1515
Annons

Matsvinnsappen Resq club går samman med tysk konkurrent

Finska Resq club går samman med den tyska konkurrenten Mealsaver. I samband med sammanslagningen tar bolaget in drygt 4 miljoner kronor.

Tuure Parkkinen och Oula Antere, medgrundare av Resq club, samt Mai Goth Olesen, Mealsavers grundare.
Tuure Parkkinen och Oula Antere, medgrundare av Resq club, samt Mai Goth Olesen, Mealsavers grundare.Foto:pressbild.

Matsvinn har blivit ett hett ämne för startupbolag. Bland annat har svenska Karma (NTL), med Klarna-grundaren Niklas Adalberth som investerare, tagit sig an problemet. Även Sopköket, Matsmart (NTL), danska Yourlocal (NTL) och finska Resq club (NTL) försöker alla lösa matsvinnsproblemet på sitt sätt.

Precis som Karma riktar sig Resq club till restauranger och har sedan lanseringen i början av 2016 spridit sig till ett flertal städer i Finland och Sverige, men har även gått in i Estland, Holland och Tyskland. Nu går det finska startupbolaget samman med det tyska bolaget Mealsaver.

”Vi träffades redan förra sommaren men tiden var inte helt rätt då. När vi träffades igen i februari såg vi att vi hade samma värderingar men den största anledningen till vår sammanslagning var att våra team kompletterade varandra väldigt bra”, säger Tuure Parkkinen, medgrundare av Resq club.

”Det vi letade efter var ett tyskt team så att vi kunde öka vår tillväxt i Tyskland och vad Mealsaver letade efter var ett tekniskt kunnigt team för att vidareutveckla sin plattform. Det var en perfekt matchning.”

Läs även: Sju digitala trender som ändrar våra matvanor i grunden 

Enligt Nordic Tech List har Resq club tagit in cirka 2,7 miljoner euro, motsvarande 25 miljoner kronor, i kapital från bland andra svenskfinska Cleantech Invest och Berlin-baserade Atlantic Food Labs samt den svenska Tesla-veteranen Peter Carlsson. 

I samband med sammanslagningen tar bolaget in drygt 4 miljoner kronor av existerande ägare.

Vi tror att genom samarbeten med andra bolag kan vi göra större nytta.

Till skillnad från Resq club, som erbjuder restauranger att sälja matportioner till ett billigare pris framåt slutet av dagen, ger Mealsaver restauranger möjligheten att sälja lådor med mat som kunderna själva plockar ihop. Sammanslagningen kommer att ha störst effekt för det nya bolagets marknad i Tyskland men Resq club kommer även att inviga Mealsavers box-lösning på sina andra marknader.

”Det kommer inte att hända på en gång och det beror på vad restaurangerna på våra olika marknader vill. Men om det här är en bra lösning för vissa av våra restauranger så kommer det förhoppningsvis bli tillgängligt”, säger Tuure Parkkinen.

Läs även: Nya bolagstrenden: Att tackla globala problem 

Resq club är det större bolaget av de två med cirka 120 000 registrerade användare, i jämförelse med Mealsavers 40 000. Det här är inte första gången som Resq club växer med sammanslagning eller förvärv. Tidigare i vår förvärvade Resq club Jönköpingsbolaget Rädda Maten. Bolaget har även ett samarbete med ett flertal andra bolag, bland annat Matsmart, som hjälper matbutiker med sitt matsvinn.

”Matsvinn är ett jättestort problem och att lösa det på egen hand är inte det bästa sättet. Genom att samarbeta med andra bolag tror vi att vi kan göra större nytta”, säger Tuure Parkkinen.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?