Annons

Miljarduppstickaren blir ny huvudsponsor till Gais

Spotify och Truecaller har satt trenden. Nu följer Juni som nästa svenska teknikbolag att bli huvudsponsor till ett fotbollslag. 

Junis vd Samir El-Sabini säger sig vara ”gaisare sedan barnsben”.
Junis vd Samir El-Sabini säger sig vara ”gaisare sedan barnsben”.Foto:Fredrik Sandberg/press.

Teknikbolaget Juni grundades under 2020 och har tagit fram en plattform med finansiella tjänster riktade till e-handlare. I somras nådde bolaget en värdering om 6,4 miljarder kronor, bara två år efter starten, vilket Di rapporterade om.

Nu satsar bolaget på att etablera sitt varumärke på nya domäner, Juni blir nämligen ny huvudsponsor till den Göteborgsbaserade fotbollsklubben Gais. Bolagets vd och medgrundare Samir El-Sabini säger sig vara ”gaisare sedan barnsben” och sitter sedan mars i år även som styrelseledamot i föreningen.

Gais är en klassisk förening som grundades 1894 och blivit svenska mästare i fotboll fyra gånger. Totalt har Gais spelat 54 säsonger i allsvenskan, varav den senaste var 2012. Efter några resultatmässigt tunga år huserar numera föreningen i division 1, Sveriges tredje högsta serie. 

Ingen av parterna kommunicerar hur mycket avtalet är värt. Men utöver det finansiella stödet ska Juni även hjälpa fotbollsklubbens e-handel, där supportrar kan köpa souvenirer. 

”Det här är början på en resa tillsammans. Samarbetet säger en del om vår dragningskraft som klubb, dels som varumärke men också som samhällsaktör, att ett globalt företag som Juni med rötterna i Göteborg väljer att samarbeta med Gais”, kommenterar klubbchefen Magnus Sköldmark.

Därmed följer Juni i samma fotspår som telefonboksappen Truecaller, som nyligen aviserar att man blir Stockholmsklubben AIK:s nya huvudsponsor från 2023 och i tre år framåt.

Även Spotify har nyligen blivit ny huvudsponsor i fotbollens värld, men de har tittat utanför Sveriges gränser och i stället satsat på spanska FC Barcelona – en av världens största klubbar.

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera