saknar utrymme för en annan tokning. 

"Vad som är rimligt och vad som är lagligt går inte alltid hand i hand, och lagstiftningen är väldigt tydlig om vad som gäller här", säger hon.

Läs mer: De vill ändra lagarna kring insektsmat


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?