1515

Miljardvärderade Trustly tar första steget in i Asien

Det svenska betalbolaget Trustly expanderar till Kanada och Australien, som man beskriver som ett första steg in i Asien.
Bolaget beskrivs ofta som ett ”nytt Klarna” med en värdering på kring 16 miljarder.

Oscar Berglund, vd för Trustly.
Oscar Berglund, vd för Trustly.Foto:Amanda Lindgren

Svenska Trustly har seglat upp som en storspelare på den internationella marknaden för bankbetalningar på nätet – något som blir allt viktigare i e-handeln. Nu står det klart att man expanderar verksamheten till Australien och Kanada.

Expansion till Australien beskrivs som gynnsamt då landet håller på att öppna upp mot ”open banking” – det vill säga enkla direktöverföringar mellan banker och finansbolag. Australien representerar även Trustlys ”första steg in i Asien och Stillahavsområdet”. Kanada stärker bolagets ställning i Nordamerika, enligt bolaget. 

”Expansion till Australien och Kanada är en milstolpe i våra ambitioner att bygga ett globalt nätverk för nätbanksbetalningar. De är båda stora marknader med stor potential och vi ser redan hög efterfrågan från handlare som letar efter 'open banking'-lösningar och ett bra alternativ till kortbetalningar”, säger Trustlys vd Oscar Berglund.

Bolaget har gått som tåget de senaste åren.

Under 2019 steg Trustlys omsättning med 58 procent till drygt 1,4 miljarder kronor, medan vinsten på sista raden summerades till 70 Mkr. 

Vd:n Oscar Berglund vill inte ge en prognos för 2020, men uppger att bolaget fortsätter att växa jämfört med förra året.

”Det här har varit ett konstigt och tufft år för många. Vi har tusentals handlare som kunder så vi har sett många olika slags utfall - för vissa av våra handlare försvann en stor del av intäkterna på någon vecka, medan andra har vuxit snabbt under de senaste sex månaderna. Eftersom vi bara hanterar digitala betalningar och finns inte vid fysisk point-of-sale, så har vi överlag nog påverkats mindre än de flesta andra”, säger han.

Trustly har idag drygt 500 medarbetare vid tio kontor i Europa och USA. 

Di Digital har följt bolagets utveckling en längre tid och kunde nyligen rapportera att Trustly nu värderades till knappt 16,5 miljarder kronor. 

Huvudägare är Nordic Capital och ordförande är Johan Tjärnberg, som 2014 grundade Bambora, en internationell betalningslösning för butiker, med Nordic Capital som huvudägare. 

Läs mer: Han sålde svenskt betalbolag för 14 miljarder – tar över hos konkurrenten

Vilka är era huvudkonkurrenter?

”Vi konkurrerar med de olika betalningslösningar som används för digitala betalningar. Det är ofta internationella spelare som Mastercard, Visa, American Express och Paypal. Sedan finns det i flera länder där vi verkar också lokala konkurrenter, till exempel Ideal i Nederländerna eller Swish i Sverige. En av våra fördelar är att vi erbjuder våra handlare en helhetslösning för att ta emot betalningar från konsumenter i mer än 20 länder och att handlarna ofta ser en ökad konvertering i kassan genom att lägga till Trustly”, säger Trustlys vd Oscar Berglund.

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?