1515

Miljardär-mentor går in i småjobbsapp

Som 14-åring lärde Jacob Rudbäck känna Dan Sten Olsson då han klippte grannarnas gräsmattor. Sjutton år senare är redarkungen ett av flera tunga namn som investerar 7 miljoner kronor i hans bolag Yepstr, en app som förmedlar småjobb åt ungdomar.

Stena-miljardären Dan Sten Olsson investerar i Jacob Rudbäcks app Yepstr.
Stena-miljardären Dan Sten Olsson investerar i Jacob Rudbäcks app Yepstr.Foto:Cicci Olsson/Yepstr

För ett år sedan sa Jacob Rudbäck upp sig från jobbet som managementkonsult på BCG i Australien. Ett halvår senare är han vd och grundare för ett bolag som värderas till över 30 miljoner kronor.

”Har man en bra idé som man verkligen brinner för så märks det, och då kan det gå fort att ta in kapital”, säger den 31-åriga vd:n och grundaren bakom Yepstr.

I grunden är Yepstr en app som förmedlar småjobb åt ungdomar. Det kan handla om gräsklippning och barnpassning i närområdet.

Målet är att bli ett nätverk för världens mest ambitiösa ungdomar

I denna bemärkelse är tjänsten knappast unik. Bara i Sverige finns en rad liknande ”delningstjänster” som Taskrunner, Instawork och Bonsai


Diagram som visar hur Yepstr fungerar.

Men tanken är att småjobben ska leda till något större. I takt med att de gräsklippande tonåringarna växer upp ska Yepstr gå från ett ”Uber för småjobb” till ett slags karriärnätverk.

”Målet är att bli en praktisk utbildningsplattform och ett nätverk för världens mest ambitiösa ungdomar”, säger vd Jacob Rudbäck.

Läs mer:  Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin 

Att en serie småjobb kan leda till något större är något han själv har erfarit. Som 14-åring extraknäckte han genom att klippa gräset åt grannarna i Örgryte utanför Göteborg.

En dag började han språka med Dan Sten Olsson, mannen bakom Stena Line, som imponerades av hans driv. Det hela resulterade i att redarmiljardären blev Jacob Rudbäcks mentor.

”Dan har varit ett stöd och ett bollplank för alla mina tokiga idéer genom åren. Han har hjälpt mig filtrera ut guldkornen och bygga ett bra team på Yepstr”, säger Jacob Rudbäck.

 När Jacob Rudbäck startade Yepstr i fjol var Dan Sten Olsson en av de första investerarna som anmälde sitt intresse. För Di Digital avslöjar Jacob Rudbäck att bolaget tagit in 7 Mkr från Dan Sten Olsson och tre andra tunga investerare. Investeringen värderar Yepstr till drygt 30 Mkr. De övriga investerarna är:

  • Keith Anderson, en av grundarna bakom fondjätten Blackrock och mannen som förvaltade hela George Soros förmögenhet mellan 2008 och 2011.
  • Johan Skarborg, vd och grundare av Academic Work.
  • Niklas Ivarsson, en av de första anställda på Spotify.

Dan Sten Olsson hoppas att Yepstr ska hjälpa ungdomar att ta sina första steg in på arbetsmarknaden.

”I år har Stena Fastigheter 350 sommarjobbande ungdomar. Att gå med i Yepstr hoppas jag kan hjälpa ännu fler ungdomar att tjäna sina första pengar”, säger han.

Än så länge fins Yepstr bara i testversion, en så kallad beta-app, i Täby, Lidingö, Nacka och centrala Stockholm.

”Man kan registrera sitt intresse via hemsidan. Vi öppnar ett område när vi nått kritisk massa där, vilket vi uppskattar till cirka 0,5–1 procent av befolkningen. Ambitionen är att finnas på de flesta håll i Sverige inom ett år”, förklarar grundaren.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?