1515
Annons

Miljarder till startups – men kraven ökar

Svenska startup- och techbolag är i fortsatt stort behov av kapital. Under juli månad investerades runt 22 miljarder kronor i sektorn – men en stor del av kapitalet är lån. 

Peter Carlsson, vd på Northvolt och Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, stängde båda rundor i juli månad.
Peter Carlsson, vd på Northvolt och Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, stängde båda rundor i juli månad.Foto:Montage

Vindarna har vänt för riskkapitalsektorn som gått från att favorisera tillväxt till att prioritera lönsamhet. Det märks också av bland bolagens värderingar. Ett av de tydligaste exemplen är fintechjätten Klarna som i och med sin senaste runda i juli slaktade värderingen med över 80 procent. 

Samtidigt som klimatet har blivit tuffare för bolagen har kraven på rundorna förändrats. Framtidshoppet Northvolt fyller till exempel kassan med 11 miljarder kronor i konvertibler. Nätläkaren Kry plockar in 1,6 miljarder kronor i en kombination av kapital och en lånefacilitet. 

De största rundorna som Di Digital kunde notera i juli:

Northvolt – 11 miljarder kronor 

Northvolt planerar ytterligare tre fabriker. För att kunna bygga de nya anläggningarna tar bolaget in 1,1 miljarder dollar, över 11 miljarder kronor, i konvertibler. 

Klarna – 8,5 miljarder kronor 

Efter en turbulent vår med ökade förluster och uppsägningar tar bolaget in 800 miljoner dollar, motsvarande närmare 8,5 miljarder kronor. Samtidigt sänks värderingen med över 80 procent. 

Ark Capital – 1,6 miljarder kronor

Låneförmedlaren Ark Kapital riktar sig till startups som inte vill eller kan få in riskkapital, men befinner sig i en tillväxtfas.

Kry – 1,6 miljarder kronor 

Det digitala vårdbolaget tar in 600 Mkr i ett lån från nuvarande aktieägare genom en konvertibel. Runt 1 miljard av det nya kapitalet är en renodlad kreditfacilitet från P Capital Partners. 

Normative – 325 miljoner kronor  

Impacht-bolaget hjälper företag mäta och uppskatta storleken på utsläppen de bidrar med. Nyemissionen leddes av riskkapitalbolaget Blume. 

Tise – 200 miljoner kronor 

Norska second hand-appen tar in 209 miljoner kronor från Nysnø Climate Investments, Bring Ventures, Ebay Ventures och befintliga delägare som svenska VNV Global. 

Magma – 52 miljoner kronor

Med ai och algoritmer underlättar appen lärarnas matematikundervisning, genom att streama elevernas uträkningar och svar i realtid. Bolaget har avtal med 60 svenska kommuner och flera skolor i åtta amerikanska skoldistrikt. 

Movs – 45 miljoner kronor 

Grundarna av elmopeden Vässla vill underlätta hållbar pendling genom uthyrning av elfordon. Det senaste kapitaltillskottet lyfter företagets värdering från 100 till 200 miljoner kronor.   

Finanzero – 40 miljoner kronor

Svenskgrundade Finanzero förmedlar privatlån, bolån och billån till den brasilianska befolkningen.

Quartr – 26 miljoner kronor 

Aktieappen förenklar spridningen av publik aktieinformation, som pressmeddelanden och livesända rapportsamtal. I vad som blev en förlängningsrunda tog de in 26 miljoner miljoner, där totalen hamnade på 75 miljoner kronor.  

360 Player – 25 miljoner kronor 

Fotbollsplattformen höjer värderingen till 376 miljoner kronor i och med kapitaltillskottet.

Storage365 – 24 miljoner kronor 

Det Uppsala-baserade förrådsbolaget backas bland annat av finansprofilen Ann Grevelius och fotbollslegendaren Zlatan Ibrahimovic. 

Colix – 15 miljoner kronor

Det småländska Saas-bolaget Colix skapar skräddarsydda appar och webblösningar.

Freshsound – 14 miljoner kronor 

Bolaget underlättar innehållskreatörers möjlighet att få tillgång till musik och ger låtarnas rättighetsägare kontroll över sina produktioner. 

Growloop – 10 miljoner kronor

Edtech-bolaget samlar teorier och praktiska verktyg om ledarskapsutveckling i sin app. Hittills har de tagit in 10 miljoner kronor i en sådd-runda.

Refurbly – 5,9 miljoner 

Mobilåterförsäljarens runda leddes av Telias tidigare vd Johan Dennelind.

Förre Teliachefen ångrar inte jätteköpet

C More och TV4 har blivit ett svart hål för Telia. Nu talar teleoperatörens dåvarande vd Johan Dennelind ut om det uppmärksammade beslutet att ge sig in i innehållsbranschen.  

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

PODD

Di Digitals reportrar Julia Caesar och Johannes Karlsson.

Telias köp av Bonnier Broadcasting beräknas ha kostat runt 10 miljarder, men än väntar affären på att bevisa sig. Enligt Telias senaste kvartalsrapport så gjorde affärsbenet, där TV4 och C More ingår, en rörelseförlust på nästan 250 miljoner kronor under året första halva. Samma period 2021 gjorde man en rörelsevinst på 200 miljoner. 

Bakom förvärvet står Johan Dennelind, som sade upp sig bara ett år efter att köpet gick igenom. Sedan dess har det varit tyst från den tidigare topp-vd:n, men nu pratar han ut i en lång intervju med Di där han berättar om tankarna bakom beslutet. 

Lyssna på dagens avsnitt här:

 

Du hittar även Digitalpodden på Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera