1515
Annons

Metas nya chatbot kallar Mark Zuckerberg ”läskig och manipulativ”

Trump är fortfarande president, judarna kanske styr världen och Mark Zuckerberg är läskig och manipulativ. I alla fall enligt Metas nya chatbot som på bara några dagar hunnit bli både konspirationsteoretiker och antisemit – men det är enligt planen.

Metas grundare och vd Mark Zuckerberg.
Metas grundare och vd Mark Zuckerberg.Foto:Eric Risberg

Meta, Facebooks moderbolag, lanserade en ny chatbot för ett par dagar sedan. Tanken är att Blenderbot 3 ska kunna chatta med vem som helst om vad som helst, även om funktionen hittills är begränsad till USA. Den bakomliggande tekniken är inte superfärsk, men till skillnad från liknande tidigare chatbotar ska Blenderbot 3 kunna minnas konversationer den haft med personer, plus söka information på nätet om sådant som samtalet handlar om.

I sin mest grundläggande form är tanken att chatboten ska hålla ett samtal levande på ett mänskligt sätt.

Men att öppna upp för konversationer med den stora massan har visat sig, något förutsägbart, påverka Blenderbot 3 till att uttrycka såväl antisemitiska tankar som konspirationsteorier.

Enligt en reporter på Wall Street Journal som chattat med Blenderbot 3 tog det inte många minuter innan algoritmerna uttryckte att ”Facebook har mycket fake news”.

Vad gäller företagets, och i förlängningen chatbotens ägare, Mark Zuckerberg blir svaret att han är ”läskig och manipulativ”, enligt Bloomberg.

Fler amerikanska medier rapporterar också att algoritmerna uttryckte stöd för såväl Joe Biden som Donald Trump och Bernie Sanders – för att i nästa konversation byta åsikt. 

Även tidigare chatbotar som utsatts för interaktioner med den stora massan har snabbt kommit att uttrycka sig på mindre finstämda sätt.

Meta skriver själva i sin programförklaring för Blenderbot 3 att de förväntar sig att den kommer att ge ”oförskämda eller stötande kommentarer”. Vinsten i att träna algoritmerna att konversera med så många verkliga personer väger dock över. Även om folk stundtals visar sig från sin sämsta sida.

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Efter kapitalbrist – cykelbudet går i konkurs: ”Dyrt att driva”

Vembla har under en tid lidit av akut kapitalbrist och tvingades redan i augusti genomföra kraftiga nedskärningar. Nu har grundarna försatt bolaget i konkurs.

”Det har inte gått att att få de pengar som behövs”, säger styrelseordföranden Magnus Johansson.

Vemblas grundare och vd Sunil Dutt, ett av bolagets cykelbud, samt styrelseordföranden Magnus Johansson.
Vemblas grundare och vd Sunil Dutt, ett av bolagets cykelbud, samt styrelseordföranden Magnus Johansson.Foto:Press.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera