1515

Miljarderna flödar in i fintech

Ny teknik är på väg att möblera om finansbranschen – en trend som eldas på av att miljarderna rullar in från hedgefonder och investerare. Nu satsar allt fler svenska bolag på den amerikanska marknaden.

Flera svenska bolag inom mobilbetalningar och fintech försöker slå sig in i USA.
Flera svenska bolag inom mobilbetalningar och fintech försöker slå sig in i USA.Foto:TT

”Det är ett jäkla drag runt fintech i USA”, berättar den svenska Avanza-avhopparen och entreprenören George Friedman.

Han utvecklade för ett par år sedan en finansapp för svenska sparare, vid namn Qapital. Det gjorde honom för övrigt till konkurrent med hans tidigare chef Niklas Storåkers som är verksam inom bolaget Tink. Nyligen bytte Qapital inriktning och riktar sig i dag till amerikaner som vill spara pengar på ett roligare sätt.

”Poängen är att få folk att bry sig om vad de ska göra med sina pengar”, säger han om tjänsten som låter användare sätta upp mål för sitt sparande.

Appen kan också göra automatiska överföringar vid alla möjliga tillfällen, exempelvis går det att tvinga sig själv att spara pengar varje gång man tröstäter skräpmat. Han är inte ensam att tävla om de amerikanska plånböckernas gunst.

”Det är den absolut största marknaden för mobila betalningar med 330 miljoner människor som dessutom använder sina mobiltelefoner flitigt”, berättar Daniel Bessmert som leder USA-expansionen för det svenska betalningsbolaget Seamless.

Han tillägger att USA dessutom är relativt underutvecklat, i det avseende att kontanthanteringen fortfarande är mycket utbredd.

Vi ser gärna att flera svenska fintechbolag expanderar där ute. Det är en stor marknad.

Hela 93 procent av alla betalningar i Sverige sker på någon form av digital väg, alltså inte medelst kontanter, berättar Daniel Bessmert, som säger att motsvarande siffra i USA ligger omkring 80 procent.

”Det finns många möjligheter att förbättra”, säger han och tillägger att antalet kortbedrägerier fortfarande är högt i USA vilket kan öka intresset för moderna lösningar ytterligare.

Seamless, som ej bör förväxlas med en amerikansk matleveransapp med samma namn, marknadsför i USA en mobil betalningstjänst med namnet SEQR.

Bolagets aktie har länge kämpat i motvind på Stockholmsbörsen, något som Daniel Bessmert förklarar med stora kostnader för teknikutveckling. Trots att stenhård konkurrens väntar i USA, där bolaget nyligen har påbörjat en säljoffensiv, säger han sig vara optimistisk.

Han välkomnar också att flera spelare korsar Atlanten, eftersom de delar en pedagogisk uppgift när det gäller att vänja tveksamma amerikaner vid ny teknik.

”Vi ser gärna att flera svenska fintechbolag expanderar där ute. Det är en stor marknad”, säger Daniel Bessmert som snart får sin önskan uppfylld.

”Vi kommer att lansera vår tjänst i USA om ett par veckor”, berättar nämligen Erik Engellau-Nilsson, som leder den svenska betaltjänst-succén Klarnas satsning i USA.

Om amerikanska konsumenter är långsamma, så rullar det fortare bland riskkapitalister och teknikentreprenörer i Silicon Valley.

Nyligen skapade amerikanska Credit Karma stora rubriker, efter att investerare pumpat in motsvarande 1,5 miljarder kronor i ett bolag som erbjuder gratis kredit-värderingar åt amerikaner. Rundan, där bland annat den norske hedgefonddoldisen Andreas Halvorsen deltog, värderar bolaget till 3,5 miljarder dollar.

Pengarullningen understryker en stark trend för uppstartsbolag som riktar in sig på ny teknik inom finans. Investeringar inom området fintech trefaldigades under förra året, enligt statistik från CB Insights, till 12 miljarder dollar eller 100 miljarder kronor.

I Norden låg investeringarna, enligt samma mätning, på motsvarande 2,8 miljarder kronor.

Tillägg: En analys från sajten The Nordic Web om tidiga finansieringsrundor i Sverige visar att fintech är det område som just nu drar i särklas mest investeringar. 

Läs mer: Klarnas vinst: 75 miljoner


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?