1515
Annons

Meds vd: ”Inga problem med röda siffror några år till”

Meds dubblade omsättningen till 470 miljoner kronor i fjol. Resultatet blev knappt 100 miljoner kronor i förlust.

Meds vd och medgrundare Björn Thorngren.
Meds vd och medgrundare Björn Thorngren.

Det avslöjar bolagets vd och medgrundare Björn Thorngren i en intervju med Svenska Dagbladet under tisdagen.

Tillväxttakten höll även i sig under första kvartalet i år, enligt vd:n.

Trots turbulensen på techmarknaden har Björn Thorngren ”inga problem med röda siffror i boksluten några år till”, säger han till tidningen. Han menar att kassan är stark och att Meds har finansiering flera år framöver. Planen är att visa ett positivt resultat om två till tre år.

Av intervjun framgår även att Meds inte planerar några neddragningar den närmaste tiden. Vd:n medger dock att han kan behöva höja priserna ”lite”.

Björn Thorngren kommenterar även konkurrenten, Apoteachefen Pär Svärdsons spådom om en ”brutal utslagning” inom e-handelsbranschen, som levererades i en intervju med Di Digital. Han håller inte med om beskrivningen, som han anser vara allt för generell, men landar ändå i en snarlik slutsats: Det gäller att ha trygga investerare när det blåser snålt. 

”Produktbolag som inte har stark finansiering får det jobbigt, med inflation och problem i leveranskedjan”, säger Björn Thorngren till SvD.

För ett par veckor sedan kunde Di Digital avslöja att Meds tagit in 80 miljoner kronor under mars i år, utan att berätta om det i media. 

Värderingen, som då låg på 1,26 miljarder kronor, uppges ha fallit till cirka en miljard kronor sedan dess. Detta baserat på de senaste avsluten i den inofficiella handeln, enligt en källa till Di Digital.

Meds är Sveriges näst största renodlade nätapotek. De är en bra bit efter Apotea som omsatte 4,6 miljarder med en vinst på 136 Mkr 2021, men samtidigt dubbelt så stora som Ax:son Johnson-ägda Apohem, som omsatte 244 Mkr med en förlust på 79 Mkr i fjol.

Exakt vilka som investerade 80 Mkr i Meds senaste runda framgår inte av de offentliga handlingarna. Men emissionen ställdes enbart ut till den existerande ägarkretsen.

Kapitalrundan innebär även att Meds tagit in ungefär en halv miljard i riskkapital sedan starten, enligt Bolagsverket.

Meds har en bred ägarskara. Där ingår till exempel fastighetsmiljardären Rutger Arnhult, riskkapitalbolaget CNI Nordic, familjen Wattins riskkapitalbolag Inbox Capital, Anicuras tidigare vd Peter Dahlberg, Leo Vegas två grundare Robin Ramm-Ericson och Gustaf Hagman, Spotify-miljardären Felix Hagnö och artisten Måns Zelmerlöw.

En profilstark ägare som sålt alla sina aktier i Meds är entreprenören och investeraren Richard Båge, känd som grundare av Mediaplanet, ”drake” i SVT:s Draknästet och tidig investerare i Storytel och Doktor.se. Han var Meds styrelseordförande under åren 2017–2019 och ägde som mest runt 5 procent av bolaget, enligt egen utsago.

”Jag delade inte vd:ns strategiska syn. Fokus låg på snabb tillväxt utan ett mål om lönsamhet inom rimlig tid”, sa Richard Båge till Di Digital för ett par veckor sedan.

Vd:n Björn Thorngren delar dock inte Richard Båges bild av varför han lämnade. Han menar att styrelsen har haft en bred samsyn om strategin från start.

”Det låg helt andra skäl till att han sedan tre år inte längre är en del av Meds, efter ett drygt år i styrelsen”, sa han då.

Meds grundades 2017 av Björn Thorngren, farmaceuten Johanna Elmes (som lämnade bolaget i fjol) och systemarkitekten Adham Shawwaf.

Hästar och tech ska locka tusentals arbetare till lilla Boden

Jätteprojektet med det gröna stålverket H2 Green Steel kräver också tusentals människor på plats i Boden. Vd:n Henrik Henriksson vill rekrytera brett och lockar med en högteknologisk arbetsplats – men även hästar.

Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.
Henrik Henriksson, vd för H2 Green Steel.Foto:Jack Mikrut

Närhet till Sveriges största vattenkraftverk, järnväg som kopplas till Luleå hamn och en förhoppning om järnmalm från närområdet har placerat H2 Green Steel, H2, i Boden. Det gröna stålbolaget har dock flera knäckfrågor att lösa, som finansieringen där vd:n Henrik Henriksson nyligen berättade för Di att lån ska vara på ingång. H2 behöver också få till flera tillstånd efter att häromveckan fått grönt ljus för att starta bygget av fabriken.

Men en annan viktig resurs som måste till är människor. Boden är en relativt ung stad med hundra år på nacken, känt som en knytpunkt för järnvägen och tidigare bas för Övre Norrlands försvar. I tätorten i Boden bor idag omkring 16.000 personer, att jämföra med 24.000 i Piteå och drygt 49.000 i Luleå.

”Vi börjar med 2,5 halv ton produktion 2025 och omkring 2028–2029 går vi upp till 5 miljoner ton. I första steget behöver vi 1.500–1.600 personer och i nästa strax över 2.000”, säger Henrik Henriksson och påpekar att det krävs färre människor än i ett traditionellt stålkraftverk.

Även när själva fabriken byggs behövs där omkring 3.500–4.000 personer på plats enligt bolaget. Med den ökade befolkningsmängden växer också antalet arbetstillfällen i orten.

”Det har inte byggts ett nytt stålkraftverk i Europa sedan 1970-talet. Och det kommer inte se ut som ett klassiskt stålverk utan det är digitaliserat och automatiserat.”

Vd:n siktar också in sig på en bredare rekryteringsbas där hälften av personalen ska bestå av kvinnor respektive män. Han menar också att det finns över hundra tusen invånare i kranskommunerna.

”Vi måste även jobba med nyanlända svenskar tillsammans med kommunen för att integrera dem i samhället och snabbt få in dem i arbete. Det är viktigt att få igång ett tidigt samarbete med skolan som gymnasieingenjörer som är perfekt för rollen som operatör.”

Det ska också till ett infrastrukturprojekt tillsammans med kommunen för att bygga nya bostäder. 

”Det har vi lärt oss från Northvolt och det måste finnas möjligheter för familjer att flytta dit.”

Ett annat lockbete han lyfter fram är hästsporten där Boden är känd för sin travbana och är ”norra Sveriges hästtätaste ort” enligt kommunen.

”Det är en av Sveriges populäraste sporter. Boden har ett av Sveriges starkaste hästcentrum och där man har gjort stadsplanering för att kunna ha hästgårdar nära staden”, säger Henrik Henriksson. 

Läs mer: H2 Green Steel närmar sig lån och gröna krediter

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera