Vindarna har vänt för riskkapitalsektorn som gått från att favorisera tillväxt till att prioritera lönsamhet. Det märks också av bland bolagens värderingar. Ett av de tydligaste exemplen är fintechjätten Klarna som i och med sin senaste runda i juli slaktade värderingen med över 80 procent.
Samtidigt som klimatet har blivit tuffare för bolagen har kraven på rundorna förändrats. Framtidshoppet Northvolt fyller till exempel kassan med 11 miljarder kronor i konvertibler. Nätläkaren Kry plockar in 1,6 miljarder kronor i en kombination av kapital och en lånefacilitet.
De största rundorna som Di Digital kunde notera i juli:
Northvolt – 11 miljarder kronor
Northvolt planerar ytterligare tre fabriker. För att kunna bygga de nya anläggningarna tar bolaget in 1,1 miljarder dollar, över 11 miljarder kronor, i konvertibler.
Klarna – 8,5 miljarder kronor
Efter en turbulent vår med ökade förluster och uppsägningar tar bolaget in 800 miljoner dollar, motsvarande närmare 8,5 miljarder kronor. Samtidigt sänks värderingen med över 80 procent.
Ark Capital – 1,6 miljarder kronor
Låneförmedlaren Ark Kapital riktar sig till startups som inte vill eller kan få in riskkapital, men befinner sig i en tillväxtfas.
Kry – 1,6 miljarder kronor
Det digitala vårdbolaget tar in 600 Mkr i ett lån från nuvarande aktieägare genom en konvertibel. Runt 1 miljard av det nya kapitalet är en renodlad kreditfacilitet från P Capital Partners.
Normative – 325 miljoner kronor
Impacht-bolaget hjälper företag mäta och uppskatta storleken på utsläppen de bidrar med. Nyemissionen leddes av riskkapitalbolaget Blume.
Tise – 200 miljoner kronor
Norska second hand-appen tar in 209 miljoner kronor från Nysnø Climate Investments, Bring Ventures, Ebay Ventures och befintliga delägare som svenska VNV Global.
Magma – 52 miljoner kronor
Med ai och algoritmer underlättar appen lärarnas matematikundervisning, genom att streama elevernas uträkningar och svar i realtid. Bolaget har avtal med 60 svenska kommuner och flera skolor i åtta amerikanska skoldistrikt.
Movs – 45 miljoner kronor
Grundarna av elmopeden Vässla vill underlätta hållbar pendling genom uthyrning av elfordon. Det senaste kapitaltillskottet lyfter företagets värdering från 100 till 200 miljoner kronor.
Finanzero – 40 miljoner kronor
Svenskgrundade Finanzero förmedlar privatlån, bolån och billån till den brasilianska befolkningen.
Quartr – 26 miljoner kronor
Aktieappen förenklar spridningen av publik aktieinformation, som pressmeddelanden och livesända rapportsamtal. I vad som blev en förlängningsrunda tog de in 26 miljoner miljoner, där totalen hamnade på 75 miljoner kronor.
360 Player – 25 miljoner kronor
Fotbollsplattformen höjer värderingen till 376 miljoner kronor i och med kapitaltillskottet.
Storage365 – 24 miljoner kronor
Det Uppsala-baserade förrådsbolaget backas bland annat av finansprofilen Ann Grevelius och fotbollslegendaren Zlatan Ibrahimovic.
Colix – 15 miljoner kronor
Det småländska Saas-bolaget Colix skapar skräddarsydda appar och webblösningar.
Freshsound – 14 miljoner kronor
Bolaget underlättar innehållskreatörers möjlighet att få tillgång till musik och ger låtarnas rättighetsägare kontroll över sina produktioner.
Growloop – 10 miljoner kronor
Edtech-bolaget samlar teorier och praktiska verktyg om ledarskapsutveckling i sin app. Hittills har de tagit in 10 miljoner kronor i en sådd-runda.
Refurbly – 5,9 miljoner
Mobilåterförsäljarens runda leddes av Telias tidigare vd Johan Dennelind.