Hoppa till innehållet

Annons

Mediavision: ”Över hälften av unga är pirater”

Illegal nedladdning är betydligt vanligare i Sverige, jämfört med övriga Norden. Det skriver Mediavision, ett analysbolag som följt utvecklingen sedan 2010. 

Natalia Borelius, projektledare på Mediavision. Foto: Pressbild.
Natalia Borelius, projektledare på Mediavision. Foto: Pressbild.

Illegal nedladdning och streaming är ett utbrett fenomen i Sverige. I januari i år uppgav 24 procent av svenskar i åldern 15-74 år att de laddat ned eller streamat filmer och tv-serier via illegala webbsidor som exempelvis Piratebay, Swefilmer och Dreamfilm under den senaste månaden. Det skriver konsult- och analysföretag Mediavision i ett pressmeddelande.

Mest utbrett är illegal nedladdning bland de unga. Över hälften av 15-24-åringarna uppger att de använt dessa tjänster under den senaste månaden. Bland unga män 15-24 år är andelen 70 procent, enligt Mediavision.

Domen mot Bredbandsbolaget är en stor sak i detta sammanhang.

Analysbolaget menar att illegal nedladdning har ökat sedan 2010 då de började följa fenomenet. Användandet har dock legat förhållandevis stadigt de senaste tre åren, sett över befolkningen som helhet.

Läs mer: Dom: Nätoperatörer måste blockera piratsajter

Det illegala användandet är betydligt mer utbrett i Sverige än i övriga nordiska grannländer, skriver Mediavision.

”Domen mot Bredbandsbolaget är en stor sak i detta sammanhang. De åtgärder som vidtagits hitintills, med exempelvis stängningar av illegala webbsidor, har visat sig ha begränsad effekt på den illegala konsumtionen. I Finland och Danmark där man sedan länge tillämpar blockering, är piratanvändandet mindre än hälften så utbrett som i Sverige. Det återstår dock att se hur svenska konsumenter svarar på denna åtgärd”, säger Natalia Borelius, projektledare på Mediavision, i ett uttalande. 

Mediavision är ett konsult- och analysföretag, inriktat på analys och strategi inom traditionella och digitala medier. Bolagets kunder är bland annat de stora tv-bolagen och mediehusen. Bolaget intervjuar cirka 1000 personer mellan 15-74 år varje månad online i Sverige. I Danmark, Finland och Norge intervjuas mellan 1100 och 1400 personer två gånger om året.


Läs mer: ”Det här är dödsryckningar från industrin”Foto: Claudio Bresciani/TT
"Det känns väldigt 1900-tal och bakåtsträvande", säger Jon Karlung, vd för operatören Bahnhof, om måndagens dom. Foto: Claudio Bresciani/TT


 

Innehåll från DeelAnnons

Distansrevolutionen ställer nya krav på chefer

Det sker en distansrevolution inom arbetslivet. Den nya verkligheten är en utmaning för chefer och arbetsledare.

– Digitala verktyg och onboarding blir mycket viktigare, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

Daniel Eisenberg är Nordenchef för Deel, ett bolag som underlättar att anställa globalt. Genom sitt arbetsliv har han blivit en expert på att jobba på distans, och nu jobbar han på ett företag som aktivt valt strategin att inte ha några fysiska kontor, något som rimmar väl med affärsidén. 

Daniel Eisenberg sitter själv i Nairobi, Kenya, dit han flyttat med familj och fru. 

Han leder team utspridda i Sverige, Danmark, England, Dubai, Italien och på flera andra platser runt om i världen. Distansarbete kan vara en del av kulturen. Så är det på Deel.

Ett team arbetade i Kapstaden för att komma bort från den nordiska vintern, utan att hamna i fel tidzon. 

– Jag önskar att jag haft den möjligheten när jag var ung. Det hade underlättat att kunna foga samman frihetsdrömmarna om resande med arbetslivet, säger Daniel Eisenberg. 

Flera undersökningar visar att chefer oroar sig för att distansarbete påverkar resultat negativt. Det är inget Daniel Eisenberg märkt av. 

– De anställda äger sin egen tid, det ger en känsla av ansvar. Jag upplever också att de blir mer effektiva, säger han. 

Ytterligare en aspekt som lyfts som problematisk med distansarbete är att arbetsplatskulturen blir lidande, vilket kan leda till att anställda känner mindre lojalitet mot företaget. 

– Det är klart det finns utmaningar med att bygga kultur när man inte gnuggar arm vid kaffemaskinen varje dag. Men det finns många digitala verktyg att jobba med, och om företaget inte lägger stora summor på kontor går det ju bra att lägga dem på resor så att anställda får träffas på regelbunden basis ändå, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att kulturen framgent snarare kommer att vara att man delar ett specifikt arbetssätt än fikastunder. 

Deel erbjuder företag som samarbetar med dem kontorsplatser via WeWork, boende via Air-bnb, kontorsutrustning levererad var som helst i världen, diverse plugins på slack, och digitala verktyg som underlättar distansarbete. 

Daniel Eisenberg menar att en strukturerad onboarding där tydliga förväntningar och krav etableras är vitala för en fungerande remote first-policy. Eftersom det sociala inte sker spontant behöver företaget även hitta sätt att se till att kollegor möts utanför de digitala jobbavstämningarna. 

– Varannan vecka blir jag hopmatchad med en kollega jag inte känner på Slack. Det kan vara någon i Indien, Israel eller USA och så ses vi 15 minuter. Vi kanske inte blir bästisar, men jag får en överblick över hur de har det i dag, och hur deras vanligaste utmaningar ser ut. 

Daniel Eisenberg checkar in med anställda regelbundet, bara för att kolla läget, säga hej eller ge lite positiv feedback på något arbetsrelaterat. Han menar att det går att ha en empatisk ledarstil, även på distans. 

– I början när jag gjorde det märkte jag att många, särskilt de juniora, blev lite nervösa och frågande. Så jag är väldigt tydlig med att när jag ”poke:ar” dig så är det aldrig för att leverera dåliga nyheter, det är bara för att kolla hur du mår.  

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera