1515

Miami vill locka över bitcoinbrytare från Kina

Den energiintensiva och klimatpåverkande hanteringen av kryptotillgången bitcoin möter motstånd i Kina. Nu vill den amerikanska staden Miami, som nyligen var värdstad för en gigantisk kryptokonferens, locka över fler bolag med billig och koldioxidfri el och skattelättnader.

Foto:Kin Cheung

För en dryg vecka sedan anordnades konferensen Bitcoin 2021 med över 12.000 sålda biljetter. Det var den största fysiskt besökta konferensen i USA sedan pandemin startade och kritik höjdes efter att det framkommit uppgifter om att många besökare blev smittade.

Miamis borgmästare Francis Suarez har nu gått ut med att staden arbetar för att med sänkta elpriser locka över bitcoin-bolag från Kina, rapporterar CNBC. Han har själv privat investerat i kryptotillgångarna ether och bitcoin efter den amerikanska räddningsplanen på 1,9 triljarder dollar som han har sagt pekar mot höjd inflation.

Under våren har priset på bitcoin pressats kraftigt från toppnoteringen med ett marknadsvärde på 69 miljarder dollar i april och låg nu på fredagsmorgonen på drygt 36 miljarder dollar. Kritik har florerat kring den stora energiåtgången för hanteringen av bitcoin där den årliga förbrukningen uppgår till 10,7 gW enligt Cambridge Universitys senaste mätning. En stor del av bitcoinbrytare, så kallade miners som tar fram block till kedjan för bitcoin, har varit placerade i Kina med höga utsläpp av koldioxid från elproduktionen. 

Under våren har Kina fört en häxjakt mot kryptovalutor och flertalet bitcoinbolag ska ha lämnat landet under de senaste veckorna. Även Teslas vd Elon Musk har efter att ha hyllat kryptotillgången lyft fram problemen med utsläppen och påverkat priset på bitcoin.

Läs mer: Bitcoin stiger tvåsiffrigt efter nytt Musk-utspel

Miami har en stor elproduktion från kärnkraft, vilket då är koldioxidneutralt. Borgmästaren är i kontakt med elleverantören Florida Power & Light Company för att pressa ned elpriserna ytterligare, som idag ligger under snittet i USA.

”Vi förstår hur viktigt detta är. Minare vill ha ett särskilt kilowattpris per timme. Vi arbetar med dem i frågan”, säger han till CNBC.

Borgmästaren överväger också att införa särskilda entreprenörszoner för bitcoinbolag där de då skulle få utökad infrastruktur, skattelättnader och minskade regleringar.

 


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?