1515
Annons

Matsvinnsappen Karma tar in över 30 miljoner för expansion i Europa

Matsvinnsappen Karma tar in mellan 30-40 miljoner kronor i en ny runda. Investeringen från Eventures och Eequity ska ta bolaget ut i Europa.

Karmas grundarteam. Från vänster: Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson.
Karmas grundarteam. Från vänster: Hjalmar Ståhlberg Nordegren, Elsa Bernadotte, Ludvig Berling och Mattis Larsson.

Matsvinnsappen Karma har tidigare tagit in 7 miljoner kronor från bland andra Niklas Adalberths Norrsken Foundation (NTL), Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, Spotify-veteranen Sophia Bendz (NTL) samt flera svenska affärsänglar.

Nu tar bolaget in en större runda på mellan 3-4 miljoner euro, motsvarande 30-40 miljoner kronor, för att lansera utomlands.  

”Det här är en jätteboost för oss. Vi ska expandera internationellt och vi håller fortfarande på att göra marknadsundersökningar för att se vilket land som passar bäst”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, medgrundare och vd för Karma (NTL).

Läs mer: Spotify-veteran investerar i Karma

Hjalmar Ståhlberg Nordegren uppger att första steget mot expansion till ett EU-land kommer att ske redan i år. 

Internationella Eventures (NTL) har tidigare investerat i bland annat svenska Natural Cycles. Svenska Eequity (NTL) har haft särskilt fokus på e-handel, med bolag som Na-kd, Swissclinic och Footway i portföljen.

”Karma har på kort tid lyckats skapa en enkel och innovativ lösning på ett av världens största miljöproblem med en globalt skalbar modell. De är ett perfekt exempel på teknik som möter smarta idéer för en mer hållbar och bättre värld, och vi ser fram emot att göra den här resan med dem”, säger Christian Leybold, General Partner på Eventures, som även intar en plats i Karmas styrelse i och med investeringen.

Karma har lyckats skapa en innovativ lösning på ett av världens största miljöproblem.

”Norrsken är fortfarande aktiva investerare men vi har gjort plats för de här nya investerarna i rundan”, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Läs mer: Sju digitala trender som ändrar våra matvanor i grunden

Karmas app hjälper restauranger, caféer och livsmedelsbutiker att minska sitt matsvinn genom att sälja överskottsmat till konsumenter till ett lägre pris. Karma har gått från 1 000 användare i november till över 100 000 registrerade användare idag.

Fotnot: NTL-länken i artikeln går till Nordic Tech List, en databas med grundarna, bolagen och investerarna i den nordiska techsektorn.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?