1515

Miljardvärdering för svensk-kinesisk dejtingapp

Den svenskgrundade, kinesiska dejtingappen Tantan tar in en halv miljard kronor från två tunga investerare. Investeringen värderar bolaget till skyhöga 2,2 miljarder kronor och bäddar för en kommande börsnotering. 

Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.
Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.

Den kinesiska dejtingappen Tantan, med det svensk-kinesiska grundarparet Sophia Pan och Yu Wang i spetsen, tar in 525 miljoner kronor (60 miljoner dollar) i riskkapital från den Kinas streamingjätte YY, det Hongkong-baserade riskkapitalbolaget Genesis Capital och befintliga investerare. Investeringen värderar Tinder-utmanaren till skyhöga 2,2 miljarder kronor. 

”Värderingen har dubblats sedan förra rundan för ett år sedan”, säger Yu Wang, vd och medgrundare på Tantan.

Han har kinesiska föräldrar men är uppvuxen i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta. Han studerade vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm och mötte där sin medgrundare och sedermera fru Sophia Pan, operativ chef på Tantan. Hon är född och uppvuxen i Kina, men kom till Sverige för att studera finans vid Handelshögskolan och juridik vid Stockholms universitet.

Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare.

2007 flyttade de två till Kina för att starta det sociala nätverket P1, som idag är en bilddelningstjänst inom lifestyle och mode. Dejtingappen Tantan startades inom P1 2014, men knoppades av 2015.

Idag beskrivs Tantan ofta som Kinas Tinder, då den har samma ”swipe”- och ”match”-fuktioner som sin amerikanska förelaga. Appen har även en hel del annan funktionalitet, och erbjuder större möjligheter att få live-bilder av potentiella dejter.

”Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare. Totalt har 50 miljoner användare laddat ner appen och vi växer med cirka 150 000 användare om dagen”, förklarar Yu Wang. 

Han säger att kapitaltillskottet på en halv miljard ska användas för fortsatt expansion. 

”Vi ska fortsätta bygga teamet, satsa på marknadsföring och tillväxt. Just nu är vi en kinesisk dejtingapp, men vi tittar på att expandera till andra länder i Asien i år”, säger han. 

Läs mer: Här är Alibabas flirt med norra Sverige

Ett avgörande steg kommer även då man i år ska börja med premiumtjänster. 

”Vi ska fortsätta vara en gratisapp. Men vi ska även lansera en VIP-version med förmåner, extra funktionalitet och bättre exponering”, säger Yu Wang.

Här tror han att de nya ägarna har mycket att bidra med. Inte minst YY som är en kinesisk streamingjätte med god lönsamhet och årliga intäkter på närmare 8 miljarder kronor.

”YY har djup erfarenhet av att kapitalisera på datatrafik. Och Zhijang Peng, på Genesis Capital, var tidigare investeringschef på Tencent, med ett fantastiskt kontaktnätverk”, säger Yu Wang.

Foto:
Tantan beskrivs ofta som Kinas Tinder.

Läs mer: Nära att utvisas – nu delar han scen med Jane Walerud

Med på Tantan-tåget är även P1:s svenska ordförande och delägare Henrik Byström, som även är ledamot i Tantans styrelse. Han är med i den grupp svenskar och norrmän som investerat 10-tals miljoner kronor i P1 och Tantan under åren.

”Cirka 13 procent av Tantan är fortfarande ägt av norrmän och svenskar. Det rör sig om ett antal privata investerare samt riskkapitalbolaget Northzone som är med på ett hörn”, säger han.

Henrik Byström har tidigare jobbat i Asien åt bolag som ABB, men är sedan 2010 investerare på heltid. 

”Den här rundan är stor nog att ta Tantan till nästa nivå, vilket är en börsnotering”, säger han.
 Foto:


Hör Den Digitala Drakens intervju med Tantans grundare och vd Yu Wang här: 


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?